Боинг 777 наистина е летял 5 часа след изчезването си | webcafe.bg
newscafe

Сателити са уловили сигнали от изчезналия самолет

Webcafe.bg, по The Wall Street Journal
14.03.2014, 14:32 (обновена 14.03.2014, 22:27)
самолет

Данни от сателити потвърдиха информацията на WSJ, че самолетът е летял с часове след изчезването

Седми ден след изчезването на самолета на Malaysia Airlines, издирването му продължава без резултат. Данни от сателит обаче са засекли "пулсирания" от самолета, продължили около пет часа след като радарите го изгубиха от обсег край Виетнам.

Сигналите са предавали информация за местоположението му, твърдят източници, запознати с темата. Периметърът на претърсване е увеличен с неколкостотин мили извън първоначалния курс на самолета.

Сателитите са получили информация за скоростта и надморската височина на самолета. Последният сигнал е получен, когато самолетът е бил над водата на нормална надморска височина. Не е ясно защо Боинг 777 е спрял да подава сигнали.

Според един от източниците, възможно е системата за сигнализация на самолета да е била изключена от някой на борда.

И все пак е летял след изчезването

Автоматично изпращаните сигнали показват, че самолетът е бил във въздуха поне пет часа след изчезване от обсега на радарите и не е катастрофирал, нито дават индикация за саботаж или експлозия. Malaysia Airlines обаче отричат наличието на подобна информация, а производителят на самолета - Боинг, обяви, че авиокомпанията не е закупила пакета от услуги, които би позволил подобен мониторинг със сателитни системи.

Източниците, които включват високопоставено лице от армията и хора от индустрията, отказват да съобщят какъв маршрут на самолета разкриват сигналите. Американските власти планират да пуснат разузнавателни самолети в района над Индийския океан - над 1 600 километра разстояние от точката, от която е излетял самолетът.

Малайзия, която ръководи операцията по издирване на самолета, е насочила индийските сили, ангажирани в претърсването, към координати в Андаманско море, северозападно от Малайския полуостров, съобщи анонимен източник от индийските служби. Според него не е посочена обосновка защо точно тези координати трябва да бъдат проверени, но индийските участници са получили списък от места за претърсване в сряда.

Приземяване, катастрофа или...

Сред възможните сценарии е и този самолетът да се е приземил по време на 5-часовия си полет или просто да се е разбил. Разглежда се и вариантът някой на самолета нарочно да е изключил комуникационните системи на самолета, за да не бъде засичан от радарите.

Информацията, получавана чрез сателити за самолета, не дава яснота за състоянието му, но определено говори за местоположението, скоростта и товара, твърдят запознати източници.

Неяснотата около това накъде се е насочил самолетът и защо е продължил да лети толкова дълго, след като се губи от радарите, провокира редица теории след разследващите като тази, че е възможно самолетът да е бил "присвоен" по причини, неизвестни за американските власти.

Отклонен от умел пилот

Разследването на изчезналия малайзийски самолет се съсредоточава върху теорията за умел пилот, отклонил машината от маршрута Куала Лумпур-Пекин. Данни от военни радари свидетелстват, че самолетът, който е в неизвестност от 8 март, умишлено е прелетял над полуостров Малака в посока към Андаманските острови в Индийския океан, са съобщили пред Ройтерс източници, запознати с разследването. 

Анонимни източници твърдят, че неидентифициран самолет - най-вероятно изчезналият Боинг - е следвал маршрут между две навигационни точки, дефинирани от GPS. Това е знак, че когато за последно е била засечена от военните радари край северозападния бряг на Малайзия, машината е била управлявана от човек с летателен опит. 

Според висш служител от малайзийската полиция, сега се разглежда версията за "саботаж" и за "отвличане". Източникът обяснява, че разследването се съсредоточава все повече върху теорията, че някой умел пилот умишлено е отклонил самолета с 239 души на борда на стотици мили от предвидения му маршрут от Куала Лумпур до Пекин.

Oще: катастрофа  малайзия  полет  самолет  сащ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани