Струпването на бежанци в София е рисково | webcafe.bg
newscafe

Струпването на бежанци в София е рисково

Webcafe.bg
29.09.2013, 12:00 (обновена 29.09.2013, 13:23)
 йорданка фандъкова

В София стандартът на живот е по-висок и е по-опасно за чужденците

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е изненадана от решението на правителството да разкрие два нови центъра за бежанци в София. В дома за настаняване в жк. „Враждебна" има около 300 души, а във „Военна рампа" вече са заети 150 от общо 500 места.

Основната част от чужденците се намират в общежитията на Държавната агенция за бежанците в кв. „Овча Купел", но там капацитетът за настаняване е изчерпан.

Фандъкова напомни, че ангажиментът за сирийските бежанци е изцяло на държавата, а проблемът определи като „хуманитарна криза". Пристигащите от Сирия са предимно семейства с деца.

„Концентрацията на бежанци в столицата създава рискове, за които ние не сме достатъчно подготвени", коментира Йорданка Фандъкова пред БНТ. Някои от чужденците са принудени да крадат храна, за да оцеляват, други напускат домовете, а трети просто живеят на улицата - това може да се види вечер около джамията и Централна баня.

Това поражда силно недоверие сред местните, които искат повече полиция и мерки за сигурност. Хрониките на СДВР говорят за засилване на дребните кражби в районите около центровете за бежанци.

Напрежението се засилва сред самите тях и от мизерните битови условия, с които ги посреща страната ни. Йорданка Фандъкова призна, че условията за живот в центъра във „Враждебна" са лоши, а сградата не е била пригодна за подобна употреба.

„В момента, когато всички сме изненадани, защото и ние бяхме изненадани от решението да бъдат отворени още 2 центъра в София, тогава напрежението е неминуемо", изтъкна тя, призовавайки за повече координация с правителството.

Все пак, кметицата от ГЕРБ проявявала разбиране към кризисната ситуация, с която кабинетът „Орешарски" е принуден да се справя, като засилила присъствието на Общинска полиция в рисковите точки на София и поиска от МВР да стори същото в полицейските управления.

„Трудно е да се определи точният брой на бежанците в София, тъй като ежедневно хора напускат лагерите. Броят на бежанците е повече от това, което имаме официално", коментира тя.

Oще: бежанци  враждебна  йорданка фандъкова  риск  сирия  софия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.