През януари 2013 г. България трябва да плати глобалните облигации в размер на 1.8 млрд. лева | webcafe.bg
newscafe

Готвим се за плащане на 1.8 млрд. лева отсега

Webcafe.bg
31.10.2011, 17:16 (обновена 06.06.2012, 15:05)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

България ще емитира нов дълг - вътрешен или външен, за да намери 1.8 млрд. лева за облигации, които трябва да плати през януари 2013 г.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков потвърди публично, че България ще увеличи държавния си дълг с емисия облигации на международните пазари или държавни ценни книжа на вътрешния пазар.

През януари 2013 г. предстои погасяване на глобални облигации в размер на 1.8 млрд. лева и държавата трябва да се подготви за това още от тази година.

Дянков съобщи за това след заседанието на кабинета днес, на което беше приет проектобюджета за 2012 г., бюджетите на ДОО и НЗОК, както и данъчните промени за догодина.

Тежки плащания

За предстоящите догодина тежки плащания предупреди още през 2010 г. лидерът на ДСБ Иван Костов. В момента съотношението публичен дълг към БВП на България е около 14% - под допустимите по Маастрихстките критерии 60% от БВП. Преди нас с най-ниско съотношение дълг/БВП в ЕС е само Естония.

Така, за да посрещне плащането на облигациите, резултат от царската врътка с дълга през 2002 г., държавата ни ще трябва да емитира нов. В ситуация, в която международните финансови пазари са особено настръхнали заради дълговите проблеми в еврозоната, упражнението с финансирането оттам ще ни струва доста скъпо.

"Ще трябва да мислим как да намерим този милиард и 800 милиона и искахме да привлечем вниманието. Има два начина - чрез нов дълг - държавни ценни книжа (ДЦК) на вътрешния пазар, или еврооблигации, а другият начин да се запълни фискалния резерв е чрез приватизация", каза финансовият министър.

Ако държавата плати чрез нов дълг облигациите, сегашният публичен дълг, който по данни на МФ от края на юли, е 5.4 млрд. евро, ще се увеличи значително. Данните сочат, че общият държавен дълг на България се увеличава за четвърти пореден месец и в края на юли 2011 г. е стигнал 5.385 млрд. евро.

Най-голяма част от задължението на българската държава е външният дълг - 3.3 млрд. евро, а вътрешният е 2.077 млрд. евро.

Само енергетиката остана за приватизация

Единственото, което остава за пускане за приватизация обаче са дялове от енергийните държавни дружества. Въпреки намерението си да го направи още през 2010-а, засега държавата се въздържа. В проектобюджета за 2012 г. от приватизация са вписани 300 млн. лева приходи.

Дянков заяви, че опцията за привличане на 4.6 млрд. лева дълг, разписана в проектобюджет 2012 г. със сигурност няма да се използва в пълния й размер, а само до размера на средствата, необходими да се рефинансират облигациите с падеж през януари 2013-а.

"Такава възможност имаше и в предишните два бюджета и не я използвахме. Може би ще я използваме през 2012 г., а може да не я използваме", допълни министърът.

Вицепремиерът посочи, че се работи по промени в закона за Сребърния фонд, които ще позволят парите от него да се инвестират дори и на българския пазар, включително в акции и облигации, търгувани на Българската фондова борса.

Финансовият министър каза още, че ще избегне церемонията, с която по традиция проектобюджетът се внася в Народното събрание.  "Тежката икономическа ситуация не предполага излишни церемониалности", посочи той. Днес е последният законов срок, в който проектът трябва да влезе в парламента.

Търсят се допълнителни пари за увеличаване на минималните пенсии и помощта за майчинство за догодина.

Около 1.2 милиона пенсионери у нас получават до 200 лева. Дали ще получат увеличение, ще стане ясно до десетина дни от подготвян в момента анализ, съобщи Дянков.

Търсят се допълнително средства и за увеличаване на помощта за майчинство от 240 лева на 270 лева. Това ще струва на бюджета 16 млн. лева. 

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов съобщи, че следващата сряда в Министерски съвет ще бъде внесен проект на постановление за увеличаване на минималната работна заплата от 270 лева на 290 лева от 1 април. Максималният осигурителен праг остава 2000 лева с таван на пенсията от 700 лева.

Парите за здравеопазване са повече от миналата година с 10 млн. лева и ще бъдат 468 млн. лева, съобщи министърът на здравеопазването Стефан Константинов. Те ще бъдат основно за подобряване на спешната помощ.

Приходи и разходи за догодина

17 милиарда лева са заложените приходи в бюджета за 2012 г. От тях 15.4 млрд. лева са от данъци.  

Според разчетите на Министерство на финансите, приходите от корпоративен данък са близо 1.5 млрд. лева, от ДДС - 7 млрд. лева, от акцизи - 4.1 млрд., а от данък върху доходите на физическите лица - 2.2 млрд. лева. Заложен е драстичен скок от 72% при усвояването на европейски средства за пътища, магистрали и ВиК.

Акциз на природния газ все пак ще има, но от средата на годината. Ставката ще е двойно по-ниска от първоначално обявената. Сега в Закона за акцизите и данъчните складове е заложено 0.85 лв. за един гигаджаул газ за моторно гориво и 0.10 лв. за един гигаджаул газ за битови нужди. От акциза върху метана се очакват допълнителни приходи от 10 млн. лева.

Планираните пари за администрацията на президента са 4.136 млн. лева, а за Министерския съвет - 51.806 млн. лева.

Прогнозната инфлация за 2012 г. е за малко над 2 %,а ръстът на БВП- 2.9 на сто.

Oще: 2012 г.  бвп  бюджет  дсб  дълг  облигации  падеж  резерв  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани