Окончателна присъда за Цветанов до месец | webcafe.bg
newscafe

Окончателна присъда за Цветанов до месец

Webcafe.bg
17.04.2015, 11:08 (обновена 17.04.2015, 11:14)
цветан цветанов и адв. менко менков

Снимка: © webcafe.bg

ВКС решава за вината на бившия вътрешен министър

Върховният касационен съд разгледа делото срещу Цветан Цветанов за осуетяване на наказателно преследване чрез неколкократния му отказ в качеството му на министър на вътрешните работи да разреши използване на СРС срещу три лица, сред които и бившият директор на служба "Борба с организираната престъпност" във Велико Търново - Орлин Тодоров.

Цветанов вече беше признат за виновен на две инстанции, като определеното му наказание е 4 години лишаване от свобода и забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години.

Решението на ВКС по делото за "шестте НЕ!!!" трябва да излезе до месец, като то е окончателно и не подлежи на обжалване.

Прокуратурата продължава да поддържа обвинението, че чрез бездействието си Цветанов не е изпълнил законовите си задължения, като е действал с умисъл.

Защитата на бившия вицепремиер в първия кабинет на ГЕРБ обяви, че обвинението срещу него е "политическо".

"Аз съм абсолютно чист, когато застана пред моето семейство и приятели, защото винаги съм се водил единствено от законите", каза Цветанов.

Адвокатът Менко Менков не изключи да заведе дело срещу държавата в Страсбург, ако ВКС осъди окончателно Цветан Цветанов.

Цветанов чу първата си осъдителна присъда в края на май 2014 г. - малко след победата на ГЕРБ на Евроизборите. Софийският градски съд дори увеличи с 1 година първоначално поисканото наказание от страна на прокуратурата.

Втората осъдителна присъда беше издадена на 9 февруари 2015 г. от Софийския апелативен съд с мотиви, според които Цветанов е "проявил престъпна упоритост с пълното съзнание за последиците от своето поведение, демонстрирайки всесилност и всепозволеност, прекрачвайки границите на закона и на морала, в крещящо противоречие със собствените, установени от закона задължения".

Oще: адвокат  вицепремиер  вкс  върховен касационен съд  вътрешен министър  герб  ефективна присъда  мвр  менко менков  министър на вътрешните работи  орлин тодоров  присъда  специални разузнавателни средства  срс  страсбург  съд  цветанов  цветан цветанов  шестте не 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани