НСИ откри грешки в преброяването от 2011 г. | webcafe.bg
newscafe

НСИ откри грешки в преброяването

Webcafe.bg
25.03.2014, 17:58 (обновена 25.03.2014, 18:47)
нси

Снимка: © Sofia Photo Agency

Националният статистически институт (НСИ) откри пропуски и грешки в извършеното преброяване на населението и жилищния фонд от 2011 г. Неточностите са обобщени в доклад, който НСИ трябва да внесе като отчет в Евростат, европейската статистическа служба. Срокът изтича на 31 март 2014 г.

Преброяването на НСИ показа, че към 1 февруари 2011 г. населението на България е 7 364 000 души. Сега националната статистика отчита, че тези данни са завишени.

„Реалният брой на постоянното население в България е надценен, дори и след включването в населението на около 166 хил. души, които имат настоящ адрес в страната, но не са преброени", пише в доклада.

Добавени са 157 858 лица, за които е установено, че настоящият им адрес е в страната, не са починали, има данни за трудова заетост или са записани в учебно заведение и не са преброени. Тези лица не са отнесени към адреси и са преброени като едночленни домакинства. По същия начин се е процедирало с 9 424 деца под 5-годишна възраст.

В доклада е посочено, че броят на домакинствата в страната е нереален. От преброяването става ясно, че за 10 години едночленните домакинства са се увеличи с 263 000, а броят на домакинствата общо - с 84 000, но това става на фона на общо намаление на населението през този период с над половин милион.

Освен това, преброените жилищни сгради към 1 февуари 2011 г. са с около 64 000 по-малко отколкото при предишното преброяване. Реално не са преброени около 140 000 сгради.

Непубликувани или необработени са резултатите от въпроса за броя на живородените деца и от тях - живеещите в чужбина. От анализа на тези данни би могла да се направи експертна оценка за българите в чужбина.

Преброяването през февруари 2011 г. за първи път позволяваше предоставяне на данни по електронен път. В доклада на НСИ е посочено, че то е проведено прибързано, без анализ на чужд опит и на пробното преброяване от септември 2010 година, когато са попълнени успешно 8 176 преброителни карти, а 7 406 - неуспешно.

Друг проблем е, че номерата на личните карти на гражданите, участвали в електронното преброяване, са използвани неправомерно, вместо електронен подпис, както е било в други държави.

В чл. 6 от Закона за преброяването номерата на личните карти не съществуват между изброените признаци. Друг пропуск е липсата на контрол при електронното преброяване, тъй като един и същи човек можеше да попълва данни за другите членове на неговото семейство.

Онлайн преброяването беше предприето прибързано, без задълбочена подготовка, установява докладът. Не е проучен опитът на страните, използвали интернет при преброяванията през 2001 година в техните страни, като същевременно не е анализирано и пробното преброяване от септември 2010 година.

Нарушение на закона представлява и самата преброителна карта - липсват въпроси, предвидени в закона, а същевременно има такива, които не фигурират в закона.

Oще: демография  евростат  население  национална статистика  нси  преброяване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.01.2013, 11:01

1 След час | 26.03.201412:17

Сега пак някоя много удобна фирма ще се набута да преброява ОТНОВО населението. Едни парички ще влязат от един джоб в другия.... Този сценарий е ясен.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани