Петролното петно в Мексиканския залив достигна бреговете на Флорида | webcafe.bg
newscafe

Нефт вече мие плажовете на Флорида

Webcafe.bg
05.06.2010, 12:08 (обновена 08.06.2010, 18:42)
BP Florida

Снимка: © Getty images

Това остава след нефтените вълни - в резултат на експлозията от 20 април денонощно в Мексиканския залив се изливат близо 2 милиона литра суров петрол

Петролното петно в Мексиканския залив достигна бреговете на Флорида, съобщиха световните агенции. Вече никой няма съмнение, че това е най-голямата екологична катастрофа в историята на Съединените щати.

На плажовете по северозападното крайбрежие на щата в района на Пенсакола се появиха катранени топчета с размерите на топки за пинг-понг - първият сигнал, че петролния разлив, предизвикан от потъването на платформата на "Бритиш петролиум" на 20 април в Мексиканския залив, вече е и тук.

От екслозията насам в океана денонощно се изливат между 800 000 до 1 милион литра суров петрол.

Вълни с тънък лъскав петролен слой, променящ цвета си на светлината на слънцето, и катранени топчета мият ослепително белите плажове на Пенсакола, който е част от национален парк от острови в Мексиканския залив между Флорида и Мисисипи.

Американски телевизионни канали показаха плуващи хора в района на Пенсакола да бягат панически при вида на петрола и катрана, а деца да разнасят топчета катран.

Луизиана, обител на пеликани, заселени там през 1968 г., също стана жертва на петролното петно. Телевизионни кадри показаха островчето Куин Бес, където се намира резерватът и 60 птици, сред които и 41 пеликани, поляти сякаш с течен шоколад, предаде Франс прес.

Същевременно "Бритиш петролиум" изрази увереност, че новата операция по справяне с петролния теч ще има успех. Тя включва поставянето на клапан с формата на фуния върху тръбата, откъдето изтича петролът.

Главният оперативен директор на компанията Дъг Сътълс очаква по-голямото количество от петрола да бъде събрано и течът да бъде сведен до 160 000 литра на ден.

Президентът Обама за втори път за седмица в Луизиана

Американският президент Барак Обама за трети път от 20 април засегнатия от разлива щат Луизиана. Обама се възмути от плановете на "Бритиш петролиъм" да плати 10,5 млрд. долара дивиденти на акционерите си, докато жителите на крайбрежието на залива в Луизиана се борят с икономически трудности поради замърсяването от аварията.

В най-засегнатия от разлива щат американският държавен глава заяви: "Получих информация, че "Бритиш Петролиъм" ще плати 10,5 млрд. - забележете, милиарда! - долара дивиденти това тримесечие. Искам компанията да е съвсем наясно, че има морални и правни задължения за нанесените щети тук в залива".

До момента разходите, платени от БП за чистене и като обезщетения заради екокатастрофата, са под 1 млрд. долара - 990 млн. долара.

В Луизиана е сериозно застрашено бъдещето на риболовната индустрия.

Освен че 30% от добивания в Америка нефт се вади от Мексиканския залив, в този район се извършва и около 75% от улова на стриди в САЩ. Там се намират и около 20% от рибните ресурси на страната.

Междувременно от "Бритиш петролиъм" обявиха, че клапанът, монтиран на бликащия петролен кладенец в Мексиканския залив, събира по-голямата част от нефта, което е знак за известен успех със справянето с катастрофата. До 48 часа ще стане ясно дали системата е стабилна.

Oще: бп  мексикански залив  нефт  петно  петрол  разлив  флорида 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани