Тази седмица вътрешният министър Цветан Цветанов най-сетне ще се отзове на поканата за среща на Висшия съдебен съвет | webcafe.bg
newscafe

Цветан Цветанов vs Темида - очаквайте в четвъртък

Webcafe.bg 11.04.2010, 16:03 (обновена 11.04.2010, 22:02)
Цветан Цветанов

Снимка: © Бгнес

Министърът на вътрешните работи близо месец отказваше да отиде на среща, на която беше поканен от ВСС. След като арестува съдия - вече може...

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов отива в четвъртък на дългоочакваната среща с магистратите от Висшия съдебен съвет (ВСС).

"В четвъртък ще се проведе среща с ВСС. Това ще е денят, в който ще отида във ВСС и можем да си кажем много неща във връзка с бъдещи решения", заяви Цветанов по БНР.

Досега вътрешният министър не се отзова на неколкократните покани, отправени му от ВСС, след репликите му кой и как трябва да си стисне зъбите, за да не изпадат, и желанието му да арестува съдия.

Арестът на съдията вече е факт - на 1 април беше прибран магистратът от Софийски градски съд Петър Сантиров, заподозрян за участие в уреждане на подкуп по случай, свързан с бившия военен министър Николай Цонев.

Според Цветанов вече се виждала форма за промяна в съдебната система. По думите му задържането на бившия военен министър Николай Цонев, съдия Сантиров и Тенчо Попов е едно доказателство, че има още какво да се желае.

Министърът се надява ВСС да даде формата и начина за законодателна промяна.

Вече има достатъчно свидетели срещу Алексей Петров, каза още вицепремиерът. Според него  наличието на достатъчни свидетели доказва правотата в самото начало на реализирането на операцията и за влиянието на Октопода, ръководен от Алексей Петров.

Операция "Октопод" не е спирала от момента на задържането на арестуваните. Естествено, че ще има последващи действия, свързани с разследването, но трябва да се съберат доказателства, за да може да има ефективни присъди, каза още Цветанов. Той съобщи, че част от групата на "Лапачите" са пуснати, но това не трябва да демотивира служителите от МВР.

Оказва се, че паспортната система тръгнала, без да е приета от МВР

Относно новите паспорти, вътрешният министър каза, че по договор на ден е трябвало да има 7000 нови документи, но за всичките работните дни има едва 400 и разликата е огромна. Към настоящия момент протоколът за приемане на системата не е приет, но ще бъде предоставен от МВР, заяви Цветанов, който се извини на всички български граждани за неудобството.

На практика са изработени само 4500 лични документи от 110 000 заявени.

За обработка на заявленията хората от паспортните служби в цялата страна работят извънредно от 6 до 22 ч в събота и неделя. В нощните часове специалисти от "Сименс" правели допълнителни корекции в системата, за да отстранят софтуерния проблем в отпечатващите устройства.

В Благоевград в събота Цветанов обясни, че "МВР направи необходимото да осигури и ремонтира помещения и да назначи служители". Тогава той заяви, че до момента не са платени никакви пари на изпълнителя "Сименс". Договорът, който е за 116 млн. евро, има гратисен период, който ще ни позволи да оценим рисковете и неприятностите, които създадохме на българските граждани. Ние все още не сме подписали протокола за приемане на системата. Когато този протокол ни бъде предоставен, ще имаме двумесечен срок, за да дадем нашите възражения", каза МВР шефът.

Той не обясни в крайна сметка ще получим ли компенсации от "Сименс" за проблемите.

Oще: арест  всс  паспорти  петър сантиров  среща  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани