Лидер на "Хамас" отново в Палестина след 45 години | webcafe.bg
newscafe

Лидер на "Хамас" отново в Палестина след 45 години

Webcafe.bg, по BBC
07.12.2012, 11:32 (обновена 07.12.2012, 12:10)
Халед Мешаал

Снимка: © Wikicommons

От 15-годишен той защитава палестинската кауза

След 45 години изгнание в Палестина се завръща политическият лидер на „Хамас" - Халед Мешаал. Египет ще му осигури коридор, за да премине в Ивицата Газа, която се контролира от бунтовническата фракция. Това ще стане в неделя, 9 декември, като се очаква масово шествие на палестинци в подкрепа на Мешаал.

Поводът за визитата е 25-тата годишнина от създаването но „Хамас", но дългоочакваното завръщане идва след ключовото решение на ООН, което на практика легитимира Палестина като суверенна държава, повишавайки статута й до "наблюдаваща страна, която не е член". Неслучайно палестинският президент Махмуд Аббас ("Фатах") определи вотът като "акт за раждане" на държавата.

В Ивицата Газа, която от 2006 година се контролира от „Хамас" ще се проведе среща на различни палестински групировки, включително и с представители на „Фатах", които в момента управляват Палестинската автономия.

Най-вероятно фракциите ще се опитат да измислят обща стратегия за действие спрямо Израел и голяма им цел - извоюване на независимост в териториите на Западния бряг, Ивицата газа и Източен Ерусалим.

Миналия месец Израел и Ивицата Газа си размениха военни снаряди. Тел Авив покоси централата на групировката, а след това бе убит и военният й лидер - Ахмед Джабари.

Калед Мешаал напусна палестинските земи по време на войната в 1967 година. От 15-годишен участва в организацията „Братя мюсюлмани", а като студент в Кувейт развива политическа дейност в полза на палестинците. През 1987 г. участва в създаването на „Хамас", влизайки в политическото крило на организацията, която се бори за независима палестинска държава и унижощаване на Израел.

Мешаал оцеля при израелски опит за покушение през 1997 година, кратко време прекара в затвора, а след това бе експулсиран в Кувейт.

Очаква се той да посети дома на почиталия основател на „Хамас" - Ахмед Ясин.

В устава на "Хамас" е записано, че цел на организацията е унищожаването на Израел. Тя е считана от САЩ и някои европейски държави за терористична организация.

Вероятно ще „Хамас" и „Фатах" ще се опитат да се помирят отново. „Фатах" се отказа да се бори за създаване на арабско - палестинска държава на мястото на Израел, признавайки правото на негово съществуване.

За момента Израел не е реагирал на посещението. Лаконичният коментар на външното министерство бе, че Израел няма право да определя кой може да мине през египетската граница с Ивицата Газа.

Oще: ивицата гада  израел  оон  палестина  халед мешаал  хамас 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.