Само една условна присъда за нарушения в ДФ "Земеделие" | webcafe.bg
newscafe

Само една условна присъда за нарушения в ДФ "Земеделие"

Webcafe
22.04.2016, 16:54 (обновена 22.04.2016, 17:03)
Румен Порожанов

Румен Порожанов беше директор на Фонд "Земеделие" при предишното правителство на ГЕРБ, но след идването на Пламен Орешарски през август 2013 г. беше отстранен. От ноември 2014 г. отново се върна на поста си.

Европейската комисия не е спряла програми за земеделие, има само частични финансови корекции. Това обявиха от Държавен фонд „Земеделие" при представянето на мерките им срещу измамите по Програмата за развитие на селските региони (ПРСР) за предишния програмен период - 2007-2013 г.

Най-голяма част от нарушенията - повече от половината, са свързани с подаване на документи с невярно съдържание.

При четвърт от нарушенията проблемът е бил деклариране на неверни данни, а останалите са свързани с неизпълнение на договорените задължения, изкуствено създаване на условия, за да се получи субсидия, манипулация на търгове. Има случаи и на управление на стопанството от двама души, единият от които не отговаря на изискванията, задължителни за получаване на европейски пари.

Финансовите корекции, наложени заради обществени поръчки и договори по ПРСР, са на обща стойност 22.74 млн. лв.

Това е 10.5% намаление на първоначално договорените суми. Други 39 търгове са били спрени заради нарушения на закона. Тяхната стойност е била 21.25 млн. лв., става ясно от данните на фонда.

С една условна присъда

От фонда признаха, че досега имат наказани служители с уволнения, но на последна инстанция е осъден само един човек, и то условно.

Става въпрос за служителка от Плевен, изнудвала бенефициентите заедно със съпруга си, който от своя страна им е отпускал кредити. Присъдата е окончателна, на последна инстанция.

От Инспектората към фонда заявиха, че очакват още присъди за случаи на подкупи във варненската дирекция. Там решения има само на първа инстанция и все още се чакат обжалвания и присъда на последна.

За последните няколко години - от началото на 2013 досега, в Инспектората са постъпили 294 сигнала, от които 117 са за нарушения на Закона за държавния служител.

Сигналите за корупция са 66, за неспазване на кодекса на поведение са 83. Най-малко - едва 28 за повече от три години, са жалбите срещу конфликт на интереси.

От всички подадени сигнали за близо 1/3 не са открити нарушения и само 4 са изпратени до прокуратурата. Толкова е и броят на сигналите до Комисията за конфликт на интереси.
Общо наказаните служители са 26, от тях 5 са уволнени дисциплинарно, а 8 са отстранени. Сред тях има директори на областни дирекции, счетоводители, началници на отдели и експерти.

Съмнителни бенефициенти

Подадени сигнали и проверки има и за бенефициенти и консултантски компании, стана ясно от отчета на фонд „Земеделие". Общините Чирпан, Тетевен, Кочериново и Бойница например са подавали документи, които „вероятно" са с невярно съдържание.

Сред съмнителните са и кандидатите за субсидии, които са записали за финансиране луксозни коли и къщи за гости.

Още преди няколко години стана ясно, че пропуски в наредбите позволяват да се получат субсидии за луксозни коли, джипове, дори кемпери и яхти - от рибарската програма.

По думите на Румен Порожанов е имало договорени „определени, за мен смущаващи, превозни средства", но фондът не е одобрил пари за тях. Най-луксозните, които са получили 60% финансиране, са били четири автомобила с марка „Тойота", всеки струващ около 60 хил. лв.

От фонда подчертаха, че за много проекти се купуват велосипеди, автомобили и превозни средства, с които може да се пътува по планински маршрути. Това е и причината те често да са в по-висок ценови клас.

Според изнесените данни през изминалия програмен период са били подадени заявления за над 1400 превозни средства, от които са одобрени 695 за 9.13 млн. лв.

Не е бил одобрен нито един кемпер.

Най-голям е броят на субсидираните леки автомобили - 178, за 4.2 млн. лв. Заявени са били почти 400 коли за над два пъти по-голяма сума. Средно за една кола са дадени 23 651 лв. като субсидия по ПРСР.

Общо изплатените пари по програмата за миналия период са 6.01 млрд. лв. По думите на ръководството на ДФ „Земеделие" периодично има проверки на отделни договори от страна на ДАНС, но те не са за големи суми. Според Порожанов комуникацията с Европейската комисия е била възстановена, след проблемите с предишното ръководство.

Порожанов беше директор на фонда при предишното правителство на ГЕРБ, но след идването на Пламен Орешарски през август 2013 г. беше отстранен. От ноември 2014 г. отново се върна на поста си.

Oще: бойница  варна  джип тойота  държавен фонд земеделие  европейска комисия  ек  земеделие  изнудване  кой е румен порожанов  комисия за конфликт на интереси  кочериново  плевен  програма за развитие на селските райони  програмен период 2007 2013  прср  румен порожанов  тетевен  тойота  условна присъда  фонд земеделие  чирпан 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани