Без АЕЦ "Белене" Русия губи позиции на Балканите | webcafe.bg
newscafe

Без АЕЦ "Белене" Русия губи позиции на Балканите

Webcafe.bg , Российская газета/БТА
14.02.2011, 11:17 (обновена 14.02.2011, 12:39)
АЕЦ

Според руския анализатор Дмитрий Кумановски при евентуален отказ на София от Втора атомна "от политическа гледна точка Русия ще изгуби със загубата на един от традиционните пазари за своите технологии"...

"Мъглява" е перспективата руският атомен консорциум "Росатом" да вземе от България неустойка за "политически саботаж" на междуправителствените споразумения за строежа на АЕЦ "Белене". Това пише днес в. "Росийская газета", цитиран от БТА.

В края на миналата година при преговори в София бяха постигнати конкретни договорености за АЕЦ "Белене", а буквално на следващия ден те бяха отречени с политически изявления от българската столица.

"Росатом" почти се отчая да постигне от днешното ръководство на България адекватни стъпки, за да започне изграждането на централата, пише изданието.

"За Русия в лицето на "Росатом" сега ще е по-изгодно в икономически план да се оттегли от проекта и да получи обезщетение чрез съда, отколкото да работи и занапред с българските власти". Това е мнението на руския анализатор Дмитрий Кумановски, цитиран от пресцентъра на атомната енергетика и промишленост на Русия, посочва изданието.

Според експерта под натиска на чужди държави днешното българско ръководство съзнателно вкарва в задънена улица ситуацията със строежа на АЕЦ на базата на руски технологии.

За пет години "приказки не по същество" цените на матералите, оборудването и монтажа са нараснали и разходите са се покачили многократно, казва Кумановски.

Признава обаче, че "от политическа гледна точка Русия ще изгуби със загубата на един от традиционните пазари за своите технологии". Междувременно София "запазва плах оптимизъм".

"Не вярвам много-много Русия да се откаже от проекта", заявява професор Атанас Тасев, експерт на Българския атомен форум, цитиран от руското издание.

Според него последното развитие може да стимулира българското правителство да ускори бюрократичните процедури. Ако строежът бъде спрян, ще пострадат и двете страни.

Русия ще изгуби своите геополитически позиции на Балканите, предупреждава Борис Шмельов, политолог от Института за икономика към Руската академия на науките, също цитиран от "Росийская газета".

Според Шмельов, независимо от всички проблеми е далеч по-разумно проектът да бъде доведен докрай и да се използват резултатите, вместо да се зарязват нещата насред път.

Oще: аец белене  балкани  българия  неустойка  правителство  русия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.01.2011, 15:01

1 WWW_ORIGINALNI_BE | 14.02.201113:48

Само така , дано да успеем да ги излъжем и ние един път Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани