Сноудън публикува "Манифест на истината" | webcafe.bg
newscafe

Сноудън публикува "Манифест на истината"

Webcafe.bg
04.11.2013, 10:45 (обновена 04.11.2013, 16:00)
сноудън

Според Едуард Сноудън масовото подслушване и шпионаж са глобален проблем - и изискват глобално решение

Немското списание Spiegel публикува текст от Едуард Сноудън, озаглавен "Манифест на истината".

Отзвукът и обществената дискусия, пише бившият сътрудник на Агенцията за национална безопасност и ЦРУ, доказват, че съм бил прав да обявя пред света методите на американските разузнавани. Светът се нуждае от промени.

"... Вече е ясно, че разкритията, станали достояние на обществото, не са в ущърб, а напротив - носят полза, провокират разговори за политическите реформи и обществения контрол. ... Гражданите са длъжни да се борят за свободата на информация, критически важна за обществото. Тези, които казват истината, не вършат престъпление", - пише Сноудън.

По-нататък той разяснява позицията си: масовото подслушване и шпионаж са глобален проблем, и поради това изискват глобално решение, световната общественост трябва да прекрати това с общи усилия. Сноудън нарича подслушването "престъпно" и смята, че със своите действия спецслужбите нарушават личния живот на гражданите, ограничават свободата на съвестта и се противопоставят на отвореността на обществото.

В редакционна статия Spiegel призовава германските власти да предоставят политическо убежище на Едуард Сноудън в Германия, за да може той безпрепятствено да върши своята правозащитна дейност.

Той се намира в Москва, след като Русия му предостави убежище за една година. Миналата седмица Сноудън се срещна с посланика на Германия там, след като благодарение на неговите разкрития стана ясно, че американската Агенция за национална безопасност е подслушвала телефона на канцлера на Германия Ангела Меркел.

Oще: германия  едуард сноудън  подслушване  шпионаж 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани