24 европейски банки не издържаха стрес тестове | webcafe.bg
newscafe

24 европейски банки не издържаха стрес тестове

Webcafe.bg
26.10.2014, 16:05 (обновена 26.10.2014, 16:12)
Кипър

Снимка: © Getty Images

9 италиански банки, три гръцки и три кипърски банки не се провалили на стрес тестовете на Европейския банков орган

24 европейски банки се провалиха на стрес тест за финансовото им състояние, обяви Европейският банков орган. В това число влизат 9 италиански банки, три гръцки и три кипърски. Институциите имат девет месеца да оздравят финансите си или рискуват да бъдат затворени.

Стрес тестове са направени на 123 европейски банки, за да се определи дали те биха издържали още една финансова криза. Оценката е направена на база финансовата стабилност на банките в края на 2013 година.
Десет от тях са взели мерки да укрепят финансовите си баланси междувременно. Всички останали 14 са в еврозоната.

Най-лошо е състоянието на италианската банка Monte dei Paschi, която има капиталов недостиг от над 2 милиарда евро.

Според BBC състоянието на банките е централен елемент от финансовата криза в еврозоната, а слабите банкови институции в някои държави са основна причина за забавения растеж на икономиката им.
Европейската централна банка проведе паралелно проучване, което засяга 130 банки. 25 от тях са се провалили, но 12 от тях са взели вече мерки за оздравяването си.

Европейската комисия приветства резултатите от изследванията. ЕК отбелязва, че това е укрепващо упражнение, без прецедент дори в най-строгите икономики в света.

Тестовете са и важна стъпка към Единния банков надзор - основен компонент от планирания в ЕС банков съюз. Въпреки добрите резултати, няма място за успокоение, се добавя в изявление от ЕК.

Според анализаторите резултатите от стрес тестовете на банките са очаквани. Те се отнасят до „обичайните заподозрени" - Гърция, Португалия и Италия.

Oще: банка  банки  банков надзор  гърция  еврозона  европейски банков орган  ек  ес  италия  кипър  португалия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани