Кабинетът направи промени в закони заради атикризисните мерки, парламентът започна работа с призив за реформи отдясно и отляво | webcafe.bg
newscafe

Ново двайсе: Старите отпуски - до края на 2010

Webcafe.bg
14.04.2010, 14:03 (обновена 14.04.2010, 18:32)
Тотю Младенов

Снимка: © Бгнес

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов ще срещне отпор от синдикатите за предлаганата мярка за отпуските...

Правителството предлага промени, които да задължат работниците и служителите да ползват натрупаните си от предни години отпуски до края на 2010 г. - иначе ги губят. Мярката ще бъде обсъдена от Надзорния съвет на НОИ в петък.

Ако мярката се въведе, ще облекчи работодателите, принудени от кризата да закриват работни места и да плащат за неизползвани отпуски на уволнените или напускащи.

Срещу промяната тутакси възразиха от КНСБ. Синдикални лидери предупредиха, че ще се вдигнат на протести, ако се приеме. Те запитаха дават ли си сметка управляващите какво ще се случи, ако хора масово излязат в отпуски?! По данни на профсъюзите натрупаният отпуск от работещите в България бил близо 1 милиард дни.

Извънредната и поредна антикризисна мярка липсва в пакета от 60, заради които днес правителството одобри промени в закони, докато парламентът започна първия си работен след великденската ваканция с дебати и призиви за реформи и отляво, и отдясно. 

Кабинетът реши днес да харчи, колкото събира. Това означава, че бюджетните разходи се ограничават не до 90% от средствата за различните ведомства и системи, както планираше, а според това какви пари влизат в хазната.

От предложеното орязване с 10% бяха предвидени икономии на 450 млн. лева. Не е ясно от днешното колко ще се спестят.

В постановлението е записано, че разходите ще се извършват до размера на постъпилите приходи, като така ще се гарантира стабилността на хазната. Т.е. ако по сметките на държавата са влезли 30% по-малко от планираното, то и разходите ще са намалени с толкова. Не е ясно обаче доколко могат да се режат различните субсидии и трансфери.

С 15% ще бъде намалена финансовата субсидия за 2010-а на политическите партии като част от антикризисните мерки. Икономията от това перо ще е близо 7,5 млн. лева. 

Правителството предлага държавните търговски дружества да внасят в бюджета дивидент от 80% от чистата си печалба за 2009 г., досега задължението им беше за 50%. Мярката не важи за болниците. От това хазната очаква 26 млн. лева.

Правителството прави промени в законите за корпоративното облагане, подоходното облагане, за местните данъци и такси и в данъците за акцизите и данъчните складове - също част от антикризисните мерки. След одобрението им от парламента те трябва да влязат в сила от 1 юли. В предлаганите промени за корпоративното облагане се променя начинът на облагане на застрахователите и презастрахователите. Вместо корпоративен данък тези дружества ще се облагат с алтернативен данък върху застрахователните премии. Предлага се данъчната ставка за общото застраховане да е 3.5 на сто а за животозастраховането - 1 на сто. Предлага се и промяна на коефициента за месечните авансови вноски по корпоративния данък за 2010 г., който се повишава от 1 на 1.1% спрямо 2009 г.

Освен това в закона за доходите на физическите лица се въвежда облагането на печалбите, включително предметните, получени от участие в хазартни игри.

В закона за местните данъци и такси се увеличава данъкът върху луксозните жилищни имоти с данъчна оценка над 300 000 лева и върху автомобили със застрахователна стойност над 70 000 лева, както и върху ветроходните и моторни яхти и самолети, ако не се използват за стопански цели. Разчетите от тази мярка бяха първоначално за 150 млн. лева, но паднаха до по-скромните 35 милиона, като не е ясно и те дали ще се съберат, тъй като луксозните автомобили например се регистрират предимно в чужбина, за да се спестят мита и налози при вноса.

С промените в закона за акцизните стоки се въвеждат административнонаказателни разпоредби за лицата, които манипулират техническите устройства, използвани за контрол върху акцизни стоки. Промяната цели да се подобри митническият контрол и да се ограничи дейността на сивия сектор в търговията с акцизни стоки.

Отменя се нулевата данъчна ставка за биодизела, използван за отопление. Облекчението остава в сила само за моторното гориво.

Хазната ще финансира на първо - а може би и на второ - време магистрала "Тракия". МС дава съгласие на оперативната програма "Транспорт" да подпише договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на агенцията "Пътна инфраструктура" за изграждането на автомагистрала "Тракия" преди окончателното одобрение на проекта от Европейската комисия. Наскоро от правителството обявиха, че ако Брюксел се забави, строителството ще тръгне и без евроодобрението.  Ако ЕК отпусне по-малко пари от нужните за проекта, или пък той не бъде одобрен, средствата за изграждането на магистралата ще се осигуряват от държавния бюджет.

Реформи или смърт

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов заяви днес в парламента, че ситуацията в страната е много тежка и изисква консолидиране на реформаторско мнозинство в парламента, за да се вземат сериозни мерки. Въобще не се използва думата "реформа" в предложените от правителството 60 антикризисни мерки, заяви Костов.

Отваря се много сериозна дупка в бюджета през тази година, каза Костов. Според него  неизпълнението на планираните приходи вероятно ще е около 20%.  Командира напомни за приетата от кабинета на ГЕРБ програма за излизане от кризата през октомври 2009 г., в която са били предвидени реформи в дравеопазването, образованието, публичния сектор и администрацията.

"Ние подкрепяме правителството на ГЕРБ с надеждата, че ще се правят тези реформи, допълни той. На първи април обаче кабинетът одобри 60 мерки без мотиви защо се прави тази програма, без стратегически цели, без срокове, без отговорни за изпълнението им", каза лидерът на ДСБ.

Трябва да се търси консенсусна и отговорна антикризисна програма и инициатор трябва да бъде правителството и мнозинството, каза и лидерът на БСП Сергей Станишев. "Ако в много кратки срокове този подход не се промени, политическата цена ще я плащате вие много по-бързо, отколкото очаквате, защото има старо римско правило "Хляб и зрелища". На зрелища определено сте добри, но все повече на преден план излиза въпросът за хляба", заяви Станишев.

Oще: антикризисни мерки  отпуск  парламент  правителство  реформи  синдикати 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани