Според доклад на ЕБВР дълговата криза в еврозоната ще окаже по-голямо влияние върху Югоизточна Европа от финансовата криза | webcafe.bg
newscafe

2012 г. за България - твърде зле

Webcafe.bg
19.10.2011, 11:56 (обновена 19.10.2011, 13:36)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Въпреки че в последната година вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков стана по-предпазлив в изявленията, отвреме-навреме проявява ентусиазъм като за над 4% растеж

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) прогнозира особено тежка 2012 г. за България поради забавяне на ръста на икономиката. Причина за това е дълговата криза, в която са страните от еврозоната, предупреждава банката в свой доклад.

Разрастването й ще има дори по-голямо отрицателно влияние върху държавите от т.нар. Нова Европа (бившите соцстрани от Централна и Източна Европа, присъединили се последни към ЕС - бел.р.), отколкото световната финансова рецесия от 2008 г., се казва в него.

Очакванията са, че ръстът на брутния вътрешен продукт в България догодина ще бъде 2.3%. В юлската си прогноза за 2012 г. банката посочваше 3.7%. В бюджета за догодина залагаме консервативно ръст до 2%, заяви финансовият министър Симеон Дянков. Напролет той беше по-оптимистичен и се изказваше за растеж до 4.1-4.2%.

Българската икономика е силно зависима от износа, който формира растежа, а той ще е затруднен заради проблемите в еврозоната. Заради затъналата в дългове Гърция България е в още по-неблагоприятна позиция - в страната действат големи гръцки фирми, а гръцки банки държат 23.3% от банковия ни пазар. ЕБВР посочва, че тя ще дърпа надолу и Румъния, Сърбия, Албания.

Темпът на нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) в тези страни се очаква да бъде под 2% през 2011 г., както и през 2012 г.

ЕБВР е намалила и оценката си за очаквания растеж на Унгария и Словакия заради обвързаността им с еврозоната.

За сметка на това банката очаква растежът на Русия и страните от ОНД да остане относително силен - 4% през 2011 г. и 4.2% през 2012 г.

Oще: българия  ебвр  еврозона  икономика  криза  прогноза  растеж  рецесия  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

1 niemen | 19.10.201118:39

ЕБъВиРъ, да си гледате работата. Какво знаете вие за магистралите, южната дъга, северната тангента, метрото, моста и нивото на река Дунав? Ако искате да знаете, догодина ръстът в БВП ще бъде 8.8%! Какво, на Китай ли? И така да е, пак не сте прави.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани