Бойко Борисов иска вот на доверие | webcafe.bg
newscafe

Бойко Борисов иска вот на доверие

Webcafe.bg
19.01.2011, 08:35 (обновена 20.01.2011, 10:24)
Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

Поисканият вот на доверие ще мине без проблеми в пленарна зала.

Премиерът Бойко Борисов предложи на Министерския съвет да поиска от Народното събрание гласуване на вот на доверие за цялостната политика на правителството. Новината за изпреварващия опозицията политически ход на Борисов дойде от пресцентъра на ГЕРБ във вторник вечерта.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ е подкрепила единодушно решението на премиера и лидер на управляващата партия. След като правителството одобри решението, искането за гласуване на вота беше внесено в парламента днес. Дебатите са насрочени за утре, 20 януари.

Решението да се иска вот на доверие към правителството на ГЕРБ идва дни след като от БСП обявиха, че ще поискат вот на недоверие към правителството заради скандала с изнесените записи от разговорите на шефа на митниците Ваньо Танов с премиера Бойко Борисов, вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов и бившия зам.-шеф на митниците Антоний Странджев.

Това щеше да е вторият вот на недоверие, искан от опозицията. Първият беше заради политиката на управляващите в областта на здравеопазването.

Коментарите

В предаването на бTV "Тази сутрин" съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова заяви, че е възможно вотът да бъде гледан в четвъртък от парламента. Не е ясно дали дотогава ще бъдат изнесени резултати от прокурорската експертиза за записите, компрометиращи водещи политици от управляващата партия.

Независимо от резултата от проверките, лидерът на "Атака" Волен Сидеров вече е заявил, че неговата група подкрепя безрезервно кабинета. Така поисканият вот на доверие ще мине без проблеми в пленарна зала. За да получи вот на доверие, правителството има нужда от подкрепата на 121 депутати. ГЕРБ, които разполагат със 117 народни представители, си осигурява такова мнозинство с гласовете на парламентаристите от "Атака", които продължават да подкрепят безусловно Борисов.

"Това е логичен ход при тези атаки от страна на Георги Първанов, Яне Янев, групата около Алексей Петров и неговите медии, както и сините, които се заявиха като опозиция на кабинета", посочва Сидеров пред БТА. Според него след тази истерична нападка това е начин министър-председателят да затвърди доверието към себе си и да продължи действията и реформите. Лидерът на "Атака" коментира още, че гласуването на вота на доверие ще покаже кой къде стои в политическото пространство и кой каква игра играе.

Зам.-председателят на "Атака" Павел Шопов заяви пред БНТ във вторник вечерта, че решението на Борисов е "изключително силен политически ход". Той направи аналогия с правителството на Филип Димитров (паднало след поискан вот на доверие през 1992 г. - бел.р.) и посочи, че за разлика от тогава, това правителство има подкрепа в парламента. "Ще се види кой кой е, кой подкрепя това правителство и кой не. С този ход премиерът взима стратегически инициативата в свои ръце и ще се противостои на опитите за дестабилизация", заяви Шопов.

Поисканият от Борисов вот на доверие е третият от началото на демократичните промени. На 28 октомври 1992 г. тогавашният премиер Филип Димитров поиска вот на доверие на правителството на СДС, който беше отхвърлен от парламента със 120 срещу 11 гласа. В резултат кабинетът подаде оставка, а тогавашният президент Желю Желев даде мандат на Димитров да състави ново правителство. То обаче не получи подкрепа в парламента.

След това вот на доверие беше поискан от премиера Любен Беров, който го и получи.

Политическите инструменти са дадени, за да бъдат използвани и премиерът Борисов е първият министър-председател от много време насам, който постъпва нормално, каза по телефона от Грузия Филип Димитров в "Гореща точка" по ТВ 7. Филип Димитров е посланик на ЕС в Грузия, единственият българин, спечелил позиция в новата дипломатическа служба на общността, създадена по силата на Лисабонския договор.

Уговорен мач

Първата реакция от страна на Синята коалиция дойде от съпредседателя й Мартин Димитров. Пред БТА той определи искането на Бойко Борисов за вот на доверие като "уговорен мач", при който е ясно, че "за" ще гласуват ГЕРБ и "Атака". В понеделник от двете партии от коалицията - СДС и ДСБ, поискаха оставките на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов и директора на митниците Ваньо Танов.

Според Димитров без да са ясни фактите около записите, изнесени през последните дни, искането за вот на доверие е "опит за замазване на положението". Фактът, че в момента искат вот на доверие, означава, че са много притеснени и не знаят какво правят, което е лошо за България, допълни Димитров.

Той посочи, че първото нещо, което ще направи, е да разговаря с колегите си от СДС и от Синята коалиция по обща позиция на парламентарната група. "Против съм да се водят разговори с ГЕРБ за подкрепа, ние публично трябва да поставим нашите искания, за да не се спекулира", каза лидерът на СДС.

Димитров обясни, че тяхната подкрепа би зависила от това дали управляващите ще приемат исканията, които са поставяли и досега - за спиране на проекта АЕЦ "Белене", за освобождаване на кадрите на Държавна сигурност от администрацията и за определени персонални промени в правителството. Той изрази съмнения, че управляващите биха подкрепили техните искания.

Веселин Методиев от Синята коалиция заяви, че както вотът на доверие, искан от Борисов, така и вотът на недоверие, искан от БСП, трябва да отговорят на въпроса ще спрат ли скандалите. "Лично за мен като убеден парламентарист тези ходове в момента като че ли няма да успеят да потушат скандала", коментира Методиев пред БНТ. Според него е важно вот за какво ще се гласува.

"Ако гласуваме вот на доверие за реформи, за енергийна независимост, против АЕЦ "Белене", тогава - да, може да се подкрепи", заяви Методиев.

От Синята коалиция обявиха преди ден, че ще обсъдят как да гласуват в пленарна зала при евентуален вот на недоверие след допитване до партията.

Кабинетът "Борисов" преживя досега един вот на недоверие заради политиката в сферата на здравеопазването през октомври 2010 г.

Ще го подкрепят...

Ходътъ на премиера с искания вот на доверие е изпреварващ, тъй като през уикенда от БСП обявиха, че ще  му искат вот на недоверие. Вчера пък стана ясно, че ДПС ще ги подкрепи.

"Мотивите, с които министър-председателя Борисов ще поиска вот на доверие са, защото той не желае да участва в един вот на недоверие от провалили се политици и от хора, свързани с организираната престъпност", заяви по БНТ днес Павел Димитров, депутат от ГЕРБ  и член на Изпълнителната комисия на партията.

"На второ място той иска да стане ясна за хората истината, защото винаги е говорил истината, дори използва други думи и каза: "Аз съм играл винаги в истински мачове и за това искам да се разбере, да видят хората, кои подкрепят правителство и кои не го подкрепят, и кои искат да се върне тройната коалиция на власт или Първанов да управлява със служебно правителство", обясни, също като лидера си, Димитров.

"Впечатлиха ме думите на премиера, който каза, че ние не сме дошли на власт, за да крадем и че той не иска да бъде премиер за 10 месеца или една година. И за това иска тази истина да се каже на хората, да се види, да се разбере кой подкрепя това правителство и кой е срещу него. Предизвикателствата са основно към Синята коалиция", коментира депутатът от ГЕРБ.

Командира: Да се извадят кадрите на тройната коалиция от службите

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов коментира пред БНТ, че ако премиерът последва съвета на сините да  защити интересите на страната, те ще го подкрепят. "Даването на гаранции за проекта "Набуко" и спирането на строежа на АЕЦ "Белене" е въпрос на едно решение на Министерски съвет", посочи Костов.

"Трябва да се снеме мишената, върху която е прицелен огънят, както направихме, когато бях министър-председател", каза Костов, визирайки Цветан Цветанов. Той припомни, че тогава е трябвало да се освободи от някои министри, но е успял да изкара целия мандат. При тогавашния ремонт на кабинета си Костов освободи и вътрешния си министър Богомил Бонев.

"Борисов трябва да влезе в истинска битка с тройната коалиция, с нейните кадри", каза Костов. Според него  управляващите трябва да извадят хората на тройната коалиция от службите. "Трябва да се влезе в специалните служби, трябва да се влезе в МВР. Оттам трябва да бъдат махнати всички представители, не само на ДС, представителите на тройната коалиция, които са на ключови места, през които вероятно по някакъв начин, заобикаляйки, е изтекла информацията, трябва да напуснат това управление, за да бъдат сигурни ГЕРБ, че затварят тези възможности да бъдат провокирани", коментира Костов.

„Борисов трябва да направи всичко възможно, за да върне важните въпроси, защото гражданското общество е изтерзано от тази милиционерщина. Всички се занимават с четене на СРС-та, наблюдаваме една шизофренна ситуация, която не е характерна за едно гражданско общество", категоричен е Иван Костов. Той заяви още, че трябва да се отговори на определени въпроси, свързани с тези СРС-та и в зависимост от отговора обществото ще се успокои или още повече ще се възбуди.

Според Костов обаче инициативата е изпусната и в момента други хора диктуват дневния ред. „В момента някой друг казва кога ще се изяснят нещата и аз искам да назова техните имена. Това безспорно е президентът Георги Първанов. Това е неговият съветник, членът на Висшия партиен съвет Цвятко Цветков. Това е човекът, който чака обвинение, Алексей Петров. Това са хората, които стоят в дъното и които, вероятно с помощта на други бивши от бившата ДС поставят този дневен ред", каза лидерът на ДСБ.

В дъното на тази атака стоят руските енергийни проекти, стана ясно от думите на Костов. „Интересите на тримата се пресичат в руската тема", смята Костов. "Правителството още не е дало гаранция, за да участва в проекта за газопровод "Набуко". Това се опитват да спрат с всички средства руските специални служби в България. Другото е да продължи проекта АЕЦ "Белене" и да не бъде спрян, въпреки че той е абсолютно ненужен на страната. Това са големите интереси с участието на Първанов, който е лобист на руските интереси", заяви съпредседателят на Синята коалиция.

Според него натискът ще продължава върху правителството, докато то се колебае. "Ако правителството ясно се произнесе и отблъсне този руски интерес, натискът веднага ще спре", добави Костов.

ДПС: Така "Атака" си вдига цената

По bTV заместник-председателят на ДПС Христо Бисеров обяви, че мъжкото поведение е вотът на доверие да бъде поискан след като излязат резултатите от проверките дали записите са автентични. Според него важен момент е и дали ГЕРБ ще допусне гласуването да бъде тайно.

Вотът на доверие е акт, който вдига политическата цена на "Атака", няма да се учудя, ако това е тяхна идея, каза Бисеров и добави, че позицията на ДПС не била обсъждана, но не бива да има съмнения, че ще се гласува против.

По повод вътрешните проблеми в ДПС и оставката на Касим Дал, Бисеров обясни приетата му оставка от парламентарната група така: "Той се постави над партията. Самоопредели се с каузата ДПС - нещо което никой не си е позволявал да прави. Доган не го прави".

На въпрос защо Касим Дал напуска поста си в този момент, Христо Бисеров отговори кратко: "Защото е непочтен".  По думите му писмото на Дал до областните структури на ДПС е част от клеветническа кампания. "Ние сме в сценарий. Първо имаме оставка с кратки мотиви, след това писмо с дълги мотиви, където са и клеветническите твърдения", категоричен бе Бисеров. Той не назова кои са сценаристите.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.01.2011, 13:06

1 Mariq Ivanova | 19.01.201115:05

Чудесно написана статия Много щастлив
   

оценка

+0 -0