Европейската комисия реши да покани Естония в еврозоната, но заяви, че осем страни, сред които и България не отговарят на условията за членство в еврозоната | webcafe.bg
newscafe

Брюксел: България не е готова за еврото

Webcafe.bg
12.05.2010, 14:45 (обновена 12.05.2010, 15:45)
ЕЦБ

Снимка: © БГНЕС

Засега въвеждането на еврото в България се отдалечава...

Брюксел отказва на България да влезе дори в преддверието на еврото, но разреши на Естония да го въведе - от 1 януари 2011 г. прибалтийската страна ще стане 17-ият член на европейския валутен съюз.

Естония е във валутния механизъм - ERM2, познат като чакалнята на еврото, от юни 2004 г. Влизането в него пък беше обявено като приоритет на българското правителство през август 2009-а, а 2013-а - като годината, в която България да стане член на еврозоната.

Единствено Талин получи днес от Еврокомисията позитивна оценка в доклада за сближаване, който анализира фискалната и икономическата ситуация в девет страни-членки на ЕС, които не са въвели общата валута. Всички останали, сред които и България, не отговарят на условията за членство в еврозоната.

"Естония се отличава от тази група страни и ясно изпълнява критериите", заяви еврокомисарят по икономически и финансови въпроси Оли Рен в Брюксел.

Днешното предложение на Еврокомисията ще бъде изпратено в Съвета на министрите на икономиката и финансите на ЕС (ЕКОФИН). Окончателното решение ще бъде взето от тях през юли, след като Европейският парламент даде и своето становище.

Европейската комисия ще представи днес доклада си за тази година, който оценява в каква степен различните страни извън Еврозоната изпълняват условията за приемане. Основните критерии, които се разглеждат в документа, са стабилност на цените, валутните курсове, лихвените равнища и бюджетната стабилност.

Въпреки че предварително министърът на финансите Симеон Дянков се похвали с уж позитивна оценка на конвергентната програма, която българското правителство прати в Брюксел още в края на януари. В нея кабинетът беше описал мерките и прогнозите си, които би трябвало да ни отведат до еврото - или по-скоро да доведат еврото у нас.

Оценката на ЕКОФИН - съвета на финансовите министри на ЕС, беше, че е твърде оптимистична Според ЕКОФИН "планираната за 2010 г. консолидация не е подкрепена напълно от мерките, заложени в конвергентната програма. Тяхното изпълнение зависи от оптимистичен макроикономически сценарий". Съветът посочи още, че изпълнението на програмата е в риск, ако не се намали бюджетния дефицит.

За прекален оптимизъм намекна днес и докладът на ЕК. Според Еврокомисията превишаването на бюджетния дефицит у нас се дължи и на твърде оптимистичните очаквания, на които правителството е базирало прогнозите си за дефицита през 2009 г.

Oще: erm2  брюксел  българия  евро  еврозона  ек  естония  ецб 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани