2.3 милиона събрани за Бисер. Кой ще строи | webcafe.bg
newscafe

2.3 милиона събрани за Бисер. Кой ще строи

Webcafe.bg , по БТА и Mediapool
24.03.2012, 09:47 (обновена 24.03.2012, 10:27)
Цветан Цветанов - с . Бисер

Снимка: © Gustonews.bg

Вицепремиерът Цветанов "разпореди" ГБС и "Балканстрой" да представят максимално бързо офертите си за строителство в Бисер...

В началото на април трябва да започне строителството на къщи за хората останали без жилище след наводнението в Бисер. Това стана ясно на работна среща за хода на възстановителните работи в селото и Хасковска област.

Първи копки на нови къщи се чакат на 3 април.

Разрушената жилищна площ в село Бисер е 4765 кв. м., а щетите са за над 3 млн. лв. Това стана след като на 6 февруари след скъсване на стената на язовир "Иваново" загинаха единадесет души, 57 къщи бяха напълно разрушени, а водата унищожи над 100 ха посеви.

2.3 милиона лева са събраните от различни източници средства в помощ на пострадалите. Тези средства ще се харчат прозрачно, обещаха от кабинета.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов изиска от министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев до 3 април да представи пред обществеността на село Бисер и пред местната власт какви средства ще се предоставят за инфраструктура по линия на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

В същия срок хората от селото трябва да бъдат информирани кога ще бъде първата копка на новите къщи и какви ще са възможностите за саниране на останалите пострадали жилища. Според  Цветанов приоритет ще е изграждането на 10 къщи, които са единствено жилище за пострадалите. Част от тях живеят в момента във фургони или са подслонени от близки. Има готовност за започване на строителството на 13 къщи.

Изцяло непригодни за живеене в селото са 57 къщи, 149 са повредените имоти. Фирми от строителния бранш изразиха готовност да предоставят безплатно цимент и други строителни материали. Дъщерната на "Титан" фирма "Златна Панега" осигурява цимента.

За всички пострадали общини са предвидени 48 млн. лв.  Започнало е възстановяване на над 30 км републиканска пътна мрежа в област Хасково, като до този момент са отстранени щети за над 170 000 лв., каза министър Лиляна Павлова. Тя отбеляза, че присъединяването на новите къщи към ВиК мрежата ще бъде безплатно чрез ВиК Хасково.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов отбеляза, че със средства от Програмата за развитие на селските райони ще бъдат изплатени обезщетенията за намерените удавени животни. Собствениците ще бъдат обезщетени на 100 процента и за унищожените посеви.

ЗОП по бърза процедура

Цветанов обяви преди ден, че трябва да се действа максимално бързо. Той поиска от строителните компании "Главболгарстрой" (ГБС) и "Балканстрой" да представят своите оферти за строителство, като си приспаднат разходите за цимент, тъй като той се предоставя безплатно от дъщерната на "Титан" - "Златна Панега". Двете компании участваха в разчистването на срутените постройки и заравняване на терените безплатно.

Шефът на ГБС Симеон Пешов обясни, че Камарата на строителите ще излъчи екипи за строителен и инвеститорски контрол - задължителни по закон за изграждането на сгради и съоръжения.

По думите му трябва да се открие процедура по Закона за обществените поръчки за аварийна ситуация и да се избере изпълнител на строителството.

"Ако влезем в процедура по ЗОП, ще минат 3-4 месеца преди да започне изграждането на къщите, това няма да се възприеме в Бисер. Ще участват представители от неправителствени организации, радио, телевизии, медии и всичко ще бъде прозрачно. Трябва в рамките на тези 10 дни, не по-късно от 14 дни, да сме започнали с първа копка", обяви вчера Цветанов.

Според него "Балканстрой" и "Главболгарстрой" и още една фирма ще трябват за образуването на ценовата разбивка. Изграждането на бетонен възел в близост до селото също ще даде възможност за по-ниска цена на обектите, каза Цветанов.

Процедурата по ЗОП за аварийна ситуация се провежда в рамките на 10 дни.

Oще: балканстрой  бисер  възстановяване  гбс  къщи  средства  томислав дончев  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 24.03.201217:23

А как ще се постъпи с хората,които са имали по 5 жилища?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани