Поне 3 месеца туткане до нови местни избори във Варна | webcafe.bg
newscafe

Поне 3 месеца туткане до нови местни избори във Варна

Webcafe.bg, по Агенция Фокус и БНР
07.03.2013, 12:00 (обновена 07.03.2013, 13:55)
Варна. багери и трудовите хора

Снимка: © БГНЕС

До нови местни избори за кмет на Варна ще има поне 3 месеца

Ситуацията с назначаването на нови избори за кмет в община Варна ще отнеме поне 3 месеца, стана ясно днес от изявление на ЦИК.

До дни Общинската избирателна комисия трябва да се произнесе по оставката на кмета Кирил Йорданов, а след това Общинският съвет да избере временно изпълняващ длъжността кмет, докато бъде насрочена дата от президента за частични местни избори. Както става ясно, те по всяка вероятност ще са след предсрочните парламентарни избори.

Хората от протестите поискаха и оставката на целия общински съвет, а за това се обяви и Борислав Гуцанов от БСП. Преди дни Иван Портних от ГЕРБ заяви, че групата общински съветници на партията е готова да напусне общинския съвет.

Процедурата започва от следващата седмица

Общинската избирателна комисия във Варна ще заседава в началото на идната седмица във връзка с получената оставка на кмета Кирил Йорданов, съобщи Кристиян Богоев, заместник-председател на комисията.

Първо се изпраща уведомление до кмета за започването на процедурата по оставката му. Решението на комисията ще влезе в сила след 7 дни. От своя страна ЦИК, след като получи решението на общинската избирателна комисия, ще трябва в законовия срок да предложи на президента да насрочи частични избори за кмет на Варна.

Срокът за насрочването им е 14-дневен. Междувременно общинският съвет във Варна трябва да насрочи сесия, на която да избере изпълняващ длъжността кмет.

След като това решение влезе в сила, ОИК ще уведоми председателя на общинския съвет за взетото решение и ще трябва да се насрочи сесия, за да бъде избран изпълняващ длъжността кмет на община Варна. Целта е, в периода, докато се провежда предизборната кампания и до момента, в който има избран нов кмет, да има кой да разписва и кой да отговаря за града. 

Според Богоев невъзможно е парламентарните и кметските избори във Варна да са в един и същи ден заради процедурните срокове.

Обвинения и оправдания

Междувременно подалият оставка след 13 години на власт кмет Кирил Йорданов заяви, че от общината не е изнесен нито един документ, както твърди лидерът на РЗС Яне Янев. Според Янев във времето до подаването си на оставка Йорданов е изнесъл папки от общината.

Граждански организации пък настояха за издаване на възбрана за напускане на страната от Кирил Йорданов

"Длъжен съм да заявя на обществеността, че в община Варна от години е въведено 24-часово видеонаблюдение на всички входове и изходи. Записите се съхраняват в общината и настоявам те да бъдат иззети и прегледани от компетентните органи, от което да стане видно, че нито един документ не е изнесен от община Варна.

Второ, за всеки лев приход и разход на община Варна - за всяка една от годините, за всяка сделка с общинско имущество, сме били проверявани стотици пъти от най-различни контролни органи, а Сметната палата е излизала с окончателен доклад относно разпореждането с общински средства и общинско имущество.

Във всеки един от тези доклади заключението винаги е било едно и също - че отчетът на бюджета дава честна и точна представа за разходите и приходите. Тези доклади съдържат висока оценка за контролните механизми и за финансовата дисциплина в община Варна. Докладите са на разположение в Сметната палата", се посочва още в изявлението на пресслужбата на общината.

Oще: варна  кирил йорданов  местни избори  оставка  яне янев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.