От 1 януари 2011 г. отпада сегашната точкова система за пенсиониране от 1 януари 2011 г. | webcafe.bg
newscafe

Работа, работа и пак работа за пенсия от догодина

Webcafe.bg
18.11.2010, 13:33 (обновена 19.11.2010, 10:50)
Тотю Младенов

Снимка: © БГНЕС

Отпадането на точковата система няма да ощети никого, заяви социалният министър Тотю Младенов...

С гласовете на ГЕРБ и "Атака" парламентът прие на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, които променят правилата за пенсиониране от 1 януари 2012 г.

"За" гласуваха 82 депутати от ГЕРБ, 7 от "Атака" и един независим. Против бяха 24 от БСП, 5 от ДПС, 6 от "Синята коалиция" и двама независими. По един се въздържаха депутати от групата на левицата, "Атака" и един от независимите.

Приетите днес на първо четене поправки предвиждат сериозни промени в пенсионната ни система.

Край на точките от 1 януари 2011 г. 

Първо, от 1 януари 2011 г. отпада сегашната точкова система за пенсиониране от 1 януари 2011 г. Тогава влизат в сила новите задължителни изисквания за пенсиониране - едновременно най-малко 37 години стаж и навършени 63 години за мъжете, а за жените - 34 години труд и 60-годишна възраст.

Досега изискването беше човек да има 100 точки - сбор от възрастта и стажа. При недостиг на стаж човек можеше да си седи вкъщи, докато стигне необходимата възраст.

Вече няма да е така. От 1 януари например мъж, който е навършил 63 г., но има 36 г. стаж, няма да може получи пенсия, дори и да изчака да навърши 64. Той трябва задължително да си отработи годината, при това на светло, с внесени осигуровки.

Ако жена пък е работила 32 години, ще трябва да изработи още две и да се пенсионира на 62 г.

Но има и доста по-лоши варианти - ако човек има още много до задължителните години трудов стаж, а е навършил възраст за пенсиониране, ще трябва да работи или просто да чака до 65 г., когато по закон може да се пенсионира всеки в държавата. Това за мъжете означава 2 години след навършване на пенсионна възраст, а за жените още пет. При тази схема се искат само 15 години стаж.

И тук има промяна, която е в ущърб на хората от 1 януари 2011 г. Досега от тези 15 години, 12 трябваше да са реално заработени, а другите три можеше и да се купят. От догодина изискването е всичките 15 да са истински отработени.

В случая, когато обаче човек без изисквания трудов стаж се пенсионира на 65 г., взема по-малка пенсия. Всяка отработена година сега дава 1.1% в пенсионната формула, с толкова е и намалението на пенсията в сравнение с тази, която би получавал при покриване на всички критерии.

От 1 януари 2012 г. расте задължителният стаж

Приетите днес промени въвеждат и увеличението на задължителния стаж. Той започва да расте от 2012 г. с по 4 месеца в продължение на 9 години - така изисква одобрената от правителство, синдикати и работодатели пенсионна реформа. Крайната цел е да се достигне 40 г. стаж за мъжете и 37 за жените.

Начини човек да си набави липсващия стаж има. Например ако някой бъде съкратен на 63 г., той получава 12 месеца обезщетение за безработица, което се брои за осигурителен стаж.

НОИ признава за пенсия и периодите на платено, неплатено майчинство, болничните, отпуските за бременност и раждане - въпреки че тогава не се правят вноски.

Другият вариант е да си откупим стаж. До края на тази година месечната сума е 16% от минималния осигурителен доход, или 67,20 лв. От януари с вдигането на осигуровките стажът поскъпва и става 17,8% от 420 лв., или 74,76 лв. на месец. Това значи, че една година стаж вече ще струва 897,12 лева вместо 806,40 сега.

По закон човек има право да си купи до 5 години стаж, като е длъжен да ги плати накуп. Разсроченото плащане вече отпада. Проблемът е обаче, че купеният стаж не се взема предвид при изчисляването на индивидуалния коефициент и затова не повишава пенсията.

Приетите днес промени в Кодекса за социално осигуряване улесняват работодателите да се освобождават от работещи пенсионери. От догодина това ще става само с 1 месец предизвестие.

Таванът на пенсиите пада от 2014 г., предвиждат още промените в Кодекса за социално осигуряване.

Oще: атака  герб  жена  ксо  мъж  нои  пенсии  пенсионери  пенсионна реформа  работещи  стаж  тотю младенов  точкова система 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.