Орешарски се похвали, че не е фалирал България | webcafe.bg
newscafe

Орешарски се похвали, че не е фалирал България

Webcafe.bg, по Фокус
17.01.2014, 13:19 (обновена 17.01.2014, 16:59)
избори 2013

Снимка: © Явор Николов

Орешарски иска извинение от всички, които бяха против новия дълг от 1 млрд. лева

Политико-експертният премиер Пламен Орешарски обяви в отчета на дейността на правителството, че е въпреки „дестабилизиращите вътрешни и външни фактори" е намалил дълга, подобрил е икономическия климат, условията за живот на обикновените хора и е възстановил законността в период на тежък миграционен натиск.

По този начин министър-председателят за пореден път преповтори собствените си думи, както и казаното от лидера на БСП Сергей Станишев и други политици от левицата и ДПС през последните месеци.

Депутатите от ГЕРБ демонстративно напуснаха пленарната зала с обяснението, че парламентарният контрол е време за въпроси и отговори, а не за безкритично изреждане на успехите на правителството. „Предишният премиер наричаше депутатите безделници и никога не го беше еня да отчете какво прави правителството", отговори на критиките парламентарният шеф Михаил Миков.

Дългът е намалял

Пламен Орешарски нарисува мрачна картина на първите си дни на власт:„Преди 7 месеца страната бе в дълбока институционална криза. Очертаваше се сериозно неизпълнение на приходите от порядъка на 1 милиард лева. Имаше реална опасност от шоково повишаване на цената на тока. Имаше силен натиск над бизнеса. Фискалните резерви бяха стопени до под 4 милиарда лева, а външният и вътрешният дълг беше увеличен с над 4 милиарда лева. За по-малко от 4 години фискалната позиция на страната беше влошена с около 8 милиарда лева".

По думите му приходните агенции са навлезли в по-добро темпо на събираемост и неизпълнението до края на 2013 г. се е свило повече от два пъти.

„Друго предсказание на опонентите - новата власт ще изхарчи или открадне 1 милиард лева нов дълг. Още тогава обясних, че вземаме нови заеми, за да изплатим старите и това няма да увеличи дълга. В края на първото тримесечие миналата година дългът възлизаше на малко над 14,4 милиарда лева. Към края на миналата година възлиза на 14,1 милиарда лева. Имаме намаление на дълга", посочи премиерът. Той призова всички, които през лятото са били против новия дълг, сега да се извинят.

Примката се е разхлабила

„Вече го няма страхът от целенасочените проверки на контролните органи, от селективното отношение. Промени се методиката на ценообразуване на електроенергията. Постигна се намаление два пъти, макар и със скромни размери. Предприеха се действия за ребалансиране на системата", добави Орешарски. Той посочи, че за първи път от 2008 г. насам цялото ДДС е било върнато и новата година е започнала начисто.

По думите му тежестите върху бизнеса са редуцирани чрез поредица от законопроекти, а през тази година ще бъдат предложени още 100 нови режима, както и кредитна линия за стартиращ бизнес посредством Българска банка за развитие.

„Ускорихме усвояването на европейските фондове. Скоростта на усвояване е 4 пъти по-висока. Минимизирахме загубата на средства от еврофондовете. Успяхме да оползотворим напълно и агрофондовете на Общността без да загубим нито едно евро", заяви Орешарски.

Премиерът заяви, че не е била допусната едностранчивост по големите инвестиционни проекти и затова има напредък по „Южен поток", газовите връзки със съседните страни, новите мощности в АЕЦ „Козлодуй".

„Все още страната се намира в трудна социално-икономическа обстановка, все още сме далеч от 2008 г. Все още нашите външни инвеститори не са сигурни струва ли си да инвестират. Но по-важното е, че успяхме да обърнем посоката на движение и да направим първи стъпки на нормализиране на икономическия и обществено-политически живот", категоричен бе министър-председателят.

Социално-агресивно

„Сложихме началото на една по-агресивна социална политика - разширяване на системата на енергийно подпомагане, мерки за отглеждане на деца, ежегодно индексиране на пенсиите, намаляване на таксата за достъп до здравеопазване за възрастните хора, увеличена минимална работна заплата, актуализирахме месечните добавки за деца с трайни увреждания", посочи премиерът.

По думите му в напреднал стадий на подготовка са закони за защитата на потребителите.

Министър-председателят каза, че се предприемат реформи в Спешната помощ, въвеждане на електронна здравна карта, подготвяне на болничната система за по-нататъшни реформи.

Вътрешен ред

Орешарски се похвали, че е прекратено безразборното използване на СРС. „Подготвихме процес за реформа на службите за сигурност. Ясно се разграничават правомощията на професионалното и политическото ръководство на МВР. Полицията демонстрира висок професионален стил на работа, успявайки да балансира между опазване на обществения ред и спазване на правата на гражданите на мирни протести", каза още по темата той.

По отношение на миграционния натиск, Орешарски направи следния коментар: „След колебания и търсене на баланс между задължителната хуманност към бежанците и възможност на страната да ги подпомогне, приехме и изпълняваме стриктен план за действие. Доближаваме се до състояние на пълен ефективен контрол. Осъществихме приемственост във външната политика, целта ни е да възстановим традиционния балансиран подход към всички наши външни партньори и приятели".

Oще: бизнес  законодателство  народно събрание  отчет  пламен орешарски  правителство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

15 pepe | 18.01.201401:07

Абе Коев, кой в България се интересува от хора /хеле па от пенсионери, дето даже и за хора не ги броят/?
Важното е Държавата да е наред, Финансите да са наред - или поне да може да се казва че са, защото това са важни неща. Къде си чул на някоя важна международна среща, особено такава на важни /богати/ Господа /произлиза от господар/, да се говори за хора. Господата си говорят за Финанси, Икономика, Перспективи...
Хората трябва просто да слушат и да благоговеят, и да се нахранват само с чутото - щото това е духовна храна Усмивка
Не ни занимавай с хора моля ти се, това е неприлично - хората ядат и после серат -
ако има какво да ядат де, всъщност ако не ядат нещата са по-прилични. И без това после пак ще поискат Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2010, 02:54

14 _George_ | 17.01.201422:38

Този счетоводител беше финансовия лакей на антибългарската Царската тройна коалиция. За награда - сега министър-председател. Инак - пълна мижитурка. Мълчи като рапон като го питат кой назначи свинята! Ярък пример, че в БГ-то, колкото по-голям нагаждач, подмолна гад и престъпник - толкова по-нагоре!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2010, 02:54

13 _George_ | 17.01.201422:32

Лъжи и пак лъжи! Повтарай лъжите сто пъти и глупавия булгаристанец да верва! Вервайте ми каза Монката и докара БСП + ДПС на власт! Вервайте ми - каза Бойко и реабилитира същите отново! Като свински черва са. Всичките!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

12 Blagovest Iordanov | 17.01.201419:06

Всъщност, не е много ясно къде е България икономически.
Най-вероятно, предвид очакваното движение на ЕС по кривата на икономическия цикъл, положението и у нас ще се подобри в някаква степен в следващите 3-5 години.

Пенсионерите скоро не могат да очакват чувствително подобряване на условията им за живот, независимо кой е на власт.
Нито болните. Нито гладните.

Г-н Орешарски трябва да подаде оставката си заедно с целия си кабинет по други причини, известни на всички.
Икономическата тема е удобно отвличане на вниманието, тъй като там никой не се е справил добре и е лесно да изглеждаш "успяващ" на фона на предходните правителства.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

11 Dimitar Stamboliyski | 17.01.201416:43

Е, нема такава хвалба, просто...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

10 Vankata_820 | 17.01.201415:56

Не му е достигнал талант или време?! Усмивка Усмивка Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 14:03

9 delight | 17.01.201415:20

Орешарски се похвали, че не е фалирал България
------------------------------------------------------------------------------
на мен ми се струва, че това не е точно повод за хвалба. Приемам го като негов личен успех. Все едно лекар да се хвали, че не е уморил пациента си. Може, но не е нормално.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.06.2011, 15:36

8 k_koev | 17.01.201415:19

Гледам баба ми и дядо ми (обикновени пенсионери, гласуващи си редовно за БСП), чета и казаното от експерта-премиер-финансист и прочее титли и титлички. Чета и нещо не ми се връзва. Уж обикновени пенсионери, а условията, в които си живеят, направо цъфтят и връзват. Да ти е кеф да си пенсионер направо. Като вдигне кръвно дядото, бабата като вземе да звъни на бърза помощ и тя като заидва, не идва и не идва. За хапчетата и пенсиите да не говорим. Парите все не стигат. Така е с години и то не пет или десет. Та на кой е подобрил живота този прословут експерта-премиер-финансист? Едва ли е на обикновените хора. Безочливо ни лъже от високата трибуна. Сякаш му дреме за обикновените хора.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

7 boris | 17.01.201415:03

Орешарски се похвали, че не е фалирал България
------------------------------------------------------------------------------
хубаво е да има човек с какво да се похвали.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

6 John Smith | 17.01.201415:01

Мързелът е качество, което не присъства в моя характер... Видях, така е, донякъде съгласен. Явно те бива във WP, сайта ти е много пригледен, цветовете са екстра.
Харесва ми когато нещата изглеждат прости
Намига
   

оценка

+0 -0