Съдия Владимира Янева подписала СРС-та за „Червеите“ | webcafe.bg
newscafe

Съдия Владимира Янева подписала СРС-та за „Червеите“

Webcafe.bg
12.02.2015, 11:30 (обновена 12.02.2015, 15:06)
Владимира Янева

24 съдии от СГС поискаха оставката на трите съдийки заради съмнения за манипулиране на случайното разпределение на делата и злоупотребите в СГС

Разрешението за прилагане на СРС-та по аферата „Червеи" е подписано от съдия Владимира Янева, шеф на Софийския градски съд, срещу която в последните седмици се надигна съпротива от редовите съдии.

Скандалната Янева е единственият магистрат, подписвал тези искания, идващи само от едно лице, съобщи ръководителят на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков на пристигане във ВСС, където ще бъде изслушан при закрити врата по предложение на правосъдния министър Христо Иванов.

Разработката „Червеи" се появи в публичното пространство след изявление на ген. Атанас Атанасов, като според него става дума за подслушване на протестиращи по време на серията #ДАНСwithme. На следващия ден прокуратурата съобщи, че става дума за достъп до автоматизирана информационна система на МВР.

Междувременно пресцентърът на СГС разпространи становище, че разкриването на името на съдията, разрешил СРС-тата, е нарушение на закона, тъй като става дума за класифицирана информация, както е че от страна на съда ще бъдат осигурена възможност за пълно и обективно разследване на аферата.

Рашков съобщи, че в нарушение на закона при прилагането на СРС-та по „Червеи" е заобикалян главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който по принцип има задължението да координира процедурата по експлоатация на СРС-та.

Рашков твърди, че в случая има данни за извършено престъпление, поради което е сезирал прокуратурата. Бюрото за СРС е сигнализирано по случая в началото на декември от вътрешния министър Веселин Вучков, като е започнало работа по този сигнал и е констатирало осем групи нарушения.

Сред тях е и това, че разрешението за прилагане на СРС е било за 300 дни - срок, надхвърляш максималния възможен по закон от шест месеца.

По-рано Лазаров призна, че няма никаква информация за „Червеи", а вчера Народното събрание на практика узакони свалянето му от поста, тъй като прие правила за заемане на длъжността, с които Лазаров е несъвместим.

Главният прокурор Сотир Цацаров попита какъв ще е ефектът от изслушването на Бойко Рашков и какво може да свърши ВСС по този скандал, като напомни, че по случая вече има образувано досъдебно производство. Шефът на етичната комисия Ясен Тодоров, който е сред малцината членове на ВСС с достъп до класифицирана информация, обясни, че се е запознал с разработката и смята, че е добре да има изслушване, но отново повтори въпроса на главния прокурор.

По-късно днес Рашков ще бъде изслушан и в парламентарната комисия за контрол на службите за сигурност.


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.