Северна Корея предлага федерация с Юга | webcafe.bg
newscafe

Северна Корея предлага федерация с Юга

Webcafe.bg, по RT
07.07.2014, 12:01 (обновена 07.07.2014, 12:53)
КНДР

Снимка: © Getty Images

Комунистическият Север и демократичният Юг периодично изострят отношения

Властите на комунистическа Северна Корея предложиха създаване на федерация с Южна Корея за „обединяване на родината". Тоталитарният режим на Ким Чен-ун обяви, че народите на Севера и Юга не бива повече да бъдат „жертви на чуждите усилия за експлоатиране на корейското разделение".

Въпреки периодичното изостряне на напрежението по границата, най-вече заради ядрените опити на КНДР, сега Пхенян предлага на Сеул „обединение чрез федерализация, в която различните идеологии и социални системи ще съжителстват". Това е записано в специална декларацията на Пхенян, която настоява за „двустранно решение на всички проблеми".

Комунистическата власт е готова да премахне крутите мерки, които пречат на раздадели семейства между двете държави да се съберат отново, което иначе бе нейна безкомпромисна политика. Сега Пхенян се обявява за „широк път за контакти, посещения, сътрудничество и диалог".

В момента по военната демаркационна линия между двете държави стои 24-километрова стена, но въпреки това КНДР призовава Сеул да протегне ръка и да предложи „реципрочни мерки", искайки от Юга да прекрати „насочените към Севера военни учения", каквито армията на Южна Корея регулярно прави със САЩ.

За реализацията на тази идея властите на КНДР предлагат „отказване от конфронтациите и враждите, причинени от зависимости на външни сили и създаване на благоприятна атмосфера за подобрение на отношенията между Севера и Юга".

През 2000 година бе подписана подобна декларация за мир между двете държави, като Северна Корея предложи „федерация от ниска степен", а Южна Корея - конфедерация.

Oще: деферация  ким чен-ун  кндр  комунизъм  корейски полуостров  пхенян  северна корея  южна корея 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.07.2014, 21:16

4 Бегущий Волк | 03.01.201622:20

Не мога да си представя такова обединение нито под форма на федерация, нито на конфедерация. Как ще се съчетаят двете системи на управление, два различни типа икономика, различните нива на сигурност, различните контакти и междудържавни връзки? С голяма увереност може да се твърди, че ще е скъпо, но вероятно авторите на теории за обединение са разглеждали единствено варианти с пълен суверенитет на Юга и изцяло южно ръководство, следователно конкретните изчисления могат само да се прогнозират.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.01.2016, 15:52

3 Владимир22 | 03.01.201616:23

Чичо Сам раздели Корея на две , за да присъстват на полуострова . "Разделяй и владей " е основен принцип във външната политика на САЩ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

2 deowin | 07.07.201423:58

Последиците от обединяването на Северна и Южна Корея ще са много тежки икономически, южняците го знаят отлично, и затова изобщо не се натискат.
В "Escape from Camp 14" се споменаваше, че икономическите трудности за южняците биха били около 3 пъти по-големи от тези не западногерманците при обединението на Германия - поне 60 години силно повишени данъци, например.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 07.07.201413:26

Хм... За да има обединение, трябва да има някоя съществена причина за това. Очевидно в случая името няма да е достатъчна причина.
Северна Корея има интерес от това обединение, спор няма. Но какво би накарало Южна Корея да го иска? Определено няма да е огромната вълна от мераклии за живот на юг... Усмивка Нито пък огромните инвестиции, които ще са необходими, за да си останат северните корейци вкъщи...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани