Сотир Цацаров проговори за инициалите в Тефтерчето | webcafe.bg
newscafe

Сотир Цацаров проговори за инициалите в Тефтерчето

Webcafe.bg, по Агенция "Фокус"
24.11.2014, 14:46 (обновена 18.12.2014, 12:04)
сотир цацаров

Снимка: © Явор Николов

Тефтерчето на Златанов е повече символ, отколкото доказателство, смята главният прокурор.

Мълчанието на главния прокурор по скандала със съдържанието на откраднатите тефтери на Филип Златанов беше "нарушено" с епистоларен отговор срещу критиките към прокуратурата.

Сотир Цацаров предпочете писмената форма, за да изясни позицията си по случая - с разкритие за неуспешен опит за договорка между прокуратурата и обвиняемия Филип Златанов, с признание за съществуването на "неформално Политбюро", което дава нерегламентирани политически нареждания на (неназован брой) държавни органи и с контра-обвинения спрямо критиците на оглавяваната от него прокуратура.

Оферта за една нощ

"В самото начало на производството, след извършените претърсвания, той (подсъдимият Филип Златанов) потърси контакт чрез адвокат с разследващите и предложи да говори - да разкаже всичко за начина на въздействие и за източника на всяка „инструкция" в бележника си, срещу споразумение за условна присъда. Тази „оферта" бе валидна една нощ - на другата сутрин бе предадено, че е готов на всичко /обвинение, съд, затвор/, но не и да дава обяснения. Защо, може би не е толкова трудно да се отговори ...", се казва в писмото на главния прокурор.

Прави впечатление съвпадението между думите му и факта, че случайно или не - прокуратурата сама поиска условна присъда за Филип Златанов в края на първоинстанционното дело.

Казусът предизвика внимание с това, че именно съдия Андрей Ангелов реши да увеличи наказанието на бившия шеф на КПУКИ с ефективна присъда от 3,5 г. затвор, с което изненада както подсъдимия, така и държавното обвинение.

От думите на Сотир Цацаров не става ясно дали отказът на Златанов да опише схемите, по които са протичали заповедите към ръководената от него комисия, са една от причините да не бъде търсена наказателна отговорност на замесените в тефтерчетата "инициали".

Кой участва в новото Политбюро?

"Тефтерът не е толкова доказателство, колкото символ - символ на определен властови механизъм. Липсата на такива записки / в бележници, в компютри или където си представите/ у ръководители на други държавни органи или дори органи на съдебната власт означава ли, че точно този механизъм не е действал там? Има бележник - има манипулации и нарушения, няма бележник - няма „този да се удари, онзи да се забави"?", коментира Цацаров.

Цацаров нарича неидентифицираните кукловоди на Филип Златанов "неформално "Политбюро", като заявява, че "не се иска кой знае каква прозорливост", за да е ясно кои са участниците в него.

Така или иначе, Цацаров се въздържа да ги назове поименно.

"Д. и Ц. , или А, Б, В ...Ю и Я не са в този „клуб" защото инициалите им са в това тефтерче или пък не биха членували в него, ако не са записани там? Те са били и са, независимо от това, което си е писал Ф. З.", пише главният прокурор.

Главният прокурор коментира задочно и пресния скандал със съмненията в подправка на инициалите на Делян Пеевски в доказателствения материал

"Наличието или липсата на инициали Д. П. ще реши ли проблема? Ако ги има, Златанов ще мълчи, а някой Д. или П. ще отрече. Ако ги няма - значи ли че кръгът на хората, които са дърпали конците на председателя на комисията се изчерпва само с тези, които фигурират в страниците или пък че КПУКИ е единствената държавна институция, в която това се е случвало?", пита той в обръщението си.

Отговор във въпросителна форма

Цацаров задава въпроса дали ако тогавашният говорител на прокуратурата (вероятно има предвид Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор) е действал със съзнанието, че тефтерът е манипулиран, дали е щял да предоставя слайдове - същите, които сега се показват на страници и екрани.

В същото време, от думите му не става ясно дали би направил проверка, за да изясни обстоятелствата, предхождащи презентацията на тефтерите.

За сметка на това главният прокурор осъжда критиците на държавното обвинение като "упражнения на политици, бивши прокурори и настоящи деятели на националната сигурност, синдикални лидери, лаборанти и стажанти и кой ли още не".

"Сценаристите нямат нужда от силна и работеща прокуратура. За тях всеки опит за независимост на държавното обвинение е заплаха. И това не са само хора, които си вадят хляба с политика. В авангарда са и „честни предприемачи", които освен всичко друго издават медии, защитаващи корпоративните им интереси - с или без опорни точки, но с ясно подредени пред тях мишени", казва Цацаров.

Oще: борислав сарафов  главен прокурор  политбюро  присъда  прокуратура  сотир цацаров  тефтерче  цацаров 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.