Очаква се около Нова година да стартира електронната система за санкционирането на шофьорите-нарушители, заснети с камери | webcafe.bg
newscafe

По Нова година КАТ вече ще глобява по снимки от камери

Webcafe.bg
22.11.2010, 10:14 (обновена 22.11.2010, 13:22)
автомобили, задръстване

Снимка: © Getty Images

Очаква се около Нова година да стартира електронната система за санкционирането на шофьорите-нарушители, заснети с камери

Очаква се около Нова година да стартира електронната система за санкционирането на шофьорите-нарушители, заснети с камери. Ако до момента КАТ глобява около 5% от нарушителите, с промяната на законодателството се очаква да бъдат наказани 95 на сто от заснетите с технически средства, съобщи пред Дарик радио заместник-шефът на "Охранителна полиция" комисар Алекси Стратиев.

Според последните промени в Закона за движение по пътищата новите промени ще ускорят процедурата - часове след нарушението на пътя ще бъде издаван електронен фиш, на базата на който собственикът на МПС ще трябва да плати глобата си.

По думите на комисар Стратиев, мярката би могба да намали с една четвърт жертвите на пътя.

"Контролът преминава в едно друго измерение. Тоест техниката влиза и замества хората, които в момента контролират на пътя. Най-същественото в законопроекта е не толкова завишаване глобите за скорост, а максимално много нарушители могат да бъдат установени и наказани. В момента ние установяваме нарушители, но не можем да ги накажем, тъй като изтичат давностни срокове, тъй като процедурата е изключително тромава, отпреди 50 години", заяви Алекси Стратиев.

Според него доста отдавна се изготвя софтуерът на електронната система, вече е приет като разработка на експертен съвет, предстои внедряването му. Очакваме системата да заработи към Нова година, въпреки че е сравнително малка с тези 15 камери, каза комисарят. Очаква се обаче да бъдат купени и монтирани още камери по пътищата.

"Стандарт" обясни какъв ще бъде механизмът за санкциониране на провинилите се шофьори според един от вносителите на поправките в закона - депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов:

"За нарушение, установено с техническо средство той ще получи електронен фиш, който досега като понятие не беше регламентиран точно в основния и съпътстващите закони. Целта е до 2-3 дни, ако успеем да сработи системата, той да го получи.

В срок до 14 дни да може с декларация да представи лицето, което е карало действително, защото фишът се изпраща на собственика на превозното средство, каквато е системата в Холандия. Ще плати 70 на сто, ако доброволно отиде и заплати в срок от седем дни нарушението. Ако не, ако обжалва или не го направи в този срок, тогава ще плати цялата глоба".

Oще: алекси стратиев  електронен фиш  електронна система  камери  кат  контрол  нарушители 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.