Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще приеме оставките на депутатите Светлин Танчев и Пламен Цеков от ръководните постове в комисиите в Народното събрание | webcafe.bg
newscafe

В ГЕРБ чакат оставките на депутатите с "Мери Джейн"

Webcafe.bg
13.07.2010, 11:49 (обновена 13.07.2010, 13:23)
Цецка Цачева вади ганджа

Снимка: © Художник: Светозар Стоянов

Наказанията за "Мери Джейн" идват на четвъртия месец след нелегалното обнародване в Държавен вестник в края на март т.г.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще приеме оставките на депутатите Светлин Танчев и Пламен Цеков от ръководните постове в комисиите в Народното събрание. Това каза в кулоарите на Народното събрание Румен Иванов - председател на временната анкетна комисия, която изяснява скандалната лобистка поправка "Мери Джейн", публикувана без указ на президента в Държавен вестник.

Поправката в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите разрешаваше рекламата на стоки и услуги с изображения на наркотични вещества.

Иванов обясни, че се дава възможност на двамата депутати да вземат собствено решение. Светлин Танчев е председател на парламентарната комисия по еврофондовете, а Цеков - заместник-председател на здравната комисия.

"Аз лично очаквам, че те биха си подали сами оставката от ръководните постове, което Изпълнителната комисия ще потвърди - ще приемем тези оставки". Попитан какво ще стане, ако депутатите Светлин Танчев и Пламен Цеков не го направят, той каза: "Има процедура по Правилника за дейността на Народното събрание - предлага се от парламентарната група промяна в ръководните постове на комисиите и с решение на НС се прави тази промяна".

Депутатите от временната анкетна комисия за скандалния случай преработват целия доклад по случая, за да стане по-обстоятелствен, заяви днес депутатът Димитър Чукарски.

"В него ние посочваме всичко така, както е било - с цитати от стенограмите при изслушванията на служителите от редакцията на Държавен вестник и на народните представители от комисията", каза Чукарски. 

Решихме, че трябва да бъде ясно за всеки непредубеден читател на този доклад, включително и за народните представители, какво точно сме установили, какво точно се е случило в парламента, за да може да се направи преценка за вината на всеки от участниците в този скандал, обясни и друг от членовете на комисията Мая Манолова.

Докладът на комисията, с който се предлага Пламен Цеков и Светлин Танчев да бъдат отстранени от постовете им в НС, ще бъде внесен в деловодството на парламента до 18 часа днес.

В интервю за "Хоризонт" Манолова заподозря намеса на високопоставено лице от ГЕРБ за скандалната поправка: 

"У мен се затвърждава първоначалното ми убеждение, че всичко това без лица на висока позиция от ГЕРБ няма как да се случи. Липсва едно звено, което да свърже депутата Пламен Цеков с депутата Светлин Танчев, които в момента се оказва, че са действали съвършено случайно, независимо един от друг".

Цеков, чел текста в пленарна зала, го е променил в движение - обяснявайки го с диоптрите си, а Танчев с листче и думите: "Така трябва да излезе", прокарал пътя за публикуване в ДВ.

Председателят на комисията Румен Иванов от ГЕРБ отрече докладът на комисията да вменява вина на парламентарни служители и потвърди, че има пропуски на двамата депутати от управляващата партия. На въпрос на БНР кого би обслужил лобисткият текст, Румен Иванов заяви: 

"Една такава поправка би могла да обслужва търговци на определени стоки. Би могло да се говори и за една водка, би могло да се говори и за чай, ако щете и за хляб. Но така или иначе, по-важното е, че този закон е приет и възможността за предлагане в търговската мрежа и рекламиране на такъв вид продукти е преустановена".

Oще: депутати  комисия  мери джейн  оставки  парламент  пламен цеков  румен иванов  светлин танчев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани