Скопие приветства писмото на Николай Младенов | webcafe.bg
newscafe

Скопие приветства писмото на Николай Младенов

Webcafe.bg, по Агенция "Фокус"
30.11.2012, 13:21 (обновена 30.11.2012, 14:06)
николай младенов

Скопие реагира положително на писмото на министъра на външните работи Николай Младенов, в което той предлага 3 стъпки за добросъседски отношения

Министърът на външните работи на Македония Никола Попоски реагира положително на писмото на българския си колега Николай Младенов, в което се предлагат три стъпки за нормализация на отношенията между двете страни, пише македонският вестник "Дневник", цитиран от Агенция Фокус.

В писмото се посочват три последователни стъпки: да се подпише споразумение за добросъседски отношения и сътрудничество, което да бъде в съответствие с най-високите европейски стандарти и да почива върху договореното в Декларацията от 1999 г. На второ място, да бъде изградена необходимата инфраструктура за засиленото сътрудничество, като се създадат съвместни работни групи за укрепване на отношенията ни в ключови области. На трето място, България предлага създаване на съвет на високо равнище под формата на годишни междуправителствени заседания.

Министър Попоски каза, че не вижда нищо лошо в писмото. "Не е лошо това, че се предлагат работни групи и на правителствено равнище, нещо, което вече договаряме и със Сърбия и с Албания. Също както не виждам лошо в това, че предлагат да гарантираме, че стоим зад всички наши декларации", казва той.

Македонският дипломат посочи като положителен факта, че в писмото доминират посланията, че българите са принципни в подкрепата си за Македония, както и че се реагира положително на инициативите, които самият той предложи в края на октомври. 

Дипломатически източници, цитирани от македонския вестник, подчертават, че заслужават поздравления положителният подход и подкрепата, които София оказва на Скопие още от провъзгласяването на независимостта на Македония и до днес и смятат, че е крайно време да се интензифицира сътрудничеството в интерес и на македонския, и на българския народ, пише изданието. 

"Трябва да се приветства инициативата за договор за добросъседство и приятелство като твърда основа за развитие на отношенията", казват източниците на вестника. Те дори предлагат съвместно заседание на двете правителства като добър жест на добросъседство и приятелство. 

Бившият български заместник външен министър Любомир Кючуков казва за "Дневник", че българо-македонските отношения налагат един много по-сериозен и задълбочен диалог и на ниво държавни институции и между народите от двете страни на границата. 

"Идеята за подписване на договор за добросъседство беше предложена още през 2008 г. от българската страна и смятам, че ще представлява възможност за надграждане на Декларацията от 1999 г. и нова правна основа в развитието на двустранните отношения. Аз лично инициирах идеята за договор през 2008 г. и съжалявам, че се изгуби толкова време и от двете страни. Ако днес имахме договор, това напрежение нямаше да го има. Важно е да се създаде възможност за диалог между различните професионални и експертни групи от двете страни", заяви Кючуков. 

Според него е най-важно да има положително потвърждение, да не се генерира напрежение между народите, тъй като хората от двете страни представляват най-сериозният потенциал за много добро сътрудничество. 

"Това е пътят. В ЕС ще се преодолеят всякакви пречки и границите няма да бъдат важни. Българите и македонците ще се чувстват, че живеят в една общност и затова мисля, че Македония трябва да измине своя път, покривайки всички критерии за членство в ЕС, включително и добрите отношения със съседите", допълни Кючуков. Той заяви още, че според него не трябва да се отлага започването на преговорите за присъединяване на Македония към ЕС.

Oще: николай младенов  писмо  преговори  скопие  членство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

1 YOLE | 30.11.201214:41

Попов , Поповски , Попоски , ..?...

За шо бре , министуре , още малца остана до Попоки ?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани