Без хирургически конци, без основни консумативи, остър недостиг на персонал, катастрофална хигиена - и накрая пожар, който уби пет преждевременно родени бебета в Румъния | webcafe.bg
newscafe

Кошмарът "здравеопазване" в България и Румъния

Webcafe.bg , По Associated press
24.08.2010, 11:27 (обновена 24.08.2010, 12:06)
Анна Мария Борисова

Снимка: © БГНЕС

Здравната министърка предпочете първо да реже от парите за здравеопазване, каквото оцелее - да реформира/реанимира

Без хирургически конци, без основни консумативи, остър недостиг на персонал, катастрофална хигиена - и накрая пожар, който уби пет преждевременно родени бебета в Румъния. Така Асошиейтед прес коментира в своя публикация днес системите за здравеопазване в Румъния и България.

Пожарът, който уби бебетата, е присъщ повече на развиваща се страна, отколкото на страна членка на Европейския съюз. (Експлозия, последвана от пожар, избухна в понеделник вечерта в интензивното отделение на родилен дом "Джулещ" в румънската столица Букурещ. След инцидента бяха евакуирани 113 души - 53 деца и 60 жени. Три бебета починаха по време на пожара, а други осем с тежки изгаряния бяха настанени в болница "Григоре Александреску" - бел.р.)

Румънските болници бяха истински кошмар при комунизма. Но две десетилетия след свалянето на предишния режим и четири години след присъединяването си към Европейския съюз Румъния остава една от най-бедните страни в Европа - и това се отразява в плачевното състояние на болниците.

В годишния доклад за Румъния Европейската комисия посочва, че "две трети от анкетираните твърдят, че са давали пари на медицински персонал, а 81 на сто - че допълнителното заплащане до голяма степен определя начина, по който са лекувани".

В съседна България - най-бедната страни в ЕС, пациентите също често плащат за медицински консумативи, лекарства и за преференциално отношение в болниците.

Типични форми на корупция в българските болници са подкупите, за да се осигури приемане на лечение или за купуване на консумативи и лекарства. Уреждат се и дарения за болници, плаща се допълнително за лечение и операции.

И в Румъния, и в България средната продължителност на живота е 73 години - с пет години по-малко от средното за Европейския съюз. И нещата май ще стават още по-зле.

По данни на румънското министерство на здравеопазването 8000 лекари са подали молба за разрешение да работят в чужбина. И това става в момент, когато Колегията на лекарите в Румъния обяви, че броят на лекарите трябва да бъде удвоен, за да се постигне средното европейско ниво за брой пациенти на един лекар.

В България условията са почти същите. Източник от асоциацията на българските медицински сестри казва, че в болниците, където работят по-малко квалифицирани медицински сестри, смъртността е по-висока.

И в Румъния, и в България лекарите гледат навън - към Великобритания, Испания или Гърция, където средните лекарски заплати са поне пет пъти по-високи.

Некомпетентност, безразличие и безотговорност, взети заедно, се равняват на престъпление, казва член на мениджърския екип от букурещката болница, в която изгоряха живи новородените. "Виновни са и лекарите, и сестрите, и охраната, и електротехниците, и липсата на средства - виновна е цялата система".

След делегираните бюджети в България режат и от спешната помощ

Рестриктивните делегирани бюджети, с които болниците са принудени да работят вече по формулата "100% пациенти с 50% бюджет" се оказаха само част от по-мащабен план на реформаторската мисъл в здравеопазването, коментира онлайн изданието Mediapool. bg. В свой анализ авторът Мартина Бозукова съобщава, че на фона на намалените средства на болниците държавата е започнала да плаща наполовина на лечебните заведения и за обслужваните от тях спешни случаи.

Подготвя се и намаление на парите за профилактични прегледи.

В същото време заради спрените по финансови причини планови приеми и изследвания в болниците лекарите отчитат повишаване на спешните случаи и част от тях, които са били предотвратими преди няколко месеца, сега са с летален изход. Очаквано зачестяват и случаите, в които болници си прехвърлят пациенти.

Междувременно в лечебните започват да се свикват събрания, на които на персонала се съобщава, че парите за работни заплати не достигат, пише Бозукова.

Д-р Евгени Душков от КТ "Подкрепа" е обяснил пред Mediapool, че от юли сумите на всички болници в страната, които държавата им превежда за преминалите по спешност пациенти, са намалени наполовина. Здравното министерство трябва да дава по 20 лева за всеки пациент, обслужен по спешност в болницата, без да бъде приет. И досега тези пари бяха недостатъчни, тъй като шефове на болници твърдят, че харчат много над тази сума за прегледи и изследвания. В "Пирогов" например твърдят, че реално харчат по 100 лева за такъв преминал пациент.

Душков е дал пример с голяма столична болница, която за миналия месец е получила за спешни случаи, хемодиализа и ТЕЛК 192 000 лева при дължими 440 000 лева. По думите му с този проблем се сблъскват всички болници, които приемат спешни случаи, включително "Пирогов", на които държавата и НЗОК дължат милиони.

Oще: болници  българия  здравеопазване  лекари  пациенти  реформи  румъния 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.