Цвeтелина Бориславова е за затвора, каза Юлиян Вучков, а Борисов не успя да протестира енергично | webcafe.bg
newscafe

Борисов почти без думи при човека-телевизия

Webcafe.bg
09.02.2011, 10:07 (обновена 09.02.2011, 11:57)
Юлиан Вучков

Снимка: © Pro.bg

Проф. Вучков към премиера Бойко Борисов: "Цецка Цачева се облича като коледна елха. Що не й кажеш как да се облича? Това е култура на поведение, брат..."

За първи път при телевизионно участие премиерът Бойко Борисов остана почти безмълвен - при гостуването му вчера в 120-минутното шоу по Канал 3 на проф. Юлиян Вучков. Темата бе панорамна: "Правителството на ГЕРБ и 20-годишният преход". 

Водещият даваше съвети и го ласкаеше, а премиерът слушаше кротко и с усмивка - дори и непремерените думи на Вучков към Цецка Цачева и здравния министър. Самият водещ се изказа по всички теми - работата на правителството министър по министър, но изчерпа само образованието, културата, здравеопазването и частично за регионалното развитие и външните работи. За скандала с Цветан Цветанов и СРС-ата - нито дума. Министрите не си вършат работата, излезе от водопада критики на Вучков, затова пък премиерът си е наред.

Както отбелязва в. "Сега", професорът почти не слушаше какво се опитва да каже Борисов, а само повтаряше: "Да, да, дай да продължим, ясно ми е".

Още от началото на разговора премиерът не издържа: "Не искам да ви прекъсвам, но все пак трябва да става и разговор".

Професорът сравни премиера с Тодор Живков. "Винаги, когато има борба, има и съпротива, вие унаследихте опита на Тодор Живков, светът не почва от нас", каза Вучков. "Пак ще ме пратят да се обяснявам в ЕНП", отвърна премиерът, на което Вучков му отговори: "Ти им се оправдавай, аз няма да се оправдавам".

Разговорът започна с анализ на водещия за политическата ситуация у нас и по света, с акцент върху ДПС, мина през външнополитическите връзки на страната ни, членството на Турция в ЕС, контактите ни със САЩ, след което се спря обстойно на темите здравеопазване и образование.

"Искам моите депутати да се научат да говорят и да имат политическото излъчване на политик като Лютфи Местан, каквото и да не ни харесва в неговото говорене. Той говори като политик", заяви Борисов. Премиерът подчерта, че ГЕРБ е първата партия, която не е взела ДПС в коалиция.

Вучков смята, че не се обръща достатъчно внимание по темата средно образование и запозна премиера с бисери на ученици. Той обеща да говори на заседанието на Министерския съвет с просветния министър Игнатов и да му го прати в предаването.

"Виж сега, Бойко, който не е добър в медицината - вън", обясни моралната си нагласа професорът във връзка с последните скандали при лекарските грешки. "Трябва да се стегне малко това лекарско съсловие, не ме респектира мене чак толкова много здравеопазването. Д-р Константинов е наблюдавал здравеопазването през кюстендилския си гинекологичен кабинет, разбираш ли тука", рече професорът.

За мен лекарите са най-интелигентните хора, те да бушуват, за мен беше най-тежък период, вметна Борисов в един от редките моменти, в които успя да вземе думата. Премиеът разказа как е поканил в дома си шефове на големи болници, за да обсъдят състоянието на здравеопазването и е поканил шефа на ВМА ген. Стоян Тонев да стане министър на здравеопазването.

Не ми отказа, но ми каза, че се чувства по-добре като шеф на ВМА, призна премиерът. Всичките ми приятели са в тази сфера, знам къде са недъзите, но не мога да го направя. Това му бяха думите - като генерал на генерал, каза за ген. Тонев премиерът. Вучков му препоръча проф. Младен Григоров за здравен министър, като преди това изреди величия от Живково време.

След това Вучков сподели, че се дразни от новата спортна зала в София, тъй като не разбира защо е приоритет. Без спорт ще умрем много по-бързо, каза Борисов. Народът също трябва да мисли за своето здраве, всеки е длъжен да спортува и да се храни правилно, призова той. Вучков обаче му направи забележка, че отделял прекалено голямо внимание на професионалния спорт, а не на народния. "Здрав дух в здраво тяло, както казваха бившите ви колеги професори", контрира Борисов.

"Прахът от чергата трябва да се изтръсква, тръскайте, тръскайте", коментира Вучков по повод многото държавни служители.

В средата на разговора Борисов запита с усмивка професора: "Няма ли да си тръгваме да вечеряме вече?". Водещият обаче отсече: "Не, тук ще поседим още, а после ще се приберем за радост на приятелките ни", след което продължи с анализа на министрите.

"Всички министри на културата след промените са некачествени и еднопосочни - Ема Москова и Вежди Рашидов търчаха след скулптурата, Стефан Данаилов - след театрите", продължи Вучков и се обърка как правилно се пише "сбогом". "Вежди нищо не е направил за скулптурата", отвърна от своя страна премиерът.

Вучков обаче не чу това и продължи: "Ще трябва да се съгласите с мен - чалгата и опростачването са клозетната атмосфера на нашия живот. Искате ли да чуете какво Сашка Васева е изпяла за вас?", попита той.

"А не, не щeм да слушам Сашка, не щем да слушам луди. Какво да ги правя тези хора - да ги интернирам в "Белене" ли, да строят централата?" пошегува се премиерът.

След това професорът се захвана за председателя на Народното събрание и започна да кастри Борисов за вкуса на "иначе милата жена": "Цецка Цачева се облича като коледна елха. Що не й кажеш как да се облича? Това е култура на поведение, брат..."

Борисов изслуша становището на Вучков, че министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов е като бикоборец и му обеща да му го прати в предаването .

Професорът поде и външната ни политика: "Външният министър Николай Младенов е много е мил, като мимоза е. Той не може да свири първа цигулка, а само втора. Като ехо на Надка Михайлова е, която провали СДС. Не, че и Костов не го провали".

Според Вучков Младенов е нерешителен и неубедителен: "Ще сбъркаш, ако го избереш за президент...". "Аз за него не бях чувал", опита се да се вклини премиерът. "Трайчо е един много несериозен човек. А не може ли МВнР да се занимава и с външната търговия?" подхвърли своята идея Вучков. "Това го прави икономическото министерство", усмихна се Борисов.

Вучков се съгласи и продължи. "Не ти е леко, наглата опозиция иска да отговаряш за идиотщините на целия провалил се преход и за слабите си министри. Имаш 4-5, които за нищо не стават, тая Мария (Маргарита Попова, бел. ред) - правосъдната, говори като детска учителка в парламента. Имаш тежки натрупвания. Не можеш да разчиташ на хора като Иван Костов, трябва да намериш пътя. Волен има съпротива в ЕС, много юмручен е, как ще преодолееш това ? Ти трябва малко повече да мислиш за резерви и за хора, с които трябва да работиш. Хората те приемат и одобряват за това, че се възмущаваш", продължи професорът.

На въпрос откъде са парите на Цветелина Бориславова, Борисов обясни: "Цветелина е направила така, че е постигнала в нейния бизнес големи резултати. Аз от три години не живея с нея. Аз не съм получил нито един лев от нейните пари. Бъдете убедени, че в банковата система разследването е изключително строго в последните десет години.

"Всичко това трябва да влезе в затвора", не се съгласи обаче професорът , като изобщо не обърна внимание на за първи път изговорената от Борисов информация, че няма общо с Бориславова далеч преди да стане премиер.

Попитан кого ще изкара на президентските избори, Борисов каза, че има намислен човек, но не пожела да каже кой, защото е рано.

Утре критиците ви ще ни разсипят. Сега да не ви изхвърлят от телевизията, след като съм ви бил на гости?, попита шеговито Борисов.

Вучков обаче го прие сериозно и каза: "Мен не ме интересува, аз от толкова време не съм слязъл от екран. Аз съм цяла една телевизия. Много хора могат да го докажат".

Oще: бойко борисов  канал 3  министри  правителство  предаване  студио  юлиян вучков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.12.2010, 12:50

1 newmind | 09.02.201114:25

Бучков беше поканил за интервю себе си! :-)
Хайде обаче да видим и кривините на още един министър хваления за сега Плевнелиев.
Забелязвате ли,че Плевнелиев се прави все едно нищо не е обещавал и,че все едно няма проблем с "остъклените" балкони. А закъснението е повече от месец! Нали казва,че има Библия със срокове - защо сам ги нарушава!

Народът очаква от Плевнелиев, чиновниците в МРРБ да си изпълнят високо експертно и много честно задачата за балконите:Надяваме се,че вече правилата са интегрирани

Въпросът накратко е:

1. Какво е обещаното решение на проблемът с незаконно усвоените балкони в цяла България? Тук имаме закъснение от срокът,който сам си сложи и обеща министърът в студиото на Дарик радио, а именно 1 януари 2011г. Защо продължава терорът от страна на ДНСК върху обикновени граждани, да си разрушават остъклените балкони,след като ДНСК е сезирано чрез медиите за целия проблем касаещ един милион остъклени и усвоени балкони в цяла България?

http://www.mrrb.government.bg/index.php?lang=bg&do=interview&id=2702

Водещ /Дарик радио/: И за балконите какво... кой ви пита, всички са незаконни остъклявания. Водещ: ...то ще може тогава и някоя барачка да узакониш. Р. Плевнелиев: Но, вижте, не трябва пък на сто процента в момента да си мислим, че всеки балкон е незаконен, защото има различни правила, които се интегрират. По темата с балконите... Водещ: Честно да ви кажа, не познавам някой, който да е ходил за строително... Р. Плевнелиев: След две седмици. (до 1.1.2011) !!! Водещ: След две седмици ще кажете какво ще правим с незаконните остъклявания. Р. Плевнелиев: Ще имаме, ще имаме, да, ще имаме... Водещ: Прочетох някъде в интернет въпроса ще се бута ли и правителствената почивна станция край язовир Искър. Защото, нали, ако кажем - край язовири няма да има, защото там има вода, която се пие, значи няма да има и Министерският съвет почивна база. Водещ: Добре, значи ще се видим в края на януари - началото на февруари. Р. Плевнелиев: Обещавам.

Не казва нищо Плевнелиев ще се бута ли Правителственета почивна база в чашката на язовира, както и нищо не каза и за Регистърът на незаконните държавни обекти! Защо ли е така двойствен! Много щастлив
Щеше да е полезно да се пита и Борисов по тези проблеми,но капацитетът на кандидат президента Бучков е толкова Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани