Държавата не може да плати на бизнеса до март. Май през май | webcafe.bg
newscafe

Държавата не може да плати на бизнеса до март. Май през май

Емилия Милчева
05.03.2010, 11:07 (обновена 05.03.2010, 11:49)
Росен Плевнелиев

Снимка: © БГНЕС

Разплащаме се, но дали ще успеем на 100% до края на март - няма гаранция, коментира по БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев

Кабинетът няма да се справи и да изпълни обещанието, скрепено и със споразумение в края на декември - да се разплати на 100% с бизнеса до края на март. Вероятността да се справи е да плати в най-добрия случай половината.

Ще бъде направено всичко възможно съобразно изпълнението на бюджета да бъдат погасени до 50% от задълженията до края на март, гласи съобщение на Министерството на финансите.

Данъчната реколта обаче не дава основания за оптимизъм. През януари бюджетът приключи на близо половин милиард дефицит - около 499 млн. лева, а самият финансов министър Симеон Дянков обяви минуси в изпълнението на бюджета всеки месец - поне до края на април. 

Разплащаме се, но дали ще успеем на 100% до края на март - няма гаранция, коментира по БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. И обяви нов, втори срок - най-късно до края на май това ще се случи със всички фирми, към които държавата има дългове.

По оценки на бизнеса държавата дължи между 1 млрд. и 2 млрд. лева. По оценки на Министерството на финансите става въпрос за 600 млн. лева към 31 декември 2009 г. Според източник от Националната агенция по приходите, пожелал анонимност, неразплатеното ДДС към бизнеса е за 1.1-1.2 млрд. лева в края на януари.

„Разплащането ни е приоритет, но трябва и да е ясно къде се намира държавата в условия на криза. Ситуацията е много тежка", заяви министър Плевнелиев, който - преди да влезе в правителството, ръководеше успешно частната компания „Линднер".

В края на декември Росен Плевнелиев лично обеща, че парите за почистването на пътищата и за ремонти ще се изплащат на три транша до март - по 20% на всички през януари и по 40% в следващите 2 месеца. По калкулацията на МРРБ ставаше въпрос за 223 млн. лева, които се дължат на 180 строителни фирми. Част от средствата трябваше да дойдат от продажбата на държавни ценни книжа - поне такива бяха намеренията.

Джентълменското споразумение, което власт и бизнес подписаха, трябваше да гарантира на бизнеса, че ще си получи парите. Според изявление на Плевнелиев през декември -  „и няма да съкращава служители до април-май, когато се очаква секторът да тръгне нагоре". В България в този бранш са заети близо 260 000 души.  

Oще: бизнес  държава  задължения  росен плевнелиев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани