Станишев се обяви за задължително гласуване | webcafe.bg
newscafe

Станишев почти подаде оставка

Webcafe.bg
06.06.2014, 10:59 (обновена 06.06.2014, 14:40)
избори

Снимка: © webcafe.bg

Сергей Станишев се обяви за задължително гласуване

БСП ще започне незабавни консултации със своите партньори в парламента и с другите политически сили за предсрочни избори. Сами по себе си предсрочните избори няма да решат проблемите, заяви на пресконференция лидерът на партията Сергей Станишев. Той подчерта, че БСП никога не се е плашила от избори. От дъмите му стана ясно, че изборите ще се проведат преди поставения от ДПС срок за вот през ноември-декември.

„Не смятам, че отлагането с 1 година е полезно и уместно, защото няма среда за успешна работа и реализиране на дългосрочни приоритети", заяви Станишев. Той обаче подчерта, че и избори веднага не са вариант.

"Изброите не бива да бъдат протакани при условие, че няма достатъчна обществена легитимност и подкрепа", каза още Станишев. Той заяви, че избори напролет не са добро решение. "Конкретни срокове не бих обсъждал в момента. В рамките на тази парламентарна сесия могат да се свържат не малко важни неща", каза още Станишев. Той обаче подчерта, че формулата на програмния кабинет е изчерпана.

Според него предсрочните избори не са универсално решение за проблемите. Той подчерта, че резултатът от евровота показва, че новият парламент би бил фрагментиран с трудно коалиционно управление.

Сред причините за резултата на БСП от изборите е и създаденото в обществото и сред нашите избиратели усещане, че БСП носи цялата отговорност за властта, но не е водещ субект на властта, каза Станишев. "Вчерашната пресконференция на ДПС именно подпомага това внушение и възприятие в обществото", каза той. Според него това е вредно и за ДПС, и за обществото и за БСП.

„Едно служебно правителство не може да приеме бюджет, няма кой да го направи. България има нужда от ясен бюджет. Бюджет не може да бъде приеман от парламент, който няма обществена подкрепа", каза още Сергей Станишев.

Задължително гласуване

Европейските избори за пореден път подчертаха слабите страни на българската демокрация, ниското ниво на доверие, каза Станишев.

"Превръщането на изборите в пазар е тежка диагноза и изисква радикално решение, каза лидерът на БСП. За да може да се правят фундаментални промени е необходима легитимност, а тя се постига само ако гласът на хората действително тежи, каза още той.

"Рестартът на държавата за силно демократично и легитимно управление изисква на този етап промени - законодателни и конституционни, ако е необходимо, които да доведат до задължително гласуване", каза Станишев. Той заяви, че ще търси подкрепа от парламентарните и извънпарламентарните политически сили. Станишев обаче допълни, че санкциите не трябва да са "смазващи", заради условията, при които живеят българите.

Той подчерта, че може да понесе своята отговорност пред БСП, но всички въпроси ще бъдат обсъждани в партията, а не пред медиите.

ГЕРБ подкрепя задължителното гласуване

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подкрепи задължителното гласуване. "Искам 100% от българите да отидат да гласуват, защото тогава е най-представително едно управление", каза Борисов в парламента.

Той обвини БСП за това, че не са подкрепили искането на президента за задължително гласуване. "Каквото искат решение да взимат, българите трябва да знаят какво е положението в момента и колко по-лошо ще стане", каза Борисов.

Глас народен - глас Божи, е казал народът, заяви Борисов и даде като пример високата избирателна активност във Франция. "Излизат хората гласуват и след това си сърбат онова, което са избрали", каза още той.

Oще: бсп  дпс  избори  предсрочни избори  сергей станишев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

9 Зелен Бетон | 07.06.201402:34

Станишев хвърли димката за задължителното гласуване най-вече по една причина: за да отвлече публичния дебат от това, което става в БСП.

Защото всички без изключение се втренчиха само в БСП. Даже – невероятно, но факт – панаирджийският феномен Бареков минава на заден план (и му личи, че е обиден от това).

Задължителното гласуване е хем щекотлива, хем партийно неутрална тема. Станишев разчита сериозна част от енергията на обществения дебат да се отлее към спорове трябва ли да се въведе или не – както и към това кой го е предложил първи и има ли значение кой точно е бил. Освен това иска да замеси в надприказването и президента, който напоследък остава незасегнат от масовото замеряне с кал.

В момента всички приказват за БСП, използвайки удобния случай да се самолегитимират чрез отношението си към процесите в нев. И с удоволствие избягват да говорят за себе си. Политическо красноречие, впечатляващи формулировки и анекдотични изказвания се леят в изобилие. Социалистите не са били такъв център на внимание от много отдавна. Лошото за тях е, че се случва точно в момент, в който им е критично необходимо да бъдат оставени на спокойствие.

Тази обстановка принуждава всички разпознаваеми лица на БСП също да се разприказват. Ако се чакат само лалугерските реакции на лидера, ще изглежда, че партията мълчи като на*рана. А това сериозно би подкопало един от крайъгълните камъни на нейното съществуване: грижливо градената легенда за „Столетницата“, този неизтребим политически феникс, който винаги се възражда от пепелта.

И разпознаваемите лица приказват – за да не бъде партията им заподозряна в слабост. Няма време обаче за опорни точки, нито има кой да ги наложи. Затова започват да прозвънват отчетливи дисонанси. Които пък разрушават една друга легенда, завещана от Лилов като върховна повеля: единство на всяка цена. Тоест – дори и само театрално (каквото всъщност е от много години насам).

Събитията обаче не оставят време за режисура и мизансцен. Маските са износени, сценарият отдавна е объркан. Актьорите са нервни и разконцентрирани, репликите им се разминават, импровизациите стават все по-рискови.

Да не говорим за прословутата партийна дисциплина. Това понятие в момента се преосмисля – не само от функционерите, а и от редовите членове и симпатизанти на партията. Още един неприятен за нея процес.

Затова е димката, не за друго. Наивно е да се смята, че Станишев внезапно се е събудил с просветление като ревностен привърженик на задължителното гласуване.

Няма да е достатъчно обаче. Сигурно ще има и още димки. Едната от тях очаквам да бъде поредната вълна геополитически про-анти настроения, която БСП ще се опита да провокира покрай предстоящите посещения на тримата американски сенатори от една страна и на външния министър Лавров – от друга. Сигурен съм, че Лавров ще помогне на драго сърце, изръсвайки нещо достатъчно скандално (още повече като знае, че от другата страна е Маккейн, който едва ли ще му остане длъжен).

Не превключвайте канала.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

8 Nikkor | 06.06.201421:12

Мануела много точно си го казала.
Между другото президентът поиска задължително гласуване, но С.С. го отхвърли.Сега е завъртял плочата от другата страна.
Веднъж го казах и пак ще го повторя : Този човек е лицемер, лъжец и подлец.
И ще добавя : това му е до такава степен част от същността, че не може да бъде друг и не се усеща до къде е пропаднал. И как със себе си завлича и останалите от партията си. Не че те са цвете де.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

7 pepe | 06.06.201420:13

ДПС въобще нямаше да е проблем - щеше да си има 10-те процента етнически вот на турците и толкова, ако не бяха другите политици от "българските" партии, готови на всичко зада са на власт; ако не търсеха подкрепата на техните депутати в парламента, ако нямаше "тройни коалиции" какво значение щеше да има ДПС?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.06.2014, 20:00

6 Dimitar Stalev | 06.06.201420:01

Последен и единствен шанс за ликвидирането на "ОКТОПОДА" ДПС!Защо октопод?Защото има много общи прилики с етническата незаконна партия ДПС! Има 8 пипала,с които задушава жертвата си и я изсмуква ,има 3 сърца,променя формата на тялото си и цвета на окраската съобразно ситуацията,в която е попаднал-не смятяте ли ,че всичко това е в пълна степен характерно за ДПС? бой бой
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 17:24

5 Мунчо | 06.06.201415:55

Абе, тия дни да няма слънчеви изригвания нещо, бе?!

Леле колко се радвам, че ни прожектират политически римейк на "Войната на семейство Роуз". Само си викам дано да не променят края на филма...

Започвайте да дуднете и за други идеи, та белким ги прокарат докато си правят мръсно един на друг. Все пак в момента двама се карат, нали?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

4 dedogo6 | 06.06.201413:51

Оня , а ти към кои се причисляваш, според собствената ти оценка? muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

3 Оня Дето Го Трият | 06.06.201413:34

От досегашните 50 % гласуващи знаем, че голяма част от населението са идиоти.
Като накараме и останалите 50 % да идат да гласуват ще докажем, че и от останалата част голяма част са идиоти.

А резултатите от изборите ще бъдат приблизително същите не разбирам
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

2 Manuela Gerenova | 06.06.201413:29

Така ли, съсел такъв?! Ииииииииии-с-маслооооооооооо... Видя, че ти се клати и стол, и пост, и положение, и всичко и пак включи на фаза турбо популизъм. Сега ще го играем "За" задължителното гласуване и като гледам из социалките народът вече се е олигавил от щастие и възторг, та току-виж са ти се вързали. Я фоставка и вкъщи заточен да слугуваш на жена си, че се не издържаш вече.
Между другото, къде е онази твоя наложница Орешарски, дето ни се пада премиер? А Волен?

П.П.: Не, задължителното гласуване няма да е край на абсолютно нищо. Всъщност ДПС неофициално практикуват задължително гласуване - идете към Кърджали и околията да видите. БСП и те, иначе няма кренвирши от магазина. Ай сиктир от популизъм наистина...
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

1 Scooby Doo | 06.06.201411:24

Което май означава край на ДПС?
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани