Инвестиционната банка Goldman Sachs залага $450 млн. на Facebook | webcafe.bg
newscafe

Goldman Sachs си купиха дял от Facebook за $400 млн.

Webcafe.bg , По Salon.com
04.01.2011, 16:03 (обновена 05.01.2011, 18:21)
GS Tower

"Гигантската кръвосмучеща сепия" на финансовия свят, както наричат банката Goldman Sachs, е инвестирала $450 млн. в друг гигант - неспирно разрастващия се феномен на социалното киберпространство Facebook.

Твърди се, че сделката ще осигури на Goldman предимство по отношение на огромните такси, които инвестиционните банки ще получат, когато най-известната социална мрежа (евентуално) стартира публично предлагане на акции. Отделно от това, според медии като Wall Street Journal, Goldman също така ще събират и солидни такси от тези клиенти, които на свой ред желаят да инвестират - пряко или косвено - във Facebook.

Социалната мрежа получава кеш, за да пазарува мозъци

От сделката Facebook получават достатъчно сериозен капитал, за да продължават да изкупуват талантливи специалисти и изгряващи компании, както и да подхранват експанзията си по други начини.

Практически чрез инвестицията на банката, Facebook излиза на сенчест пазар за акции, който се развива изключително бързо - толкова бързо, че регулаторните органи не са способни или нямат желание да осъзнаят мащабите му или да се борят с него.

Като цяло сделката изглежда по-изгодна за Facebook, отколкото за инвеститора, доколкото повишава стойността на Facebook като компания до $50 млрд., което има смисъл в сегашния все по-наподобяващ балона от времената на дот-ком бума пазар. Силиконовата долина отново започва да губи здрав разум - не до такава крайна степен като в края на 90-те години, но все пак има известен елемент на необоснованост в икономическите процеси там.

Защо всъщност на Goldman им е нужна социална мрежа?

Възможно е инвестицията на Goldman да се изплати дори още преди евентуалното публично предлагане (IPO). Трябва да припомним, че такова предлагане се очаква от прекалено дълго време по мащабите на социалните мрежи (слухове за него се носят още от 2007 г.).

Банката ще взима такси от богатите си клиенти, които ще получат ексклузивна възможност неофициално да инвестират в дял от Facebook. Според в. "New York Times" Goldman вероятно ще позволят на клиентите си с най-голямо нетно състояние да инвестират в сайта за социални мрежи чрез "проектно дружество", като емитира за тях акции на това дружество със специална цел, осигурявайки им участие в дела на Facebook, който не се предлага публично.

Естествено, банката би разчитала и на такси за управление на инвестициите, за да привлече институционални инвеститори да се включат във Facebook чрез проектни дружества.

В не по-малка степен в полза на Goldman ще работи и фактът, че в маркетингова насока те ще могат да изтъкват, че са единствената голяма фирма от Уолстрийт, която фигурира твърдо в списъка с Facebook приятели на Марк Зукърбърг.

Степента на риск на инвестицията от $450 млн. поне в момента е твърде ниска. (Още по-любопитно е, че всъщност чистата инвестиция на Goldman е само $375 млн. - $75 милиона ще бъдат препродадени почти веднага на руската инвестиционна компания Digital Sky Technologies, които са съинвеститори в сделката.)

Остават обаче някои неясноти дали Goldman не се включват твърде късно в жизнения цикъл на Facebook, за да получат сериозна печалба от акциите си при евентуална продажба на дяла.

Ако се вярва на слуховете, че печалбата на Facebook ще достигне $2 млрд. за 2010 г., сделката с Goldman дава на Facebook почти 25 пъти по-висока пазарна оценка от печалбата им. За сравнение, пазарната оценка на Google (без кешовите активи) - фирма с доказана история на високи печалби, устойчивост на конкуренция и оцеляване на публичния пазар - е само 6 пъи по-висока от настоящата печалба на фирмата.

И все пак ще има ли публично предлагане?

Това, което засега остава неясно, е дали Facebook наистина възнамеряват да реализират публично предлагане на акции в близко бъдеще. Американското законодателство изисква сериозно разкриване на информация, когато една компания има повече от 500 акционери - и със сигурност Facebook е твърде близо до тази граница.

Сделката с Goldman е възможно да е финален спринт за заобикаляне на тази регулация, доколкото Goldman реално няма да предлагат акции на Facebook на клиентите си, а вместо това банката ще продава дялове от нещо, което тя самата притежава.

Ако стратегията е именно тази, и американската комисия по борсите и ценните книжа позволи финализирането на тази сделка, вероятно правилото за 500 акционери ще се обезсмисли - и пазарите ще станат още по-непрозрачни в момент, когато прозрачността е една от най-необходимите стъпки.

Липсата на прозрачност на инвестициите започва да се превръща в твърде мащабен проблем. Налице е процъфтяващ сив пазар за инвестиции в големи стартиращи компании, които не са организирали публични предлагания на акции. Размерите на този пазар са толкова големи, че американската комисия по борси и ценни книжа понастоящем търси възможност да проучи сложните споразумения и договорености в тази област.

И за това си има сериозни причини: повечето от инвеститорите на тези пазари нямат никаква реална представа за истинското финансово състояние на акциите, които купуват.

Поне в момента перспективата за покупка на акции на Facebook едва ли би притеснила някого. Социалната мрежа е надминала Google като най-посещаван сайт, а освен това увеличава силата и екипа си. И въпреки всички критики към Goldman, банката неведнъж досега е доказвала, че умее да взима интелигентни инвестиционни решения.

И все пак Goldman също така беше и един от основните инвеститори във финансовия сапунен мехур, който за малко да катурне глобалната икономика. Сривът бе избегнат единствено защото американските данъкоплатци (както и техните деца и внуци) спасиха цялата банкова индустрия.

Истинският талант на Goldman си остава да прави гигантски залози с парите на други хора.

Oще: facebook  goldman sachs  ipo  акции  акционери  борси  експанзия  инвестиция  индустрия  капитал  уолстрийт 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

1 Anton Andonov | 05.01.201101:31

Фейсбук е една голяма глупост. Но да не забравяме, че масата са не много умни хора.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани