Данъчната администрация предлага промени в закон | webcafe.bg
newscafe

Кеш над 5000 лева и заплати - само по банков път

Webcafe.bg
29.07.2010, 11:05 (обновена 29.07.2010, 18:11)
Красимир Стефанов

Снимка: © БГНЕС

Националната агенция за приходите настоява за законодателна забрана за разплащания в брой за суми над 5000 лева, обяви шефът й Красимир Стефанов

Националната агенция за приходите настоява за законодателна забрана за разплащания в брой на суми над 5000 лева. Паричните трансфери над тази стойност задължително да се извършват с банков превод, съобщи по БНР изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Освен това настояват за спешни законови промени, които да им дават бърз достъп до кредитните досиета на фирмите в банките.

Освен това данъчните предлагат всички трудови възнаграждения на работещите в България също да бъдат превеждани по банков път, вместо, както е масовата практика, в брой. Според Стефанов именно укритите обороти на търговските дружества в страната са в основата на трудовите възнаграждения, изплащани "под масата". 

Комбинацията от ограничаването на разплащанията в брой и свързването на всички касови апарати в страната със системите на НАП има потенциал да извади на светло близо 90 % от укриваните до момента обороти, смята още директорът на НАП.

Спешно е необходим достъп на органите по приходите до кредитните досиета в банките, каза още Красимир Стефанов. По време на кредитния бум фирмите представяха в банките данни от т.нар. "черно" счетоводство, докато информацията, подадена в официалните данъчни декларации пред НАП няма нищо общо с тази, депозирана в търговските банки. В практиката на НАП има десетки случаи на фирми с нулева печалба, на които безпроблемно са отпускани кредити за стотици хиляди евро. 

Ако ревизорите на НАП получат достъп до кредитните досиета, реалната информация за оборотите на фирмите ще послужи за облагането на истинските им приходи с данъци.

Пакетът с предложения за промени в законодателството се подкрепя от браншовите, работодателските организации и социалните партньори и може да бъде гласуван още на следващото заседание на Министерски съвет, съобщи още директорът на НАП.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.08.2010, 11:49

1 pe6islav | 06.08.201012:10

Донякъде това е добра мярка, но едва ли ще има реализация тъй като всеки има право сам да избира банката с която да работи.И ще стане голяма борба за клиенти. Чуди се Чуди се Чуди се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани