Струпването на бежанци в София е рисково | webcafe.bg
newscafe

Струпването на бежанци в София е рисково

Webcafe.bg
29.09.2013, 12:00 (обновена 29.09.2013, 13:23)
 йорданка фандъкова

В София стандартът на живот е по-висок и е по-опасно за чужденците

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е изненадана от решението на правителството да разкрие два нови центъра за бежанци в София. В дома за настаняване в жк. „Враждебна" има около 300 души, а във „Военна рампа" вече са заети 150 от общо 500 места.

Основната част от чужденците се намират в общежитията на Държавната агенция за бежанците в кв. „Овча Купел", но там капацитетът за настаняване е изчерпан.

Фандъкова напомни, че ангажиментът за сирийските бежанци е изцяло на държавата, а проблемът определи като „хуманитарна криза". Пристигащите от Сирия са предимно семейства с деца.

„Концентрацията на бежанци в столицата създава рискове, за които ние не сме достатъчно подготвени", коментира Йорданка Фандъкова пред БНТ. Някои от чужденците са принудени да крадат храна, за да оцеляват, други напускат домовете, а трети просто живеят на улицата - това може да се види вечер около джамията и Централна баня.

Това поражда силно недоверие сред местните, които искат повече полиция и мерки за сигурност. Хрониките на СДВР говорят за засилване на дребните кражби в районите около центровете за бежанци.

Напрежението се засилва сред самите тях и от мизерните битови условия, с които ги посреща страната ни. Йорданка Фандъкова призна, че условията за живот в центъра във „Враждебна" са лоши, а сградата не е била пригодна за подобна употреба.

„В момента, когато всички сме изненадани, защото и ние бяхме изненадани от решението да бъдат отворени още 2 центъра в София, тогава напрежението е неминуемо", изтъкна тя, призовавайки за повече координация с правителството.

Все пак, кметицата от ГЕРБ проявявала разбиране към кризисната ситуация, с която кабинетът „Орешарски" е принуден да се справя, като засилила присъствието на Общинска полиция в рисковите точки на София и поиска от МВР да стори същото в полицейските управления.

„Трудно е да се определи точният брой на бежанците в София, тъй като ежедневно хора напускат лагерите. Броят на бежанците е повече от това, което имаме официално", коментира тя.

Oще: бежанци  враждебна  йорданка фандъкова  риск  сирия  софия 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани