Студентите скочиха - и таксите паднаха | webcafe.bg
newscafe

Студентите скочиха - и таксите паднаха

Webcafe.bg
27.02.2013, 10:07 (обновена 27.02.2013, 18:19)
СУ - проетсти

Снимка: © БГНЕС

Алма Матер гласува увеличение от 8% за студентските такси

След като студентите обявиха, че се вдигат на протест заради увеличението на таксите от новата учебна година, ректорът на Софийския университет обяви отмяната му.

Днес за 14 часа са насрочени паралелни акции в дворовете на УНСС и СУ "Свети Климент Охридски" срещу по-скъпото висше. То вече бе прието от Академичните съвети на двата университета, като таксите ще нараснат с 8% за Софийския университет и с 33% за УНСС.

Решението бе взето, за да се намерят пари за липсите в бюджетите им, резултат от намалената държавна субсидия.

Студентите обявиха, че не са "ходещи такси" и поискаха прегласуване и отмяна на взетото решение за повишение на семестриалните такси на студентите.

Според тях увеличението няма да реши проблемите в образователната система, а и обучението няма да стане по-качествено.

Веселин Панчев, един от организаторите на протеста в УНСС, обобщава причините за недоволството на студентите пред Дарик: "Протестираме срещу увеличението на таксите. Смятаме, че това е нещо, което не бива да се случва в държава, където прагът на бедност е примерно 241 лева. 25% от хората живеят под него.

Изведнъж да се вдига таксата толкова драстично... Че университетът е между "чука и наковалнята", това го разбираме, но на практика е решил да чука заедно с чука".

Проф. Илчев: Добре, отменяме

Ще предложа днес на Академическия съвет да отменим решението за увеличение, заяви ректорът на СУ проф. Иван Илчев пред БНР.

"Тези пари ги бяхме предвидили за ремонт на аудиториите. СУ в нормални години получаваше 6 млн. лв. за капиталови разходи. Преди 3 години те бяха намалени на към 1.8 млн. Преди година и нещо - на 1 милион, като тези 800 000 лв. бяха дадени като допълнение към студентските стипендии.

Тогава никой от Студентския съвет не се сети да попита: "Вие хубаво ни увеличавате стипендиите, но ние в какви аудитории ще учим и с каква техника ще учим?" Ако не успеем да намерим от другаде пари, ще имаме 2 аудитории по-малко. СУ има около 500 аудитории, ако не и повече."

Илчев обяви, че нееднократно е обяснявал на студентите защо се налага вдигането на таксите. "Това решение за увеличение беше консултирано с деканските ръководство и нямаше протест срещу него. Увеличението беше консултирано със Студентския съвет, който беше приел този принцип", коментира още ректорът. 

Даниел Стоев от Студентския съвет на СУ заяви, че въпреки казаното от проф. Илчев студентите ще внесат своите искания и не мислят, че с тях "чукат на отворена врата".

Oще: образование  протест  семестър  софийски университет  студенти  су  такси  ункк 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

1 Galina Aleksandrova | 27.02.201313:29

Много е любопитно защо не са ремонтирали аудиториите преди години, когато са имали 3-6 пъти по-голяма издръжка за по-малко студенти.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани