Играчка-плачка за свободни медии | webcafe.bg
newscafe

Играчка-плачка за свободни медии

Webcafe.bg
01.10.2013, 10:26 (обновена 01.10.2013, 17:23)
Матиас Хьопфнер

Снимка: © Явор Николов

„Броят на медиите в България е впечатляващ, но при внимателно вглеждане могат да се открият тенденции, които не са толкова положителни и създават загриженост. Собствеността в медийните компании е в ръцете на няколко души, често пъти тя е непрозрачна, затова в България има само привидно разнообразие на медиите", отбеляза Хьопфнер

Някои медии в България симулират медийна свобода, търпят порочната практика на натиска в журналистическата им дейност. Това е знак, че системата не работи, а успоредно съществува и сериозна автоцензура. Това заяви посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер на конференцията "Свобода и многообразие на медиите. Къде е България?", предаде БГНЕС.

Важно е медиите да осветляват кораба на управлението от различни гледни точки, както и да поставят под съмнение неговите действия, посочи посланикът.

Според него за сегашната ситуация отговорност носят и самите журналисти и гражданското общество, защото Етичният кодекс често е нарушаван. Олигархичните кръгове имат навик да контролират медиите и така да защитават своите икономически интереси, смята той. Хьопфнер подчерта, че свободата, изродила се в слободия, създава истински вакуум в медиите.

Много, ама... малко

"Броят на медиите в България е впечатляващ, но при внимателно вглеждане могат да се открият тенденции, които не са толкова положителни и създават загриженост. Собствеността в медийните компании е в ръцете на няколко души, често пъти тя е непрозрачна, затова в България има само привидно разнообразие на медиите", отбеляза Хьопфнер като първи проблем.

Според него водещо място заемат определени скандали, а други се подминават и то в определени медии, част от една и съща медийна група, редовно оркестрирани "отгоре", като отделният журналист не може да влияе на процеса. Има случаи, в които не можем да си обясним защо дадена личност е придобила определена медия и откъде има парите за това, посочи посланикът.

Той припомни резултатите от скорошно изследване, според което 87% от допитаните смятат, че оказваното влияние върху съдържанието на медийните материали е обичайна практика. Той засегна и проблема с платените публикации, в две от често срещаните му проявления - политиците от по-малките партии често се налага да си плащат за интервюта, а някои компании предпочитат рекламата в дадено издание да е под формата на статии. Последното подвежда публиката и е забранено в Германия.

Кой да помогне?

"Младите хора, които протестират настояват и за пълна и качествена информация, което е право на всеки човек. Въпросът ми е: какво може да се направи и от кого, за да се подобри ситуацията при медиите и отговорът ми е - държавата", подчерта Хьопфнер. Той посочи, че държавата не може да играе неограничена роля за плурализма в медиите, но може да приложи ефективни правила и законодателство, смята той.

Дипломатът посочи, че в Германия веднъж на всеки 6 месеца има правилото да се публикува собствеността в медиите, вида и размера на участието на всеки съдружник, както и промените вътре в нея. Освен това, използването на подставени лица и офшорки е забранено.

Шефове от DW у нас заради Барух и Бедров

Ръководството на Дойче веле пристига в София на преговори с доскорошните си коментатори Иван Бедров и Еми Барух и след това ще даде пресконференция.

Пресконференцията ще се проведе днес от 13:45 до 14:45 часа в Гранд хотел София. Представители на германския медиен конгломерат ще "информират за позицията на германската медия за чужбина по този случай".

На пресконференцията днес ще присъстват Кристиан Грамш, директор Мултимедия-Региони, Верица Спасовска, ръководителка на програмите за Средна и Югоизточна Европа, Александър Андреев, ръководител на българската редакция.

На 27 септември, на сайта на Дойче веле бе обяснено, че вътрешната проверка на публикациите за КТБ е приключила. Българският сайт на германската държавна медия прекрати сътрудничеството си с Иван Бедров и Еми Барух в средата на септември след оплакване на КТБ, че в техни коментари се правели неаргументирани твърдения, че банката управлява много медии в България и че влияе на политическия живот у нас.

"В близките дни представители на ДВ, които носят програмна отговорност, ще посетят София и лично ще разговарят с двамата автори за различните възможни възгледи относно това каква трябва да бъде журналистиката и за бъдещото сътрудничество с тези автори. ДВ се стреми към решение, което удовлетворява всички участници в този разговор", пишеше в позицията на редакцията по казауса "Барух и Бедров". Представител на Дойче веле е взел вчера интервю от Цветан Василев, мажоритарен собственик на КТБ.

Oще: дойче веле  еми барух  журналисти  иван бедров  матиас хьопфнер  медия  отстраняване  позиция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.01.2011, 23:00

1 Stanimir Popov | 01.10.201311:51

Иван Бедров беше едно скромно момче и добър журналист. ЗапочнА и той да обслужва корпоративни интереси, и ето докъде се доклати: една от най-демократичните медии в света да го отсвири, защото баш по български е послъгвал малко множко.
Чета му коментарите, от обективни навремето, Вече са станали крайно натуралистични и очевидно преизопачени. Да, чудесно е, че иска да разбие конгломерата на КТБ, но кого обслужва той? Разбира се, че НЕ е честната журналистика.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани