"Софиямед" се обявиха за жертви на "демонизиране" | webcafe.bg
newscafe

"Софиямед" се обявиха за жертви на "демонизиране"

Webcafe.bg
03.05.2015, 18:26 (обновена 03.05.2015, 18:34)
Болница Софиямед

От болницата държат да отбележат, че преди 24-часовото си дежурство акушерката е почивала 5 дни

Обвинения в опит за "демонизиране" на болница "Софиямед" и нова порция информация за трудовите нарушения в здравното заведение дойдоха в поредната декларация на ръководството на клиниката, в която на 18 април акушерката Емилия Ковачева нанесе тежък побой на новородено бебе.

"Ужасният инцидент с новородено шокира целия екип на лечебното заведение и обществеността. За съжаление поводът се използва за компрометиране и демонизиране в медийното и обществено пространство на болница, в която работят доказали се специалисти, които ежедневно се борят за живота и здравето на хората", пише в позицията на "Софиямед".

В декларацията се твърди, че срещу болницата се води война, без да се посочва кои са източниците на атаките срещу здравното заведение.

"Във връзка с обвиненията, че укриваме факти заявяваме, че с цел да не се възпрепятства работата на компетентните органи всеки от нас е подписал декларация да не изнася информация. Затова сме умерени в изказванията и медийните си изяви!", пише в позицията.

Няма коментар обаче по скандалното изявление на бившия депутат и настоящ консултант на болницата д-р Иван Колчаков, който в четвъртък "се пошегува", че медийното внимание към болницата по повод тежкия инцидент било "страхотна реклама".

Какво се случи на 18 април

Според становището на болницата екипът на АГ-отделението "не е допускал причината за влошаването" на състоянието на малката Никол, която е лекувана в продължение на няколко часа с кръвопреливане по съмнения за анемия.

От информацията става ясно, че отокът на главата на бебето, предизвикан от побоя по време на нощното дежурство на Емилия Ковачева, се е появил едва в късния следобед на следващия ден.

"Отокът обезпокоява дежурния лекар и той търси неонатолог от отделение с по-високо ниво на компетентност, в случаят болница Токуда", пише в позицията на болницата.

Не се уточнява конкретният момент, в който медицинският персонал е установил проблема - според думите на д-р Радка Масларска от "Токуда" обиколката на главата на 4-дневното бебе е била увеличена с 6 см.

За разлика от първоначалните официални становища на болницата, този път липсва твърдение дали и кога "Софиямед" е подала сигнал за престъплението в полицията.

"Уточняваме, че всяко състояние се преценява прецизно и се проследява в динамика. На prima vista диагноза не се поставя! Както е известно - и от болницата, в която е преведено детето ("Токуда") съобщават четири дни по-късно за оказано насилие с неизвестен извършител", пише в декларацията на "Софиямед".

Денонощният труд - в реда на нещата

От "Софиямед" признават, че акушерката Емилия Ковачева е положила 240 часа извънреден труд за четири месеца от началото на годината, въпреки законовото разрешение за 160 часа месечно.

"Конкретно за месец април обаче - тя е положила 2 дежурства по 24 часа от началото на месеца, а от 10 до 15 април 2015г. е имала 5 свободни дни! Ужасният инцидент се случва на 17/18.04.2015 година", уточняват от болницата, без да обръщат внимание, че дните между 10 и 13 април включително бяха официални неработни дни заради Великденските празници.

Информацията за практиката с денонощните дежурства беше потвърдена както от служители на болницата, така и от доклада на "Медицински одит", който установи недостиг на персонал в неонатологията на "Софиямед".

Oще: акушерка  бебе  болница  война  дежурство  демонизиране  емилия ковачева  извънреден труд  инспекция по труда  лекари  медицински одит  недостиг на персонал  неонатология  новородено  почивка  празници  софиямед  умбал софиямед 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани