Ройтерс: Стабилността на Борисов не е застрашена | webcafe.bg
newscafe

Ройтерс: Стабилността на Борисов не е застрашена

Webcafe.bg
02.11.2010, 10:39 (обновена 02.11.2010, 10:52)
Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

Правителството на Бойко Борисов стои стабилно, но подкрепата към него ерозира, установи Ройтерс

Отлаганите реформи и растящата несигурност за икономическата политика ерозират подкрепата за правителството на малцинството на премиера Бойко Борисов, но стабилността му не е застрашена в краткосрочна перспектива заради подкрепата от десни партии, пише агенция Ройтерс в кореспонденция от София.

Правителството трябва да постига резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, за да поддържа доверието на Европейския съюз и да печели доверието на инвеститорите.

Кореспондентът на Ройтерс прави преглед на дейността на правителството в икономическата и социалната сфера и посочва какви елементи да се следят, за да се прецени как ще се развие политическата ситуация в България.

По отношение на икономиката се посочва, че трябва да се следи дали реалният икономически растеж ще се окаже по-нисък от правителствените прогнози. Това няма да засегне лева, тъй като е вързан за еврото, но може да повиши разходите по покриване на дълга.

В икономическата област трябва да се следи и дали правителството ще смекчи фискалната си политика с наближаването на местните и президентските избори догодина през есента и дали то ще е в състояние да взема заеми от местните и международните пазари на приемливи лихвени равнища или ще е принудено да се обърне към Международния валутен фонд.

По отношение на реформите и европейските фондове трябва да се следи дали България ще продължи реформите и орязването на неефикасните разходи или реформите ще бъдат забавени от безпокойства за популярността на управляващите и тревоги от обществени протести.

Друг въпрос е дали правителството ще успее да подобри усвояването на фондове от ЕС, защото в противен случай това може да отблъсне чуждестранни инвеститори, да забави развитието на инфраструктурата и да подкопае икономическото възстановяване.

В България трябва да се следи и дали рецесията ще ограничи способността на правителството за съфинансиране на подкрепени от ЕС проекти.

Корупцията и организираната престъпност продължават да са проблем за България 20 години след падането на комунизма, констатира Ройтерс.

Шуробаджанащината и нуждата да се дават рушвети за осигуряване на бизнес сделки действат демотивиращо на чуждестранните инвеститори и спъват икономическия растеж, пише коресподентът на агенцията.

Усилията на правителството да обуздае организираната престъпност и корупцията бяха похвалени от ЕС, но то трябва и да постави зад решетките корумпирани висши държавни чиновници и мафиоти.

Правителството възнамерява да създаде две агенции за борба с корупцията и специализирани съдилища за ускоряване на процесите срещу корумпирани чиновници и мафиотски босове, но се сблъсква със съпротива от страна на съдебната система, отбелязва Ройтерс.

В това отношение трябва да се следи дали правителството ще запази политическата си воля за сурови мерки срещу корупционните практики. Това едва ли ще промени пазарите в краткосрочен план, но изпраща важен сигнал, че в България по-лесно се прави бизнес, отбелязва коресподентът на Ройтерс в София.

Oще: анализ  бойко боридов  земеделие  икономика  инвеститори  правителство  ройтерс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани