Димитър Радев е новият управител на БНБ | webcafe.bg
newscafe

Димитър Радев е новият управител на БНБ

Webcafe.bg
14.07.2015, 13:24 (обновена 15.07.2015, 13:45)
димитър радев

Снимка: © webcafe.bg

Международният експерт Димитър Радев сяда в горещия стол на Иван Искров и през следващите 6 години ще е управител на БНБ. В състезание от четирима кандидати, смятаният за фаворит Радев спечели със 130 гласа „за" срещу 16 „против" и 34 въздържали се.

Той бе подкрепен от 81 депутати от ГЕРБ, 22 от Реформаторския блок, 7 депутати от ДПС, 6 от АБВ, 12 от БДЦ, 1 от Патриотичния фронт и 1 независим.

Гласуването бе предшествано от 3-часови дебати в пленарната зала и изтегляне на депутатите на ДПС, защото кандидат - гуверньорите не бяха обявили с какъв екип и подуправители възнамеряват да работят, ако бъдат избрани, най-вече на ключовия Банков надзор и управление „Емисионно".

Тримата подуправители

Димитър Радев съобщи, че още утре сутрин ще предложи имена за одобрение на Народното събрание, както е по закон. Първо той издаде само, че ще работи с технократи.

По-късно съобщи, че ще предложи за нов мандат подуправителя на управление „Емисионно" Калин Христов. Номинацията му за проблемното управление „Банков надзор" ще е Димитър Костов, настоящ подуправител на управление „Банково", чието място Радев предлага да бъде заето от Нина Стоянова.

Любопитно е, че подалият оставка гуверньор Иван Искров също предлагаше Димитър Костов за ръководител на банковия надзор, но правителството не го прие. Постът е овакантен от повече от година, тъй като предишният ръководител Цветан Гунев бе привлечен обвинен за фалита на КТБ и отстранен от длъжност.

Задачата на Димитър Радев е да извади кестените от жаравата с трансформиране на БНБ по спешност - особено банковия надзор, бърза оценка на сектора и дългосрочно подготвяне на страната за въвеждане на еврото.

Според него фалитът на КТБ е подкопал този процес и са нужни поне 18 месеца, за да бъде наваксано изоставането. Той предвижда до лятото на следващата година да бъдат завършени стрес тестовете на банките и да се изработят промени за реформа в самата Централна банка.

Останалите трима кандидати - Бисер Манолов (Реформаторски блок), доц. Григорий Вазов (Патриотичен фронт) и Виктор Йоцов (АБВ), също бяха в пленарната зала и отговориха на въпроси на народните представители, сред които дали биха си намалили заплатата като управители на БНБ и принадлежност към Държавна сигурност, масонски ложи.

Оставката на Иван Искров бе гласувана единодушно от 174 депутати в залата. По време на дебата стана ясно, че месечната му заплата е била 45 000 лв.

Кой е Димитър Радев

Новият управител на БНБ става магистър по икономика и финанси в УНСС през 1980-та година, а след това специализира в Университета Джорджтаун. Работи в Министерството на финансите от 1980-та година и постепенно израства в йерархията, там остава 21 години.

Той е заместник-министър в шест последователни правителства, включително на Димитър Костов (настоящ подуправител в БНБ) в кабинета „Виденов", и на Муравей Радев в кабинета „Костов". Участва във въвеждането на Валутния борд.

Напуска министерството при идването на НДСВ на власт и избирането на Милен Велчев, въпреки че е поканен да остане. По оценки на Муравей Радев той е неутрална политическа фигура, а изоставянето на кариерата му зад граница за сметка на БНБ било „кон за кокошка".

След 14 години работа в Световната банка и Международния валутен фонд, и мисии в Източна Европа, Азия и Африка, Радев се прибира в България, за да промени публичния образ на БНБ с реномето на външен за системата експерт.

Постът му до голяма степен е свързан с това, което е правил в България - да предлага техническа помощ на държавите в криза при управлението на държавните финанси. В тази област са и множеството му публикации.

Приоритети

По време на изслушването му пред Комисията по бюджет и финанси Димитър Радев представи план за действие в следващите 18 месеца, за да се стабилизира сектора.

Той предлага три вида мерки за недопускане на повторение на кризата в КТБ в банковия сектор - реформиране на управление "Банков надзор", въвеждане на механизъм за разрешаване на проблемите в банковия сектор, както и провеждане на стрес-тест на качеството на активите на българските банки.

Последната мярка беше препоръчана и от Европейската комисия през юни, като финансовият министър Владислав Горанов се ангажира с прилагането на препоръката.
Ще бъде създадено и специално звено, което ще следи кризата в Гърция.

Очаквайте подробности

Oще: бнб  димитър радев  иван искров 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2015, 17:59

2 Лара | 14.07.201523:15

И какво? Нима има изненадани от новината? Пък камо ли Менда и Горанов? То си беше ясно, че му дават преднина. Зор да махнат по-бързо Искров. И за какво?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.01.2013, 11:01

1 След час | 14.07.201514:40

Точно защото е "международен експерт" не очаквам да има положителни държави за бълграските ни интереси. Този ще фалира или разпродаде всички банки на чужденци и ще изнесе българския бизнес от страната.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани