България "забрави" за Банковия съюз на ЕС | webcafe.bg
newscafe

България "забрави" за Банковия съюз на ЕС

Webcafe.bg, по Ралица Ковачева, Владимир Шопов, Reduta.bg
23.10.2014, 15:42 (обновена 23.10.2014, 16:16)
бнб

3 месеца след решението нито една институция не е стартирала процедурата

Три месеца след като беше постигнат консенсус за присъединяване на България към банковия съюз и след като БНБ съобщи, че е "осъществила контакт" с Европейската централна банка за стартиране на процедурата за кандидатстване в единния надзорен механизъм, се оказва, че няма никаква официална заявка за публично оповестеното намерение.

Това съобщава Reduta.bg след отправено запитване до Министерски съвет, Министерството на финансите, МВнР и БНБ, както и до ЕЦБ, ЕК и Европейския банков орган. Единствената институция, от която не е получен отговор, е била Българската народна банка.

"Нито една от институциите не е заявила на официално ниво намерението на България да стане част от европейския банков надзор, за да може съответно да стартират необходимите процедури и дейности. Нито премиер, нито министри са заявили официално това желание на страната", пишат авторите на статията Ралица Ковачева и Владимир Шопов.

От информацията става ясно, че и служебното правителство на Георги Близнашки не е предприело мерки за стартиране на процеса, въпреки че изрично си го постави като задача при представянето на шестте основни приоритета.

"Все по-аргументирани изглеждат съмненията, че срещу прилагането на по-строг (външен) надзор върху банките има достатъчно добре организирана съпротива от група от хора, които ще загубят, ако това се случи. Ако ЕЦБ се включи в процеса, ще трябва да й бъде предоставена цялата информация, ще започне да прави собствени оценки за случващото се в банките, да прави публично препоръки, да информира ЕК какво се случва и т.н. Не е нужно много въображение, за да се досетим защо са малко хората у нас, които имат желание това да се случи", коментират авторите и подчертават, че препотвърждаването на ангажимента за включване на България в европейския банков надзор ще бъде ключов въпрос в момента, в който се водят преговори за съставянето на новото правителство.

Решението за присъединяване към единния банков надзорен механизъм на ЕС беше взето три дни след първия одитен доклад за състоянието на затворената КТБ, след който БНБ предложи отнемане на лиценза на банката.

Ангажиментът беше приет с консенсус по време на политическите консултации между партиите от 42 Народно събрание и президента. На срещата присъстваха още гуверньорът на БНБ Иван Искров и главният прокурор Сотир Цацаров.

Oще: банки  банков съюз  бнб  българия  единен банков надзор  ес  ецб  иван искров  ктб  надзор  правителство  служебен кабинет  финанси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.