Бившият депутат Емил Димитров - в конфликт на интереси | webcafe.bg
newscafe

Бившият депутат Емил Димитров - в конфликт на интереси

Webcafe.bg, по БГНЕС
03.04.2013, 13:18 (обновена 03.04.2013, 17:06)
Емил Димитров, Емо Ротманса

Скандалният депутат помогнал на свързани със семейството му ловно стопанство и цигарена фирма

След 10-месечно разследване Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси установи конфликт на интереси по отношение на Емил Димитров - народен представител от ГЕРБ в 41-ото народно събрание.

Още преди това стана ясно, че той няма да е в листите на ГЕРБ за изборите на 12 май.

Решението на комисията идва три седмици след разпускането на 41-ото НС и след като стана ясно, че Димитров е в конфликт с Цветан Цветанов и Искра Фидосова. За БНР той заяви освен това, че двамата кадруват в комисията за установяване на конфликт на интереси.

Димитров не е дал обяснения по случаите, въпреки двете покани от страна на комисията. Решенията подлежат на обжалване пред Административен съд - София град. Ако бъдат потвърдени, на Димитров ще му бъде наложена глоба в размер от 5000 до 7000 лева и ще му бъде отнето възнаграждението за периода, в който конфликтът на интереси е бил укрит. Той ще обжалва.

Срещу него е имало два сигнала във връзка с внесени от него законодателни промени по Закона за лова и опазването на дивеча, Закона за здравето и Закона за тютюна и тютюневите изделия.

По първия сигнал комисията е установила, че Димитров е упражнил правомощия в частен интерес на свързано с него лице - "Фабрика Медикет" АД, зад което дружество стои майката на Емил Димитров - Елеонора Димитрова чрез нейната фирма "Елеонора Транс" ООД.

Димитров е внесъл за разглеждане в Народното събрание и е гласувал в полза на текстове, с които се премахва ограничението, въведено с чл. 37б, ал. 2 от Закона за лова и опазването на дивеча - годишната вноска за стопанисване на дивеча и годишната наемна цена за ползване на материално-техническата база да не се използват за финансиране на лицата, с които е сключен договор за стопанисване и ползване на дивеча в дивечовъдните участъци.

Конфликтът на интереси произтича от обстоятелството, че "Фабрика Медикет" АД има сключен договор до 2020 г. за стопанисване на Държавно ловно стопанство "Шерба" и договор до 2024 г. за стопанисването на дивеча в Дивечовъден участък "Етрополе". Приемането на законопроекта, внесен и подкрепен от Димитров, би довело до намаляване на разходите за "Фабрика Медикет" АД, посочват от комисията.

По втория сигнал комисията установи, че Димитров е внесъл законопроект, с който е отменена забраната в Закона за здравето за тютюнопушене на обществени места. Частният интерес на Димитров води до облага за фирмите на майка му и съпругата му, които търгуват с тютюневи изделия.

Народният представител е осъществил и друга законодателна поправка, която предвижда да се забрани търговията с т.нар. "цигарени гилзи" - свита хартия с филтър, която се пълни с рязан тютюн. По този начин се облагодетелстват определени производители, чиито основен дистрибутор е фирмата на майка му "Симеон-2" ООД.

Името на ексдепутата се свързва с редица лобистки законопроекти. Той е и автор на репликата "България е наша, гората е наша, ще правим каквото си искаме, с вас или без вас". Известен е и като един от близките приятели на Бойко Борисов, освен това е президент на ПФК "Чавдар Етрополе", който скандално беше возен с правителствения Еърбъс. Димитров е брат на дългогодишния шеф на НСО ген. Димитър Димитров, който подаде оставка през май 2012.

Емил Димитров изплува и около скандала "Дюнигейт" с продадени на безценица държавни земи в Несебър. Разследване на "Биволъ" разкри, че през 2011 г. той е започнал процедура за купуване на държавен терен между хотела си и неговия басейн. Последният беше с неясен статут и се спекулираше, че се води по документи язовир.

Oще: емил димитров  конфликт на интереси  ротманса 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.01.2011, 14:14

1 Osyznat | 03.04.201321:07

Единственото решение на проблема с въпросния гьонсурат е едно: обесване с главата надолу!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани