„Софиямед“ спестили задължителни изследвания на бебето Никол | webcafe.bg
newscafe

„Софиямед“ спестили задължителни изследвания на бебето Никол

Webcafe.bg
05.05.2015, 17:33 (обновена 05.05.2015, 17:50)
Болница Софиямед

Акушерката Емилия Ковачева е работила по договор за личен труд, който не е подписвала лично

Нарушенията в болница „Софиямед" са започнали още при раждането на битото от акушерка бебе Никол на 14 април - не са направени задължителни изследвания за вродени заболявания, както и нужните измервания на плацентата. За 11-те часа преди транспортирането в друга болница няма данни за състоянието на новороденото - между 8.30 ч. и 19.30 ч. има данни само за едно кръвопреливане.

Не е назначено и извършено изследване на кръв, вкл. скрининг за фенилкетонурия, хипотиреоидизъм и вродена надбъбречнокорова хиперплазия, съгласно задължителните изисквания на медицински стандарт "Неонатология".

Това са само част от общо 18 нередности, установени при проверката на болницата от дирекция „Медицински одит", съобщиха от Министерството на правосъдието. До нея се стигна, след като на 18 април малката Никол бе преместена в болница „Токуда" с анемия, отоци на меките мозъчни тъкани и други наранявания, а след това изтекли видеозаписи показаха как акушерката Емилия Николова нанася побой над бебето.

Изводите от проверката са, че при раждането на детето и престоят му в родилното отделение не са спазени медицинските стандарти по гинекология и акушерство. Предстои да бъде направена още една проверка от Столичната регионална здравна инспекция.

Акушерката Емилия Николова е работила на 24-часово дежурство - 12 часа на трудов договор и 12 часа на договор за личен труд, подписан от ръководството на болницата, но не и от нея. Въпреки това, има установени работни смени от 24 часа само по основен трудов договор.

Според доклада в „Софиямед" специалистите в клиниката са недостатъчно, а голяма част от личния състав няма застраховки, което е нарушение на Закона за здравето.

Родилното отделение е работило без утвърден вътрешен правилник от ръководството на болницата, а по инструкции, които не отговарят на получения лиценз. Там няма разписани процедури, за превеждане и транспорт на новородено в друго лечебно заведение за болнична медицинска помощ. Транспортът на детето е осъществен със санитарен автомобил, дежурен лекар и транспортен кувьоз на болница Токуда.

При потвърждаване на нарушенията здравният министър Петър Москов ще понижи нивото на компетентност на Отделението по неонатология в „Софиямед", като му отнеме правото да извършва определени дейности и услуги.

Oще: акушерката емилия николова  бебе никол  емилия николова  медицински одит  побой над бебе  пребито бебе никол  софиямед 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

1 Виктория Пенелопова 07 | 05.05.201521:23

Стандартите за всяка една медицинска специалност са библията за работещите медицина. Задължение на ръководството е да ги чете и да ги изпълнява точка по точка. Не мога да допусна, че в болница с толкова много администрация, директори, шефове на клиники, никой не ги е прочел. По-вероятно и най-вероятно, става дума за пестене на пари. Иначе, защо служителите нямат застраховки, нима юристите на болницата не са чели Закона за здравето? Чуди се
   

оценка

+0 -0