Има опасност за живота на обвиняемия за убийството на сестрите Белнейски | webcafe.bg
newscafe

Обвиненият за сестрите Белнейски бере душа

Webcafe.bg
08.09.2010, 16:07 (обновена 08.09.2010, 16:28)
лазар колев

Снимка: © БГНЕС

До момента Лазар Колев е единственият обвиняем по делото "Белнейски".

Здравословното състояние на обвиняемия за убийството на сестрите Белнейски - Лазар Колев, рязко се влошава. Това обяви адвокатът му Марин Марковски.

Днес е 16-ият ден от гладната стачка на Колев, който настоява делото "Белнейски" да влезе в съда в най-кратки срокове.

Освен общо понижаване на жизнените му функции, Лазар Колев е получил и бъбречна криза. В писмо до следователя по делото Веселин Мартински, адвокат Марковски настоява на клиента му да бъде осигурен медицински преглед.

Колев обяви гладна стачка, веднага след като му беше наложен постоянен арест по делото "Белнейски".

Защитата му е изпратила писма до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и до главния прокурор Борис Велчев с искане разглеждането на делото да стартира в най-кратки срокове.

"Ежедневно убеждаваме Колев да прекрати гладната стачка, защото не може по този начин да принуждаваме правосъдието да работи, но срещаме категоричния му отказ", коментира Марин Марковски.

В момента Лазар Колев е в ареста на Националната следствена служба. Той бе преместен от затвора в Пзарджик преди седмица заради допълнителните разпити, на които ще бъде подложен.

На 26 август Пловдивският апелативен съд потвърди решението на Окръжен съд-Пазарджик и остави Лазар Колев в ареста с мотива, че той може да се укрие или да извърши друго престъпление. Съдът счете, че има достатъчно основания и доказателства той да бъде арестуван.

Колев е обвинен за убийството на сестрите Росица и Христина Бейлнейски от Пазарджик през 2006 г.

След четири години и половина разследване ДНК експертиза показва, че биологичен материал, намерен по телата на Росица и Христина Белнейски, е от обвиняемия Лазар Колев.

Адвокатът на Лазар Колев Марин Марковски обаче твърди, че експертизата е съмнителна. Според изследването вероятността ДНК-то да е на друг човек е едно към 48 000 милиарда.

Решението на Апелативния съд бе окончателно и не подлежи на обжалване.

Прокурор Огнян Урбалов заяви, че има достатъчно доказателства затова, че Лазар Колев е изнасилвач и убиец. В пледоарията си той подчерта, че убийството е извършено по особено жесток начин, а смъртта на момичетата е настъпила бавно и мъчително. По думите му, те са загинали заради каприза на някого и това е Колев.

„Синът ми не е убиец и детекторът на лъжата го доказа", категорична е майката на Колев Марияна.

Тя предпочита да замълчи заради заведеното дело срещу нея от бившия зам.-министър на транспорта Георги Петърнейчев, чието име също бе замесено в скандала. По думите й следствието търси изкупителна жертва в лицето на сина й, а ДНК експертизата е манипулирана. Тя заяви още, че никога не се е срещала и не познава бившата приятелка на Лазар, която е дала фалшиви показания за неговото алиби.

По време на последното заседание Лазар Колев се обърна с молба да се спре с тормоза над неговите близки, който продължава 17 месеца.

Той заяви, че е бил задържан седем месеца в Националната следствена служба. Там е разпитван два пъти, а въпросът е бил - той ли е убил сестрите Белнейски.

Според адвокатът на обвиняемия Марин Марковски аргументите на прокуратурата срещу Колев не са убедителни. Ще поискаме всички възможни експертизи, категоричен бе той преди седмица.

Прокуратурата обвинява клиента ми единствено заради доказателството, че е открит епидермис под ноктите на Росица Белнейска. Но аз съм убеден, че при една повторна ескпертиза няма да има същия резултат.

Когато делото влезе в съда и Лазар Колев застане на подсъдимата скамейка, неговата защита ще иска ново изследване на биологичния материал.

До момента Лазар Колев е единственият обвиняем по делото "Белнейски".

Oще: дело  лазар колев  марин марковски  убийство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.09.2010, 13:38

5 Oktagon FОREX | 10.09.201000:04

http://www.webcafe.bg/id_1980320708_Hronika_na_edin_predizvesten_ubiets в каренцето отдясно само прочетете и ще видите какви са убавци всички от досъдебната фаза >>>Тъжен((
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.09.2010, 13:38

4 Oktagon FОREX | 10.09.201000:03

Не пожелавам на никой да е на неговото място... спомнете си скандалните дела на Рени Цанова и други грешки на системата... Толкова простотии правят тия кухи лейки-разследващите и т.н. , че ходи докажи кое как е станало !!!
И които осъждат човек по погледа и т.н. не им пожелавам да са в подобна роля... и някой да пише за тях подобни коментари !!!
Следете материалите по случая... как се менят версии и левашки грешки и от съдебните медици... А кой ще осъди тези мърлячи, които прецакват правосъдието и всички нас с некадърността си ... пригответе и за тях по една инжекция...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 01:03

3 Radoslav Nenchovski | 09.09.201018:04

Как ще да не е виновен, бе, погледни го! Само по физиономията и погледа можеш да го разбереш, че е избягал от лудницата... На тоя му трябва инжекция да заспи завинаги, а те искат да го оправдават.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

2 Ицо | 09.09.201009:59

Много е съмнително това обвинение. Ако е намерено ДНК съвпадение, защо още тогава не са го арестували, ами са го пуснали заради алибито, което после се е оказало фалшиво.
Защо още в началото не са поискали анализ и в чужбина, за който сега се казва че от там казват че няма съвпадение.
и как нашия анализ има съвпадение, а този в чужбина няма съвпадение.
Това ми напомня предаването по НОВА с детектора на лъжата, дето наште специалисти казваха за оня че НЕ лъже, а специалиста от чужбина каза че всъщност лъже
Така че .... дори и да го осъдят, ще остане едно съмнение, че е осъден невинен човек, а истинския(те) убиец остава на свобода.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 01:03

1 Radoslav Nenchovski | 09.09.201004:23

Поредният "многострадален" престъпник...
   

оценка

+0 -0