Служебният кабинет намери в бюджета пари за строителите | webcafe.bg
newscafe

Служебният кабинет намери в бюджета пари за строителите

Webcafe.bg
12.08.2014, 13:13 (обновена 12.08.2014, 13:24)
екатерина захариева

Правителството ще плаща на строителите с резерви от бюджета по спряната европрограма "Регионално развитие".

Министерството на регионалното развитие е намерило резерви в бюджета, с които ще поднови плащането на дължимите суми към подизпълнители по проекти на ОП "Регионално развитие", включително и по осите, спрени от Европейската комисия.

Това обяви вицепремиерът Екатерина Захариева по време на срещата на правителството със сдружението на общините и Камарата на строителите.

"Служебният кабинет намира резерви, преструктурира бюджета, така че да не се загубят средства в края на годината в размер на над 3 млрд. лева", каза Захариева, цитирана от БТА.

По думите й вече са постъпили искания за плащания в размер на 188 млн. лева по програмата за регионално развитие.

Забавеното плащане на дължимите суми от страна на държавата и общините към строителния бранш беше една от основните причини за натиска от страна на президента Росен Плевнелиев към 42-то Народно събрание да актуализира Бюджет 2014 и да разреши на служебното правителство да тегли нов държавен дълг.

През юни ЕК нареди спирането на средствата по програмата заради открити пропуски в обществените поръчки. Тогава бяха прекратени плащанията по две оси на програмата - за градско развитие и за развитие на туризма.

Това доведе до решение на Камарата на строителите да препоръча на всички фирми спиране на дейностите до намиране на решение за плащането на парите.

В четвъртък Екатерина Захариева обяви в интервю за bTV, че освен това правителството на Пламен Орешарски само е поискало да спрат плащанията по цялата оперативна програма.

Причината за решението от българска страна са изводите в предварителен доклад от одитна мисия на ЕК, който описва открити пропуски в системите за управление и контрол на управляващия орган програмата.

Според Захариева спрените от ЕК плащания към България могат да бъдат размразени не по-рано от октомври.

Oще: бюджет  европейска комисия  ек  екатерина захариева  камара на строителите  министерство на регионалното развитие  мрр  оперативна програма  плащания  регионално развитие  резерви  строители 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани