Избирателната активност по-ниска от 2013 година | webcafe.bg
newscafe

Избирателната активност по-ниска от 2013 година

Webcafe.bg, по БНР
05.10.2014, 14:20 (обновена 05.10.2014, 17:04)
хора

До момента в ЦИК са получени 15 жалби и 77 сигнала за изборни нарушения

Избирателната активност към 13 часа е 23.24% по данни на Централната избирателна комисия. За сравнение, на парламентарния вот през май 2013 година, активността към този момент е била 27,47%. До 13.00 часа днес са гласували 1 603 988 избиратели

По-висока активност спрямо евровота се наблюдава в района на Кърджали, съобщава БНР. Навсякъде изборите са започнали нормално и без инциденти.  В Кърджали и околните села хората търпеливо чакат реда си да гласуват. Очаква се наши изселници в Турция, завърнали се за Курбан байрама, също да пуснат бюлетини. В Кърджали ще гласуват и много българи, които от години живеят в гръцкия град Комотини.

11,29% беше изборната активност в област Перник, при първото й отчитане към 10.00 часа. Без проблеми започна гласуването в областта.

В Радомир се провежда и паралелно референдум "за" или "против" добив на злато. На допитването хората трябва да кажат дали да бъдат одобрени планове на Общината, свързани с интерес на инвеститори в района на Горна и Долна Диканя. Срещу намерението обаче се обявиха еколози, които се опасяват, че за добива ще бъде използвана цианидна технология.

В Старозагорска област изборният ден протича нормално. До 10.30 часа избирателната активност е стигнала 8,5%. За сравнение през 2013-та година към 11.00 часа тя е била 12,7%. В община Стара Загора са гласували 7,5% от избирателите. Най-ниска е активността в Казанлък - 6,6%, а най-висока - в Гълъбово - 17,6%, където предварително се очакваше силен корпоративен вот.
Във Варна масово се наблюдават опашки пред избирателните секции. Има и много млади семейства с малки деца. Избирателната активност към 12.00 часа във Варненска област е 12,67%. Във Варна тя е 7,2%.

До този момент има два сигнала, подадени в РИК - за агитация пред секционна избирателна комисия на единия от кандидатите. Другият сигнал е за човек, който иска да гласува с международния си паспорт, което според закона не е възможно.

Във Варненска област най-висока е избирателната активност в община Ветрино - 17,5%, а най-ниска - в Белослав - 9,15.

В Кюстендилска област най-активно са гласували в община Трекляно - 23,67 на сто, а най-слабо в Кюстендил - 6,05%.

10 процента е активността на избирателите в Добричка област към 10.30 часа.От сутринта пред някои от секциите има опашки. РИК е проверила един сигнал за нарушение от село Росеново. Там членове на комисията от една политическа партия се оказали едновременно и застъпници на същата партия. След проверка РИК отправи предупреждение.

Изборният процес в Свиленград протича нормално и няма сигнали за груби нарушения, а активността към 14.00 часа надмина 10%, въпреки че градът чества и празника си - присъединяването към България 23 години след Освобождението.

В ЦИК са получени 15 жалби и 77 сигнала за изборни нарушения. Към момента има издадени три осъдителни присъди за изборни дела. На пробация от година и един месец е осъден 39-годишен мъж от Плевен, съобщиха днес от прокуратурата.

Преди ден беше осъден 45-годишен мъж от Кнежа, обвинен за склоняване към гласуване в полза на определена политическа партия. Както и за наказана с пробация за същото престъпление 62-годишна жена от Плевен.

Общо 64 разследвания за престъпления против избирателните права на гражданите са образувани в цялата страна във връзка с изборите за 43-то Народно събрание, към 13.00 часа днес.

Четирима души са привлечени като обвиняеми (един в района на Апелативна прокуратура - Бургас и трима - от района на Апелативна прокуратура - Велико Търново). Най-много са досъдебните производства в апелативния район на София - 21, следани от Велико Търново - 16. В районите на Пловдив и Бургас има по 11, а в този на Варна - 5. От прокуратурата са изпратили два сигнала до ЦИК и Сметната палата. Образуваните проверки са 419, а постановените откази по тях да тръгне разследване са 302.

875 199 избиратели имат право да гласуват в днешните предсрочни парламентарни избори. 18 са партиите и коалициите, участващи във вота. Той бележи рекорд по отношение на изборните секции в чужбина. Гласуването започна в 6.00 часа и ще продължи до 19.00 часа. Сигнали за нередности могат да се подават в МВР, както и на безплатния телефон на Асоциация "Прозрачност без граници" 080011224.

Oще: активност  гласуване  избиратели  избирателна активност  избори  избори 2014  народно събрание  парламент 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани