Англия остави доживотния затвор без право на замяна | webcafe.bg
newscafe

Англия остави доживотния затвор без право на замяна

Webcafe.bg
19.02.2014, 14:43 (обновена 19.02.2014, 15:06)
съд

Апелативният съд в Лондон постанови, че съдиите в Англия и Уелс могат да продължат да издават доживотни присъди без право на замяна, въпреки съпротивата на ЕС.

Европейският съд по правата на човека настоя Великобритания да преразгледа строгостта на това наказание, предаде БНР.

Заради европейските изисквания в проекта за нов Наказателен кодекс в България отпада доживотният затвор без право на отмяна.

През юли 2013 г. съдът в Страсбург постанови, че осъдените на доживотен затвор престъпници в Обединеното кралство трябва да имат възможност да обжалват своите присъди след 25 г. Магистрати посочиха, че сегашните разпоредби на Острова нарушават човешките права на лишените от свобода. 

Петимата висши съдии от Британския апелативен съд обаче стигнаха до заключението, че европейските им колеги не са прави. Те се аргументираха с това, че законът дава възможност най-тежката присъда в Англия и Уелс да бъде заменена "при изключителни обстоятелства" с по-малък затворнически срок по решение на министъра на правосъдието. 

Поради това правото на съдиите да издават доживотни присъди е в пълно съответствие с Европейската конвенция за правата на човека, обяви върховният съдия Лорд Томас. 

Постановлението на апелативния съд идва в момент когато в Обединеното кралство се провежда дискусия дали страната не трябва да преразгледа отношенията си с ЕС.  

Решението ще даде възможност да бъдат приключени няколко важни дела. Сред тях е процесът срещу двама мюсюлмански екстремисти, които през май 2013 г. намушкаха до смърт британския войник Лий Ригби в Лондон.

Съдията по делото беше отложил тяхната присъда, докато висшите магистрати не се произнесат по въпроса за доживотното наказание.

Апелативният съд пък отхвърли жалби на двама осъдени убийци и нареди 40-годишната присъда на единия от тях - извършителят на тройно убийство Иън Маклафлин - да бъде заменена с доживотна. 

В момента 53 души излежават доживотни присъди във Великобритания.

Oще: англия  доживотен затвор  ес  нк  страсбург  съд  уелс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани