Бизнесът за мерките АнтиКриза на ГЕРБ: Неуспешни! | webcafe.bg
newscafe

Бизнесът за АнтиКриза на ГЕРБ: Неуспех!

Webcafe.bg
19.12.2011, 13:38 (обновена 19.12.2011, 15:42)
Лидер

Снимка: © Getty Images

Твърде малко оптимизъм сред бизнеса за 2012 г. показва традиционната анкета на БСК

Над две трети от бизнеса у нас оценят антикризисните действия на правителството през 2011 г. като "по-скоро неуспешни". Такъв отговор са дали 73% от анкетираните 500 мениджъри на фирми в традиционното допитване на Българската стопанска камара (БСК). Според БСК това съответства на оценка (добър) 4.39 по шестобалната система.

Напълно положителна оценка на антикризисните действия на правителството дават само 12% от анкетираните, а 15% се затрудняват да дадат каквато и да било оценка.

За догодина прогнозите не са никак розови. Това определя неяснотата на бъдещите планове за всеки втори участник. Бизнесът насочва вниманието си към създаването на нови продукти или услуги - 35%, и търсенето на нови пазари, на което залагат 34%. По-малко са предприемачите, които залагат на инвестиции в увеличаване на производството - 25 на сто.

Запазва се тенденцията за съкращаване на работни места. Това смятат да направят близо една трета от участвалите в проучването. Едва 9 на сто смятат да увеличават заплатите, половината работодатели смята да запазят сегашното равнище, а 22% обмислят намаления.

Тази година - лошо

Според 70 на сто от запитаните условията за правене на бизнес в България през 2011 г. са се влошили, 22% смятат, че са останали без промяна. 53% от участниците в анкетата отчитат влошаване на фирмените си показатели, едва 10% отчитат положителни тенденции.

Икономическата криза се е отразила най-съществено върху обема на продажбите на фирмите - 70% от анкетираните мениджъри посочват, че продажбите им са намалели, други 17% констатират запазване на нивата от предходната година. Само в 13% от случаите има нарастване на продажбите.

Аналогични са резултатите и по отношение обемите на производство - в 66% от случаите те намаляват, 26% от запитаните са запазили производствените обеми, а едва 8% от фирмите са увеличили производството си.

Кризата се е отразила и на заетостта в компаниите. 56% от анкетираните фирми са намалили персонала си, 37% са предпочели да запазят нивото на заетост, а едва 6% са наели нови работници.

По отношение на инвестициите в нови мощности, продукти и човешки ресурси през 2011 г. спрямо 2010 г. 57 на сто от анкетираните отчитат спад, 32 на сто са запазили нивото от предходната година, а едва 11 на сто декларират ръст на вложенията.

Междуфирмената задлъжнялост расте

Задлъжнялостта на фирмите в България продължава да е тревожно висока, показва анкетата на БСК. Това се отнася повече за междуфирмената отколкото за задлъжнялостта към банки. На въпрос "Имате ли проблеми при изплащане на банковите си кредити?" една четврът от запитаните отговарят, че им се е наложило да преструктурират кредитите си, 11% признават за просрочени плащания, но 27% твърдят, че успяват да обслужват безпроблемно кредитите си.

37 на сто твърдят, че нямат кредити. В същото време 83% от анкетираните посочват, че имат несъбрани просрочени вземания от контрагенти, а 56% твърдят, че през 2011 г. задълженията към тях са нараснали спрямо 2010-а.

Едва при 10% е налице намаление на дълговете. В 40% от случаите просрочията са повече от една година, а около 30% са за период от 1-3 месеца. При останалите 30% има забавяне на плащанията за 6-12 месеца.

71% очакват през 2012 г. задълбочаване на кризата, а оптимистите, които са на обратното мнение, са едва 13%. Запазване на състоянието от 2011 г. очакват 8%, а 7 на сто се затрудняват да преценят.

Oще: активи  анкета  бизнес  бск  задлъжнялост  задължения  заетост  инвестиции  кредити  криза  мениджъри  персонал  плащания  производство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани