Депутатите, с изключение на БСП, приеха декларация - посланиците с досиета да напуснат доброволно | webcafe.bg
newscafe

Парламентът предложи на ДС-посланиците да се отзоват сами

Webcafe.bg
14.01.2011, 12:57 (обновена 14.01.2011, 16:51)
николай младенов

Веднъж завинаги стъкленият похлупак над българската дипломация трябва да бъде премахнат, заяви министърът на външните работи Николай Младенов...

Със 152 гласа "за" депутатите приеха днес декларация, с която предлагат на всички посланици, бивши сътрудници на ДС доброволно да напуснат постовете си в задграничните мисии на България. 33-има гласуваха против - от Коалиция за България.

Става въпрос за 33-има посланици. По закон тях трябва да ги отзове президентът Георги Първанов, който подписва и указите за назначенията им. Държавният глава обаче не е съгласен...

Занапред кандидатите за дипломатически постове - посланици и консули, ще бъдат задължени да подписват декларация, че са съгласни да бъдат проверени за принадлежност към бившата Държавна сигурност и другите тоталитарни специални служби. Това съобщи пред журналисти в парламента министърът на външните работи Николай Младенов.

В понеделник дипломат №1 ще издаде заповед за започване на процедура по подбор на кандидати за генерални консули и посланици, на местата на тези, които ще бъдат освободени след правителственото решение. Процедурата ще бъде отворена за всички български граждани, те ще трябва да бъдат готови да подпишат декларация, че са съгласни да бъдат проверени за принадлежност към ДС, посочи Младенов.

Това са най-спешните решения, които трябва да се вземат и които са в правомощията на министъра на външните работи и Министерския съвет, заяви Николай Младенов. През следващите седмици той ще направи мотивирано предложение до президента за назначаване на нови посланици на мястото на тези, които ще бъдат освободени. Предложението ще бъде съобразено с анализ на качествата и възможностите на номинираните, уточни Младенов. 

Веднъж завинаги...

Заради досието си в ДС оставка подаде министърът за българите в чужбина Божидар Димитров. По местата си обаче остават няколко областни управители на ГЕРБ, както и депутати от парламентарната група на управляващите, както и ръководствата на спецслужбите у нас...

"Веднъж завинаги стъкленият похлупак над българската дипломация трябва да бъде премахнат. Няма да си позволя да играя с инсинуации и да танцувам върху съдбите на всички тези хора, чиито съдби вие дори не познавате от висотата на вашата партийна йерархия". Това каза Николай Младенов на дебата в пленарна зала.

"Искам още веднъж да обясня "АБВ-то" на проблема - А: 45% от посланиците са били свързани с ДС; Б - този процес в последните години нараства, не намалява. Б - Правителството на ГЕРБ премахва министрите. В - обвръзките, които са изградени, представляват стъклен похлупак над българската дипломация.

Не трябва да има двойни стандарти, лустрацията трябва да е за всички, е позицията на социалистите, които се противопоставиха на декларацията.

Съгласие няма и не може да има

"Няма да има съгласие по тази декларация и не може да има. Парламентарната група на Коалиция за България отказва да участва в нея, защото тя противоречи на закона и на Конституцията. Да, само ние не я подкрепяме и от това не ме е срам. Не се срамувам да застана срещу едно стадо". Това обяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП и шеф на парламентарната група на червените Сергей Станишев.

Това е позор за парламента и създава алиби върху министъра и правителството, заяви Станишев. Той припомни, че Законът разкриване на досиетата на ДС е приет почти 3 години преди приемането на днешната декларация и че правителството му е изпълнило това, което се е очаква от тях.

Не става дума за колективно прилагане на закона за лустрация, а това, което вие правите, е колективно вменяване на вина и колективна лустрация, заяви Станишев. "Вие какъв аршин прилагате, с какъв аршин мерите? С двоен. Защо вътрешният министър Цветан Цветанов не си подаде оставката, след като всички вече знаем, че е работил в 7-мо главно управление на ДС?

Там са се занимавали със система за контраразузнаване на чужденци и българи. Това важи и за Ваньо Танов - агент на ДС, както и за шефа на Гранична полиция, който е отговорен за Шенген. В това число и 4-ма областни управители и много други представители На ГЕРБ", посочи Станишев.

Според него няма никакви законови основания да се предприемат действия по отзоваването на посланиците. Просто управляващите се опитват "да легитимират едно беззаконие".

В началото на обсъждането на декларацията относно участие на лица, свързани с Държавна сигурност и РУ на ГЩ на БНА в дипломатическата служба на съвременна България председателят на външната комисия Доброслав Димитров, който е сред вносителите на декларацията, призова от парламентарната трибуна тази страница да се прочете и да се затвори веднъж завинаги.

"Въпросът е, че тези хора не могат да представляват държавата ни. Това е един наследен проблем и нека да не стане така, че след 20 години следващото поколение да е в тази зала и да говори за агенти и за досиета", каза още той. Димитров отбеляза, че една такава декларация би имала значение за държавата, ако има единогласие по нея и призова Коалиция за България да я подкрепят.

Според лидера на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов, БСП трябва да поемат отговорността, ако не подкрепят документа, тъй като те превръщат служителите на ДС в противници на демократичните промени под претекст, че ги защитават.

ДПС ще подкрепи декларацията, ако тя гарантира, че няма да стартира лустрационна политика и няма да продължи засилването на противопоставянето на българските институции. Това каза Юнал Лютфи, зам.-председател на ПГ на ДПС.

Oще: герб  декларация  депутати  дс  коалиция за българия  николай младенов  парламент  посланици  сергей станишев  социалисти 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани