Почнаха с реформите в службите | webcafe.bg
newscafe

Почнаха с реформите в службите

Webcafe.bg, по 24 часа и Агенция Фокус
05.06.2013, 16:50 (обновена 05.06.2013, 17:29)
Ръце

Снимка: © Getty Images

Нов законопроект ще ограничи безразборните подслушвания

Докато правителството още обмисля кой да оглави ДАНС за постоянно, временната правна комисия вече одобри за второ четене промени в Закона за ДАНС, според които агентите ще могат да арестуват и да задържат хора за 24 часа.

Освен това ще имат право да правят обиски. Това ще може да става само от лице, което принадлежи към пола на обискирания и по начин, който не уронва честта и достойнството на гражданите.

За всеки извършен обиск ще се съставя протокол, който се подписва от извършителя на обиска и от един свидетел, а копие се дава и на обискираното лице.

Задържаното лице има право да обжалва пред съда законността на ареста, а магистратите се произнасят по жалбата незабавно.

Реформата в сектор "Сигурност" продължава. След като наскоро ГДБОП бе извадена от вътрешното министерство и премина към ДАНС, новата власт извади и подслушването от МВР.

Законопроектът за промяна в Закона за специалните разузнавателни средства е подписан от лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан.

Проектът предвижда обособяване на сегашната Специализирана дирекция "Оперативни технически информации" (СДОТО) в МВР в самостоятелна държавна агенция към Министерския съвет. Новата структура, която ще има и свой собствен бюджет, ще се нарича Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО).

Вносителите припомнят статистиката, че от 5988 издадени през 2008 г. разрешения за подслушване, през 2010-а те вече скачат на близо 16 хиляди, а разходите за това са над 100 млн. лв. Пак тогава разрешенията за достъп до трафични данни са стигнали 54 162.

Шефът на ДАТО ще се избира като този на ДАНС - с решение на Народното събрание по предложение на министър-председателя с мандат от 4 г.

Според медийни публикации целта на спешно вкараните промени е да бъдат приети бързо, за да се изберат новите шефове преди парламентарната ваканция.

От БСП и ДПС се мотивират, че гаранция за прозрачност и намаляване на подслушванията е бъдещата постоянна парламентарна комисия за контрол над спецслужбите, прилагането на СРС и достъпа до трафични данни.

Наред с това с поправката се възстановява Националното бюро за контрол над цялата дейност по използване и прилагане на СРС. Негов председател бе някогашният шеф на следствието, после ляв депутат Бойко Рашков. ГЕРБ обаче закри бюрото през 2009 г., когато вкара подслушванията в МВР.

Бюрото ще е 5-членно, шефът и зам.-председателят му ще се избират от НС. Ежегодно то ще внася доклад в парламента за състоянието на сектора.

Основна теза в законопроекта е новият "принцип на финансовата обвързаност". "Считаме, че е време да се въведе най-безпристрастният начин за контрол - този на парите", пише в мотивите към него.

Органите, които заявяват подслушвания, ще трябва да поемат разходите на ДАТО по осъществяване на мероприятието от бюджета си.

Не става ясно как точно ще стане на практика, като се прехвърля на МС отговорността да разработи регламент.

Служителите на сегашната СДОТО преминават директно в новата ДАТО. Те запазват трудовите и служебните си правоотношения. Основният състав пак ще има статут на държавни служители.

Агенцията е правоприемник на всички активи и пасиви на старата служба, материалната й база и техника, както и на информационния фонд и архива.

Oще: агенти  данс  законопроект  обиски  подслушвания  срс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 06.06.201302:29

Въобще ситуацията се "затяга".
Простите милиционери /от сорта на Цветанов/ се заменят от добре обучени "агенти" - по-малко на брой, но с разширени права...
После ще започне въдворяване на законност, а непокорните ще бъдат "успокоявани" /насилствено усмирявани/ Усмивка
   

оценка

+0 -0