Ненчев посочи цената за ремонта на „МиГ“ в Полша | webcafe.bg
newscafe

Ненчев посочи цената за ремонта на „МиГ“ в Полша

Webcafe.bg
06.10.2015, 12:34 (обновена 06.10.2015, 13:39)
Министърът на отбраната Николай Ненчев участва в откриването на новата учебна 2015-2016 година във Военна академия „Г. С. Раковски”.

Снимка: © webcafe.bg

Договорът с Полша за ремонт на изтребителите „МиГ" - 29 е изключително изгоден за България, съобщи военният министър Николай Ненчев, който бе изслушан в Комисията по отбраната в парламента, след като вчера правителството финализира сделката.

Ненчев представи цената за ремонт за шестте бойни самолети, който междувременно е оспорван от Русия, тъй като полската страна нямаше лиценз - ремонтът на двигател ще струва 1,023 млн. евро. Освен това, „няма да платим 20% ДДС, тъй като се работи със страна-членка на ЕС и други 9% от данъци и такси", по думите на Ненчев.

Според него сделката с Полша, освен че е изгодна, съвпада и с ангажиментите на България към НАТО да намалява военната си зависимост от Русия, основно за техническа поддръжка.

Министърът напомни, че 20 дни след подписването на договора ще получим два двигателя под наем за две години безплатно от Полша. „Тази сделка дава гаранция за ВВС, цените са много по-изгодни, да не говорим за превоз на двигателите, които също са за сметка на полската страна", коментира министърът.

Руската компания АО "РСК МиГ" заплаши да санкционира и България , и Полша, ако Варшава ремонтира МиГ-овете. Тя предложи цена по 1 050 650 евро за всеки от 14-те двигателя.

Междувременно преди дни командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев подаде оставка заради изоставените ангажименти на правителството за придобиване на нов многоцелеви боен самолет, но след разговор с премиера Борисов и обещание за изготви план за подобрения, той се отказа да напуска поста.

Поводът за няколкочасовата оставка бе намерението на правителството да поиска самолети на НАТО да охраняват българското въздушно пространство чрез законови промени поради липсата на годни военни самолети за целта.

"България е в състояние и никога не е изпадала в състояние да не може сама да охранява въздушното си пространство", отговори Ненчев, според когото дори депутатите от БСП са се убедили, че ремонтът на „МиГ"-29 в Полша е по-добър вариант, отколкото в Русия.

Министърът коментира и казуса с ръководителя на служба „Военна информация" Йордан Бакалов. "Вчера имах разговор с г-н Бакалов, той подаде своята оставка, която не приех с мотивите, че очакваме вето от страна на президента, връщаме закона за ново разглеждане и след финализиране на тези разговори и дебати ще взема своето решени", заяви Ненчев.


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани