Европейската комисия реши да покани Естония в еврозоната, но заяви, че осем страни, сред които и България не отговарят на условията за членство в еврозоната | webcafe.bg
newscafe

Брюксел: България не е готова за еврото

Webcafe.bg
12.05.2010, 14:45 (обновена 12.05.2010, 15:45)
ЕЦБ

Снимка: © БГНЕС

Засега въвеждането на еврото в България се отдалечава...

Брюксел отказва на България да влезе дори в преддверието на еврото, но разреши на Естония да го въведе - от 1 януари 2011 г. прибалтийската страна ще стане 17-ият член на европейския валутен съюз.

Естония е във валутния механизъм - ERM2, познат като чакалнята на еврото, от юни 2004 г. Влизането в него пък беше обявено като приоритет на българското правителство през август 2009-а, а 2013-а - като годината, в която България да стане член на еврозоната.

Единствено Талин получи днес от Еврокомисията позитивна оценка в доклада за сближаване, който анализира фискалната и икономическата ситуация в девет страни-членки на ЕС, които не са въвели общата валута. Всички останали, сред които и България, не отговарят на условията за членство в еврозоната.

"Естония се отличава от тази група страни и ясно изпълнява критериите", заяви еврокомисарят по икономически и финансови въпроси Оли Рен в Брюксел.

Днешното предложение на Еврокомисията ще бъде изпратено в Съвета на министрите на икономиката и финансите на ЕС (ЕКОФИН). Окончателното решение ще бъде взето от тях през юли, след като Европейският парламент даде и своето становище.

Европейската комисия ще представи днес доклада си за тази година, който оценява в каква степен различните страни извън Еврозоната изпълняват условията за приемане. Основните критерии, които се разглеждат в документа, са стабилност на цените, валутните курсове, лихвените равнища и бюджетната стабилност.

Въпреки че предварително министърът на финансите Симеон Дянков се похвали с уж позитивна оценка на конвергентната програма, която българското правителство прати в Брюксел още в края на януари. В нея кабинетът беше описал мерките и прогнозите си, които би трябвало да ни отведат до еврото - или по-скоро да доведат еврото у нас.

Оценката на ЕКОФИН - съвета на финансовите министри на ЕС, беше, че е твърде оптимистична Според ЕКОФИН "планираната за 2010 г. консолидация не е подкрепена напълно от мерките, заложени в конвергентната програма. Тяхното изпълнение зависи от оптимистичен макроикономически сценарий". Съветът посочи още, че изпълнението на програмата е в риск, ако не се намали бюджетния дефицит.

За прекален оптимизъм намекна днес и докладът на ЕК. Според Еврокомисията превишаването на бюджетния дефицит у нас се дължи и на твърде оптимистичните очаквания, на които правителството е базирало прогнозите си за дефицита през 2009 г.

Oще: erm2  брюксел  българия  евро  еврозона  ек  естония  ецб 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани