Кабинетът мами българите от чужбина с евтини кредити | webcafe.bg
newscafe

Кабинетът мами българите от чужбина с евтини кредити

Webcafe.bg
18.11.2011, 12:31 (обновена 18.11.2011, 13:31)
българи

Снимка: © БГНЕС

Законопроектът, който предвижда лесни и нисколихвени кредити за българи от чужбина, които да се заселват у нас, не обяснява как точно ще става това...

Правителството ще помага на чужди граждани от български произход да ползват кредит за купуване на недвижими имоти, жилища и инвентар при облекчени условия, както и 30% намаление на таксите за ВУЗ, съобщи "24 часа".

Това предвижда проект на нов закон за българите и българските общности извън България, пуснат за съгласуване между министерствата. Документът създава различни облекчения за чуждите граждани от български произход, които да ги стимулират да се заселят у нас.

Той обаче не обяснява как точно ще се отпускат лесните кредити. Записано е само, че МС ще определя реда и условията за това. Общините пък ще трябва да им предоставят материални и други помощи за тяхното устройване.

"Труд" пише, че в сегашния закон за българите в чужбина има текст, според който чужденците с български произход, които искат да се заселят трайно у нас, могат да ползват безплатно земи от държавния и общински поземлен фонд до 3 години след пристигането си. Мярката липсва в новия проектозакон, публикуван от правителството в портала за обществени консултации.

Според автора на статията Иван Димов "в Агенцията за българите в чужбина никой не можа да се сети дали някога чужденец с български произход е ползвал правото на безплатна земя или евтин кредит".

Преди месеци премиерът Бойко Борисов съобщи в парламента, че откакто правителството му е на власт, са издадени над 17 000 удостоверения за български произход. По-голямата част от тях са на граждани от Македония и Молдова. Те ползват удостоверенията, за да кандидатстват за българско гражданство и паспорт, който им дава право на безвизово пътуване в страните от ЕС.

Тъй като получаването на паспорт отнема време, новият законопроект предлага чужденците с български произход да получават разрешения за постоянно пребиваване у нас при облекчени условия и ред. На тях ще бъдат издавани и безплатни визи за многократно влизане и пребиваване в страната.

Лицата от българските общности в чужбина, които нямат наше гражданство, ще могат да извършват стопанска дейност у нас, да инвестират, да възстановяват правото си на собственост и да придобиват наследство съгласно българското законодателство, отнасящо се за български граждани, пише в законопроекта. Няма обаче да могат да стават собственици на земя.

Законопроектът задължава всяко правителство да има министър, който да се грижи за българските общности в чужбина. След освобождаването на министъра без портфейл Божидар Димитров, с тази задача сега е натоварен вицепремиерът Симеон Дянков.

За пряката работа със сънародниците зад граница ще продължи да отговаря Агенцията за българите в чужбина. Тя ще издава и удостоверенията за български произход. Когато кандидатстващото лице няма документи, че е българин, ще проверява твърденията му чрез съсловните организации от държавата, където живее.

Проектът предвижда и създаването на национално представителство на българите и българските общности зад граница, в което ще влизат хора от организации на сънародниците ни в чужбина.

Oще: българи  българия  закон  заселване  кредити  общности  чужбина 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

2 Iratais | 18.11.201117:21

Божке - тия съвсем изтрещеха горе! Къв кредит, кво чудо? За чий ми е? Тука ората отпускат кредит 90% при 3.4% лихва! И мога си купа у Таджикистан, ако искам. Атамана кошевой Борисов да земе да опраи държавата. Тия тикви не могат разберат, че ората имат нужда най-вече от сигурност и спокойствие. И не говора за работно место. Ми говора за това да може детето ти да се прибере само от училище без да го мислиш. Тогаз гледай кво става. Ше се върнат дори и за по-малко кинта ма знаеш, че държавата си е на место. Сега секо те рита отсекъде - ако фана мангал да крадне не мога и го набия, че мене ше изкарат виновен па и бой мое ям от шапкарите, че съм нарушил човешките права на мангустата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.01.2011, 12:03

1 solaar | 18.11.201114:44

А работа, къде ще намерят работа и то не за 400 лв/месец, за да ги изплащат тези толкова изгодни благинки?
   

оценка

+0 -0