Кандидат – шофьорите ще се проверяват и с детектор | webcafe.bg
newscafe

Кандидат – шофьорите ще се проверяват и с детектор

Венета Начева, в. „Сега“
19.05.2016, 08:09 (обновена 19.05.2016, 08:13)
Листовки

Снимка: © Sofia Photo Agency

Основните фалшификации при изпитите за шофьорска книжка са свързани с използването на технически устройства - слушалки и камери, чрез които верните отговори се диктуват на кандидата от човек извън залата на изпита. Затова сега се предлага изпитваните да се "сканират" с детектор за скрити "електронни пищови".

Преди писмения изпит кандидат-шофьорите ще бъдат проверявани и с детектори за това дали нямат скрити електронни устройства за подсказване на отговорите. Това е предвидено в промените на Наредбата за условията и реда за провеждане на изпитите за правоспособност, които Министерството на транспорта обяви за обществено обсъждане.

Новите изисквания са част от мерките, с които се ангажира ведомството на министър Ивайло Московски след корупционния скандал и ареста на бившия шеф на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" (известна като ДАИ). По-късно обаче лъснаха нови фалшификации, които се правят при изпитите за шофьори, както и при проверките на кандидатите за професионална квалификация в транспорта.

Основната промяна в новата наредба предвижда теоретичните изпити да се провеждат само в кабинети на агенцията. В момента те се правят предимно в кабинети на учебните центрове, получили разрешение за обучение на кандидатите.

Малка част от проверката на знанията на бъдещите шофьори се прави в бази на ДАИ в София и в областните отдели "Автомобилна администрация", макар че агенцията има бази във всички области.

Друга съществена новост е, че всеки кандидат ще влиза в кабинка като в изолатор, така че да няма физически или визуален контакт с останалите изпитвани.

Въвежда се и пълна забрана изпитваните лица да ползват електронни устройства освен таблетите, на които те попълват електронните листовки. Преди да влязат в кабинките, курсистите ще трябва да оставят на специално отредени места GSM-и, таблети и други електронни джаджи. Отделно сигналите на мобилните оператори в определен радиус около изпитната зала ще бъдат заглушавани.

Друг успешен досега ход беше явяването на изпита на друг човек. Това става с фалшива лична карта с данните на кандидата в протокола, но със снимка на заместващия го човек. Сега вече ще се прави проверка с данни от предварителния протокол, по който се провежда изпитът. Често се разменят и таблетите или верните отговори се подсказват от съседа. Срещу тези измами се въвеждат затворените и изолирани кабинки.

Oще: даи  детектори на изпит  измами на шофьорски изпити  изпит за даи  кат  книжка  листовки за шофьорски изпит  министерство на транспорта  таблети  шофьорски изпити 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани